De werking van D-mannose bij een blaasontsteking

By |
Structuur D-mannose blaasontsteking

Structuur van D-Mannose en L-Mannose

Over middelen tegen blaasontsteking lees je van alles, maar bijna niks is wetenschappelijk onderbouwd. D-mannose behoort tot 1 van die middelen waar weinig over bekend is.

Toch is er 1 belangrijk onderzoek gedaan naar de werking van D-mannose om een blaasontsteking te voorkomen. Lees verder om te ontdekken of D-mannose werkt bij het voorkomen van een blaasontsteking.

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker. Het komt van nature voor in fruit. D-mannose is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking. Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Bijna alles wat je eet of drinkt wordt in je lichaam omgezet en verteerd. D-mannose is hierop een uitzondering. Slechts 10% wordt in je lichaam omgezet en 90% wordt via urine weer uitgescheiden.

Dat je lichaam D-mannose niet omzet is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose in de blaas in aanraking komen met de E. coli bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken.

De D-mannose in de blaas hecht aan de E-coli bacteriën. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1.

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

In 2014 is er een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van D-mannose bij het voorkomen van blaasontstekingen. De proefpersonen waren vrouwen die 2 keer in een half jaar, of 3 keer in een jaar een blaasontsteking hebben gehad. Er werd 2 gram D-mannose per dag gebruikt2.

De proefpersonen in het onderzoek die D-mannose gebruikten hadden een veel lagere kans op een terugkerende blaasontsteking. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik.

Helaas is er nog maar 1 onderzoek gedaan naar het gebruik van D-mannose bij blaasontstekingen. Dit is erg weinig, dus nog niet alles is bekend over de werking van D-mannose bij het voorkomen van een blaasontsteking.

Conclusie: is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van het eerste onderzoek zijn erg veelbelovend. Een 45% vermindering in het terugkeren van een blaasontsteking is waanzinnig veel.

Daarnaast is het gebruik van D-mannose niet schadelijk en heeft het geen bijwerkingen. Ook is er geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de ‘natuurlijke oplossing’. Ook diabetici kunnen D-mannose veilig gebruiken.

Omdat D-mannose effectief lijkt te zijn en geen bijwerkingen heeft, raad ik aan om D-mannose te gebruiken als je vaak last hebt van blaasontsteking. Belangrijk: drink naast het gebruik van de D-mannose veel water.

D-mannose zit in voornamelijk in fruit. Helaas zit hier erg weinig D-mannose in. Hierdoor is het moeilijk om via voedsel voldoende D-mannose binnen te krijgen.

Gelukkig zijn er D-mannose tabletten en D-mannose poeders beschikbaar om wél voldoende D-mannose binnen te krijgen. Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden  D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat in het beschreven onderzoek 2 gram per dag gebruikt werd en dat dit een duidelijk effect had. Daarom lijkt 2 gram per dag in geschikte hoeveelheid.

Specifiek raad ik de volgende twee D-mannose producten aan:

  1. D-Mannose capsules van Nutrivian: de capsules zijn makkelijk en eenvoudig in het gebruik.
  2. D-Mannose poeder van Herbapharm. Het voordeel van poeder is dat het uiteindelijk goedkoper is dan tabletten.

Verder lezen:
Antibiotica als middel tegen blaasontsteking >

 

Gebruikte bronnen

  1. Wright, J. V. (1999). D-Mannose for bladder and kidney infections. Townsend Letter for Doctors and Patients192, 96-8.
  2. Kranjčec, B., Papeš, D., & Altarac, S. (2014). D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World journal of urology32(1), 79-84.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *