Wat is een blaasontsteking? Wat is de oorzaak?

By |

HWat is een blaasontstekinget begrijpen van de oorzaak van een blaasontsteking is de basis. Na het lezen van dit artikel begrijp je precies wat een blaasontsteking is en hoe een blaasontsteking ontstaat.

Lees in volgende artikelen over de symptomen van een blaasontsteking en hoe je een blaasontsteking kan voorkomen.

Samenvatting
Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door de bacterie E. coli. Deze bacteriën komen doorgaans van buitenaf via de urinebuis in de blaas terecht. In de blaas vermenigvuldigen deze bacteriën zich. Dit kan vervolgens leiden tot een blaasontsteking.

Aan het eind van dit artikel worden de 7 meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking gegeven.

Wat is een blaasontsteking?

Deze vraag is belangrijk om de oorzaak van blaasontsteking te begrijpen. Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Dit zorgt voor de symptomen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

De ontsteking van het slijmvlies van de blaas ontstaat door een infectie. Een infectie is het binnendringen in je lichaam van bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Bij een blaasontsteking gaat het meestal om de bacterie E. coli1. Deze bacteriën leven op je huid en in je darmen. De E. coli bacterie is nodig voor de vertering van voedsel. Iedereen heeft ze. Echter, de E. coli bacterie op de verkeerde plek kan (hoeft niet) een blaasontsteking veroorzaken.

Zie tabel 1 onderstaand voor een overzicht van de meest voorkomende bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. In het vervolg van het artikel wordt ervan uitgegaan dat E. coli de blaasontsteking veroorzaakt. Het is waarschijnlijk dat de andere bacteriën in tabel 1 op dezelfde manier een blaasontsteking veroorzaken als de E. coli bacterie.

Tabel 1: blaasontsteking veroorzakende bacteriën bij vrouwen

BacterieAanwezigheid
E. coli66%
Proteus5%
Overige gramnegatieven8%
Klebsiella4%
Enterokokken3%
Overige grampositieven6%
Onbekend8%

De oorzaak: hoe komt de E. coli bacterie in de blaas?

Wanneer de E. coli bacterie bij de blaas komt is er sprake van een infectie. De E. coli bacterie kan op twee manieren bij de blaas terecht komen, namelijk (1) via de bloedsomloop en (2) buitenaf via de urinebuis. Optie 2 komt veel vaker voor.

De reden dat vrouwen vaker een blaasontsteking hebben dan mannen is omdat de urinebuis bij vrouwen veel korter is. Daarnaast ligt de urinebuis van een vrouw vlakbij de anus waar de E. coli bacterie veel voorkomt. Hierdoor kan de E. coli bacterie bij hen makkelijker naar binnen dringen.

Wanneer veroorzaakt de E. coli bacterie een blaasontsteking?

Gelukkig ontstaat er niet direct een blaasontsteking als de E. coli bacterie de blaas heeft bereikt. Hiervoor zijn de aantallen E. coli bacteriën te klein. De bacteriën moeten zich eerst verder vermenigvuldigen.

De E. coli bacteriën hebben weinig kans zich te vermenigvuldigen als de blaas vaak wordt geleegd. Raadzaam is dus om veel te drinken en vaak te plassen. Zie voor dit proces de afbeelding hieronder.

Wanneer de afvoer van urine echter onvoldoende is kunnen de E. coli bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen. Als gevolg hiervan kan het slijmvlies van de blaas ontsteken (=blaasontsteking).

 

Oorzaak blaasontsteking door E. coli bacteriën die in de blaas terecht komen via de anus

 

7 oorzaken blaasontsteking

Zoals hierboven beschreven is onvoldoende drinken en plassen één van de oorzaken van een blaasontsteking. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking:

  1.  Niet vaak genoeg plassen: door onvoldoende te drinken of plas op te houden.
  2.  Blaas niet helemaal leeg plassen: hierdoor blijft de E. coli bacterie achter in de blaas.
  3.  Seks: door seks kunnen bacteriën bij de urinebuis in de buurt komen.
  4.  Slecht ademend ondergoed: een warm en vochtig gebied zorgt ervoor dat bacteriën kunnen groeien.
  5.  Vaak in bad zitten: Dit verhoogt de kans op het binnendringen van ongewenste bacteriën.
  6.  Vrouwen, van achter naar voren afvegen: Op deze manier verplaats je bacteriën richting de urinebuis
  7.  Vrouwen: zwangerschap, menopauze en het plaatsen van een spiraaltje.

Verder lezen in het begrijpen van blaasontsteking:

Blaasontsteking symptomen >

Gebruikte bronnen

  1. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#note-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *