Is een blaasontsteking besmettelijk?

By |

Je hebt vastBlaasontsteking besmettelijk wel eens iemand gehoord die beweert dat een blaasontsteking besmettelijk is. Maar in hoeverre is dit waar en wat is de rol van seks in dit verhaal?

Hieronder geef ik een korte samenvatting. Daarnaast lees je verderop in het artikel 6 onmisbare tips om na seks een blaasontsteking te voorkomen.

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Deze kun je niet overdragen. Echter, de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen door bijvoorbeeld seks wel meer kans krijgen zich te vermeerderen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat iemand je kan besmetten met een blaasontsteking.

Is een blaasontsteking besmettelijk? Op het eerste gezicht lijkt dit een makkelijke ja of nee vraag. Er zit echter meer achter deze vraag. Besmetting in het algemeen kan via veel manieren plaatsvinden. Ten aanzien van de besmettelijkheid van een blaasontsteking denken de meeste mensen aan seks in combinatie met een blaasontsteking. Om dit goed uit te leggen maak ik een vergelijking tussen een blaasontsteking en een SOA.

De oorzaak: blaasontsteking vs SOA

Iedereen weet dat een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) besmettelijk is. Één keer onveilige seks met iemand met een SOA en een grote kans dat jij die SOA ook krijgt. Dit is gelukkig anders bij een blaasontsteking.

Een SOA wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Een voorbeeld is de bacterie Chlamydia trachomatis die chlamydia veroorzaakt. Een blaasontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door de bacterie E. coli.

Vergelijking: SOA vs blaasontsteking

Zowel een SOA als een blaasontsteking kunnen worden veroorzaakt door bacteriën. Toch zijn er wat betreft besmettelijkheid grote verschillen:

  • Agressiviteit van de bacterie: de bacterie die bijvoorbeeld chlamydia veroorzaakt is veel agressiever dan de E. coli bacterie. De chlamydia bacterie deelt veel sneller dan de E. coli bacterie.
  • Aanwezigheid van de bacterie in het lichaam: de E. coli bacterie komt veelvuldig voor in en rondom het menselijk lichaam. Van nature komt deze voor in de darmen. Hier beschermt de E. coli bacterie tegen andere schadelijke bacteriën. E. coli bacteriën in de blaas kunnen echter een blaasontsteking veroorzaken. Dit is anders bij de chlamydia bacterie – deze komt niet van nature voor in het lichaam. Als je geen chlamydia hebt zal je geen chlamydia bacteriën in je lichaam hebben. Echter, als je geen blaasontsteking hebt, heb je wél E. coli bacteriën in je lichaam.
  • Plek van de bacteriën: de chlamydia bacterie bevindt zich specifiek bij geslachtsdelen, zoals het slijm van de vagina en achter de voorhuid van de penis. Bij onveilige seks besmet je dus gemakkelijk de andere persoon met de bacterie. Dit is niet het geval bij een blaasontsteking. Deze bacteriën bevinden zich niet achter de voorhuid of in het slijm van de vagina. De E. coli bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken als ze in blaas komen. Dit zal niet snel door seks komen.

Wat is het gevolg van deze verschillen?

Als iemand met de chlamydia bacterie onveilige seks heeft, is de kans zeer groot dat de andere persoon ook daadwerkelijk chlamydia krijgt. Er is dan sprake van een besmetting.

Seks met een blaasontsteking besmet de andere persoon niet. De E. coli bacteriën in de blaas van de persoon die blaasontsteking heeft, komen niet in contact met het geslachtsdeel van de andere persoon. De blaasontsteking wordt in die zin niet overgedragen en is dus niet besmettelijk.

Het verband tussen seks en blaasontsteking

We hebben hiervoor gelezen dat een blaasontsteking niet besmettelijk is. Dit in tegenstelling tot een SOA. Tóch is er een verband tussen blaasontsteking en het hebben van seks. Dit heeft alleen niets te maken met besmettelijkheid.

Het hebben van seks vergroot de kans op het ontstaan van een blaasontsteking. Dit staat geheel los van of één, beide of geen beide al een blaasontsteking heeft. Door seks kunnen E. coli bacteriën, die vaak rond de anus en schaamstreek voorkomen, in de plasbuis terechtkomen. Vervolgens kunnen de bacteriën in de blaas komen waar ze een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Meer informatie vind je hier over de oorzaak en ontstaan van een blaasontsteking.

Na seks een blaasontsteking voorkomen

Net heb je gelezen dat het hebben van seks de kans op een blaasontsteking vergroot. De volgende 6 tips moet je weten om een blaasontsteking te voorkomen na het hebben van seks:

  • Plassen: ga zowel voor als na de seks naar de wc en probeer te plassen. Dit leegt de plasbuis. De E. coli bacteriën die mogelijk in de plasbuis zitten worden er zo uitgespoeld. Dit is écht de manier om een blaasontsteking na seks te voorkomen.
  • Schoonmaken: maak bij de vrouw en man het gebied rondom de geslachtsdelen en ook de anus schoon. Dit vermindert de E. coli bacteriën die zich rondom deze plekken bevinden.
  • Zaaddodende middelen of spermicide: bij de vrouw vergroot het gebruik van zaaddodende middelen de kans op een blaasontsteking na seks. Let vooral op condooms die worden gebruikt. Deze kunnen een coating van een zaaddodend middel hebben. Deze zaaddodende middelen vergroten de kans op een blaasontsteking.
  • Condoom: voor mannen is dit de belangrijkste manier om een blaasontsteking te voorkomen. Door het gebruik van een condoom kunnen de E. coli bacteriën niet in de plasbuis van de man komen. Net als hiervoor genoemd – gebruik liever geen condooms met zaaddodend middel want dit vergroot de kans op een blaasontsteking bij de vrouw.
  • Anale seks: mits geen condoom wordt gebruikt vergroot anale seks bij de man de kans op een blaasontsteking, omdat er rondom de anus veel E. coli bacteriën aanwezig zijn.
  • Pessarium of diafragma: gebruik deze voorbehoedsmiddelen bij voorkeur niet.

Met de deze tips verminder je de kans op het ontstaan van een blaasontsteking na seks. Een blaasontsteking kan ondanks het toepassen van deze tips nog steeds ontstaan. De oorzaak van een blaasontsteking kan net zo goed iets anders zijn, dus ook als je geen seks hebt kan een blaasontsteking ontstaan. Lees daarom hier nog meer algemene tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Afsluitend – blaasontsteking besmettelijk

We weten inmiddels (1) dat een blaasontsteking in de meeste gevallen wordt veroorzaakt doordat de E. coli bacterie via de plasbuis in de blaas komt, (2) een blaasontsteking niet besmettelijk is maar (3) dat seks de kans op een blaasontsteking vergroot.

Je kan gelukkig genoeg zaken doen om een blaasontsteking te voorkomen. Neem daarnaast eens een kijkje naar de verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.


Verder lezen:
11 tips om een blaasontsteking te voorkomen >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *