Blaasontsteking zelftest: is het aan te raden?

By |

Zelftest blaasontsteking teststripJe kan een blaasontsteking test doen wanneer één of meerdere symptomen van blaasontsteking van toepassing zijn. Soms kan het handig zijn om zelf snel een test uit te voeren. In dit artikel lees je alle voordelen, maar ook de beperkingen. Daarnaast wordt aangegeven welke zelftest is aan te raden aan waar deze te verkrijgen is.

Waarom een zelftest?

Met een zelftest kun je snel en gemakkelijk testen of je blaasontsteking hebt in je eigen vertrouwde omgeving. Dit kan handig zijn als je vaker last hebt van blaasontsteking, of twijfelt om naar de dokter te gaan. In minder dan 3 minuten zijn de resultaten af te lezen van de teststrip. Daarnaast kost het niet veel geld, 3 testen voor minder dan €10,-.

Ten aanzien van zelftesters zijn er wel eens twijfels over de betrouwbaarheid. Voor blaasontsteking zijn veel zelftesters wél betrouwbaar. Een onderzoek door de consumentenbond toont aan dat de meeste zelftests even goed scoren als professionele tests die de huisarts gebruikt.

Hoe werkt een zelftest?

De meeste zelftests kijken naar de aanwezigheid van nitriet en leukocyten in de urine. Er is bijna altijd sprake van een blaasontsteking als de de uitslag ten aanzien van nitriet positief is. Nitriet ontstaat bij de omzetting van nitraat. In de urine komt normaal gesproken weinig nitriet voor. Bacteriën in de urine maken de omzetting van nitraat in nitriet mogelijk, waardoor de aanwezigheid van nitriet in de urine een belangrijke indicatie is voor blaasontsteking.

Echter, niet alle bacteriën zijn gevoelig voor de nitriettest. Je kan dus blaasontsteking hebben terwijl er niet positief getest wordt voor nitriet. Daarom wordt ook de aanwezigheid van leukocyten getest. Leukocyten zijn witte bloedcellen. Deze horen niet in grote aantallen in de urine te zitten. Wanneer dit wel het geval is kan dit duiden op een blaasontsteking.

Welke blaasontsteking test is aan te raden?

Wij raden de zelftest ‘Blaas-Check’ aan. Deze blaasontsteking test scoort het hoogste in het eerder genoemde onderzoek door de consumentenbond. De ‘Blaas-Check’ kun je hier bestellen. Om drie redenen is deze zelftest te adviseren:

  1. De test is zeer betrouwbaar: naast de aanwezigheid nitriet en leukocyten stelt deze test ook vast of er bloed aanwezig is in de urine. De ‘Blaas-Check’ test op deze manier de urine op precies dezelfde stoffen als een test bij de dokter. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van de consumentenbond dat de ‘Blaas-Check’ net zo goed scoort als een standaard test van de dokter.
  2. De ‘Blaas-Check’ is zeer gebruiksvriendelijk: er wordt een duidelijke beschrijving gegeven hoe de test uitgevoerd moet worden. Ook het aflezen van het resultaat is helder weergegeven.
  3. De ‘Blaas-Check’ is goedkoop: ondanks de hoge kwaliteit is de ‘Blaas-Check’ goedkoper dan andere zelftests. De prijs-kwaliteit verhouding ligt dus erg gunstig.

De ‘Blaas-Check’ kun je hier bestellen.

Beperkingen van een zelftest

Hoe handig en prettig een zelftest ook is, het is belangrijk om bij de beperkingen stil te staan. Gebruik de zelftest om voor jezelf zekerheid te krijgen. Wanneer de uitslag wijst op een blaasontsteking is het verstandig om direct naar de dokter te gaan. Belangrijk om hierbij op te merken is dat de uitslag van de zelftest niet gebruikt kan worden als bewijs voor een antibiotica voorschrijving.

Daarnaast kan een dokter om diverse redenen nodig achten om een extra laboratoriumonderzoek te doen. Met een laboratoriumonderzoek kan worden onderzocht welke antibiotica het beste werken tegen de opgelopen blaasontsteking. Voorbeelden van redenen voor een laboratoriumonderzoek kunnen zijn: koorts, falen van eerder ingezette behandelingen, patiënten uit bepaalde risicogroepen of kinderen jonger dan 12 jaar.


Verder lezen in het begrijpen van blaasontsteking:
Blaasontsteking voorkomen >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *