Antibiotica gebruiken bij blaasontsteking: slim of niet?

By |

Blaasontsteking antibiotica pillenAntibiotica worden bij een blaasontsteking voorgeschreven door de huisarts. Hoe goed werken antibiotica tegen een blaasontsteking en wat zijn de bijwerkingen? Lees waarom antibiotica niet je eerste keus zou moeten zijn. Ontdek verder 5 andere middelen die kunnen werken tegen een blaasontsteking.

Wat is antibiotica?

In 1928 ontdekte Alexander Fleming het antibioticum penicilline. Hiervoor ontving hij in 1945 de Nobelprijs.

Antibiotica bestrijden ziekteverwekkers zoals bacteriën. Het is een verzamelnaam. Alles wat aan mensen wordt toegediend om bacteriële infecties te bestrijden wordt antibiotica genoemd.

Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. De werking verschilt echter veel per antibioticum. Hierdoor wordt op basis van de soort bacteriële infectie bepaald welk antibioticum het meest geschikt is.

Gebruik van antibiotica bij blaasontsteking

Als de huisarts eenmaal een blaasontsteking heeft vastgesteld wordt als medicatie vaak voor antibiotica gekozen.

Bij een eerste blaasontsteking worden de antibiotica in principe ‘blind’ voorgeschreven. Hierbij worden antibiotica voorgeschreven zonder voorafgaand onderzoek naar de oorzaak van de infectie. Vaak werkt dit goed. Helaas is een blaasontsteking bij veel mensen een terugkerend probleem.

Bij een terugkerende blaasontsteking wil de dokter weten welke verwekker de blaasontsteking veroorzaakt. De verwekker zou namelijk resistent kunnen zijn tegen bepaalde antibiotica. Door middel van een ‘urinekweek’ wordt de verwekker bepaald. Op basis van de uitkomst kiest de dokter een antibioticum.

Hoe goed werken antibiotica bij een blaasontsteking?

We weten nu dat antibiotica voorgeschreven worden door de dokter, maar hoe goed werken antibiotica tegen een blaasontsteking?

Om deze vraag te beantwoorden moet er eerst een belangrijk onderscheid gemaakt worden. Zo kan antibiotica gebruikt worden wanneer je al een blaasontsteking hebt en wanneer je dit nog niet hebt. Het onderscheid betreft dus het genezen of voorkomen van een blaasontsteking.

Allereerst kan je antibiotica gebruiken om een blaasontsteking te genezen. De antibiotica doodt de bacteriën en geneest daardoor de blaasontsteking. Uit onderzoek blijkt dat antibiotica voor genezing inderdaad goed werken1.

De tweede manier is het gebruiken van antibiotica om een blaasontsteking te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat antibiotica ook hiervoor kunnen werken2. Toch zou ik het preventief gebruik van antibiotica niet aanraden om twee redenen:

 1. Antibiotica is geen wondermiddel: het is helaas niet zo dat een antibioticakuur 100% garantie geeft op het voorkomen van een blaasontsteking. Ook niet dicht daarbij in de buurt. Sterker nog, andere middelen kunnen net zo goed werken als antibiotica, maar hebben minder negatieve effecten. Uit een onderzoek vanuit de Cochrane stichting, blijkt dat antibiotica bij het voorkomen van een blaasontsteking niet beter werken dan cranberries3. Zeker bij terugkerende blaasontstekingen is het aan te raden om ook andere behandelingsmethoden
  dan antibiotica te proberen
  .
 2. Antibiotica heeft veel negatieve gevolgen: hier is de laatste tijd veel over te doen. Zoveel zelfs dat ik er hieronder een hele paragraaf aan wijd.

Waarom antibiotica niet je eerste keus zouden moeten zijn

Zoals beschreven werken antibiotica goed bij het voorkomen en genezen van een blaasontsteking. Er zijn echter veel redenen waarom het gebruik van antibiotica écht niet je eerste keuze zou moeten zijn.

Allereerst heeft het gebruik van antibiotica veel bijwerkingen. Dit komt doordat antibiotica ook goede bacteriën doden. De belangrijkste bijwerkingen zijn:

 • Schimmelinfecties
 • Jeukende en/of rode huid
 • Problemen met spijsvertering: voorbeelden zijn diarree, buikpijn en misselijkheid
 • Vaginale irritatie
 • Hevige allergische reactie: problemen met kijken, ademhalen en duiziligheid. Dit komt gelukkig zelden voor

Een tweede probleem bij het gebruik van antibiotica is resistentie. Resistentie houdt in dat een bepaalde bacterie niet meer gevoelig is voor antibiotica. In 2006 is er in de VS en Canada een onderzoek gedaan naar de resistentie van de E. coli bacterie4. Onthoud: de E. coli bacterie veroorzaakt in de meeste gevallen een blaasontsteking.

Uit dit onderzoek blijkt dat de E. coli bacterie voor een groot deel van de antibiotica resistent is. Conclusie: hierdoor kan het voorkomen dat je een infectie krijgt die niet met antibiotica te behandelen is.

Hoezo maakt die resistentie zoveel uit?

Stel je hebt last van terugkerende blaasontstekingen, of je gebruikt antibiotica preventief. De kans is dan groot dat wanneer je een blaasontsteking krijgt, de bacteriën gewend zijn geraakt aan de antibiotica. Hierdoor zijn de bacteriën resistent geworden tegen antibiotica en kunnen ze dus niet meer door antibiotica gedood worden. Kortom, het wordt steeds lastiger om een werkend antibioticum te vinden.

Naast dat het slecht is voor je zelf om veel antibiotica te gebruiken, is het ook slecht voor de maatschappij. Veel onderzoekers maken zich zorgen om de resistentie van antibiotica. Door het overmatige gebruik van antibiotica worden meer en meer bacteriën resistent voor antibiotica.

Het CDCAntiobiotica resistentie - margaret chan wereldgezondheidsorganisatie (een organisatie die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten) schat dat in de VS jaarlijks 2 miljoen (!) mensen geïnfecteerd raken met resistente bacteriën. Hiervan sterven 23.000 personen als gevolg van de resistentie5. In de hele wereld sterven jaarlijks 700.000 mensen door resistente bacteriën. De verwachting is dat deze aantallen de komende jaren verder zullen oplopen6.

Wat raad ik aan?

Het staat vast dat antibiotica goed kunnen werken bij het voorkomen en genezen van een blaasontsteking. Het nadeel is echter dat het gebruik van antibiotica slecht is voor jezelf en voor de maatschappij.

Moet je antibiotica nu wel of niet gebruiken?

Ik ben van mening dat antibiotica niet je eerste keuze zou moeten zijn, omdat het zoveel negatieve effecten heeft. Gelukkig zijn er alternatieven die net zo goed kunnen werken tegen een blaasontsteking met veel minder negatieve gevolgen. Zo vind je hier een overzicht van 5 middelen die kunnen werken tegen een blaasontsteking. Of lees algemene tips om blaasontsteking te voorkomen.

Wanneer je iets anders probeert zal je zien dat een blaasontsteking in veel gevallen te voorkomen is. Zeker wanneer een blaasontsteking vaker terugkomt is het goed om iets anders dan antibiotica te proberen.

Heb je echter een blaasontsteking en heb je er veel last van? Dan is het prima om naar de dokter te gaan en een antibioticakuur te nemen. In veel gevallen zal dit werken. Probeer preventief gebruik echter te voorkomen.


Verder lezen:
Cranberry als middel tegen blaasontsteking >

 

Gebruikte bronnen

 1. Schwenger, E. M., Tejani, A. M., & Loewen, P. S. (2015). Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children. status and date: New, published in, (12).
 2. Albert, X., Huertas, I., Pereiro, I., Sanfélix, J., Gosalbes, V., & Perrotta, C. (2004). Antibiotics for preventing recurrent urinary tract infection in non‐pregnant women. The Cochrane Library.
 3. Jepson, R. G., Williams, G., & Craig, J. C. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. The Cochrane Library.
 4. Zhanel, G. G., Hisanaga, T. L., Laing, N. M., DeCorby, M. R., Nichol, K. A., Weshnoweski, B., … & Hoban, D. J. (2006). Antibiotic resistance in Escherichia coli outpatient urinary isolates: final results from the North American Urinary Tract Infection Collaborative Alliance (NAUTICA). International journal of antimicrobial agents27(6), 468-475.
 5. https://www.cdc.gov/drugresistance/threat-report-2013/index.html
 6. https://thebulletin.org/antimicrobial-resistance-underrated-biological-threat11289

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *