Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

By |

Blaasontsteking symptomenBlaasontstekingen zijn vaak eerder vervelend dan dat ze schadelijk zijn. Het is echter belangrijk om een blaasontsteking op tijd te herkennen. In ernstige gevallen kan de blaasontsteking zich verspreiden naar de nieren, waar het ernstigere problemen kan veroorzaken. Als je er op tijd bij bent is blaasontsteking gelukkig goed te behandelen. Kijk daarom onderstaand of één (of meer) symptomen voor jou van toepassing zijn.

Blaasontsteking symptomen

Een blaasontsteking kan zich op meerdere manieren manifesteren. Niet alle symptomen zullen altijd aanwezig zijn. De 8 meest voorkomende symptomen van blaasontsteking zijn:

 1. Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
 2. Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
 3. Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
 4. Bloedig urine: door de infectie in baas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
 5. Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
 6. Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
 7. Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
 8. Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot koorts. Dit kan een teken zijn dat de infectie verspreid is naar de nieren.

Wat doe te doen als je symptomen herkent?

Het kan zijn dat je blaasontsteking hebt wanneer je één of meerdere symptomen herkent. Een doktersbezoek of een uitgebreid urineonderzoek is niet altijd nodig wanneer een blaasontsteking al eens eerder is aangetoond. Je herkent de klachten vaak. In voorkomend geval kan het handig en makkelijk zijn om blaasontsteking aan te tonen met behulp van een zelftest.

Wanneer je denkt dat je blaasontsteking hebt, kan je altijd even naar de huisarts gaan. De huisarts zal een urineonderzoek doen. Doorgaans is de uitslag van het onderzoek binnen een dag bekend. In sommige gevallen kan de huisarts het nodig achten om daarnaast de achterliggende oorzaak van de eventuele blaasontsteking te onderzoeken. In dit geval wordt er in het laboratorium een kweek van de urine gemaakt.

Wanneer moet ik direct naar de huisarts?

Sommige symptomen kunnen erop duiden dat er iets ernstigers (bijvoorbeeld nierbekkenontsteking) aan de hand is. Bel de huisarts direct als het pijn doet om te plassen in combinatie met één van de onderstaande symptomen:

 • Braken
 • Koorts
 • Rillingen
 • Bloedige urine
 • Pijn in de buik of in de rug

Verder lezen in het begrijpen van blaasontsteking:
Zelftest blaasontsteking >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *