Blaasontsteking – Het effect van alcohol en meer

By |

Op het internet lees je veel over voedingsstoffen die slecht zouden zijn bij een blaasontsteking. Voorbeelden hiervan zijn koffie en alcohol. Maar wat is hiervan waar?

Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek over welke voedingsstoffen werken en welke schadelijk zijn bij een blaasontsteking. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat onzin is en wat wel wetenschappelijk is onderbouwd.

Samenvatting
Voor veel voedingsstoffen is het effect op een blaasontsteking niet wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek toont wel het effect van veel voedingsstoffen aan op het blaaspijnsyndroom. Het blaaspijnsyndroom is echter een andere aandoening dan een blaasontsteking. Daarom mogen de resultaten van deze onderzoeken niet overgenomen worden voor een blaasontsteking.

Blaasontsteking en dieet – wat wetenschappelijk is onderzocht

Het effect dat bepaalde voeding heeft op een blaasontsteking is vaker onbekend dan voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Toch lees je op het internet wanneer je wat googelt dat bijvoorbeeld alcohol, koffie/cafeïne en bepaalde soorten fruit een blaasontsteking kunnen verergeren. Soms beweren informatieve websites zelfs dat deze voedingsmiddelen een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Deze uitspraken worden vaak gemaakt zonder enig wetenschappelijk bewijs.

Laten we eerst kijken naar voedingsstoffen die wél wetenschappelijk zijn onderzocht. De volgende middelen zijn wetenschappelijk onderzocht:

 • Vitamine C: blijkt geen invloed te hebben op een blaasontsteking.
 • D-mannose: hier is relatief weinig onderzoek naar gedaan. Het onderzoek wat er naar is gedaan suggereert dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking kan verminderen.
 • Cranberries: er is veel onderzoek gedaan naar het effect van cranberries op een blaasontsteking. Onderzoeken spreken elkaar tegen. Toch is er reden om aan te nemen dat cranberries kunnen werken tegen een blaasontsteking.
 • Probiotica: hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan in combinatie met blaasontsteking. Het onderzoek wat hiernaar is gedaan vindt geen bewijs dat probiotica werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Toch valt er in meerdere onderzoeken te lezen dat wetenschappers positief zijn over de mogelijkheden van probiotica en dat het zeker niet uitgesloten is dat probiotica zouden kunnen werken.
 • Antibiotica: bij een blaasontsteking worden antibiotica voorgeschreven. En dat is niet voor niets. Veel onderzoek toont aan dat antibiotica goed werken bij het bestrijden van een blaasontsteking.

Blaasontsteking en dieet – wat NIET wetenschappelijk is onderzocht

Over andere dan de bovengenoemde middelen is er geen wetenschappelijk bewijs. Dus ook niet over alcoholische dranken of koffie.

Toch kom je informatieve websites tegen die stellen dat bijvoorbeeld alcoholische dranken zeer slecht zijn bij een blaasontsteking. Waarom lees je dit? De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk tweeledig:

 1. Er wordt vaak vanalles als “wetenschappelijk” bestempeld, terwijl dit simpelweg niet het geval is. Er staat een hoop onzin op het internet.
 2. Onderzoeken kunnen door elkaar zijn gehaald. Er is namelijk wel onderzoek gedaan naar het effect van alcohol, caffeïne en andere voedingsstoffen op het blaaspijnsyndroom. Het blaaspijnsyndroom is echter een andere aandoening dan een blaasontsteking. Daarom mogen de resultaten niet worden overgenomen voor een blaasontsteking (hierover verderop meer).

We onderzoeken onderstaand wat het blaaspijnsyndroom is en wat de overeenkomsten zijn met een blaasontsteking. Vervolgens worden de resultaten van de onderzoeken genoemd en in hoeverre deze van toepassing zijn op een blaasontsteking.

Het blaaspijnsyndroom en de overlap met blaasontsteking

Onderzoeken naar het blaaspijnsyndroom kunnen niet 1 op 1 vertaald worden naar een blaasontsteking. Maar waarom is dit zo? Is er niet een bepaalde overlap tussen het blaaspijnsyndroom en een blaasontsteking?

Bij het blaaspijnsyndroom is net als bij een blaasontsteking de wand van de blaas ontstoken. De oorzaak is echter anders. De E. coli bacterie veroorzaakt doorgaans een blaasontsteking. Bij het blaaspijnsyndroom is ondanks vele onderzoeken de oorzaak van de ontstoken blaaswand nog steeds onbekend.

De belangrijkste symptomen van het blaaspijnsyndroom zijn:

Deze symptomen komen slechts voor een deel overeen met de symptomen van een blaasontsteking. De symptomen zijn dus ook anders.

Doordat een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën is de diagnose voor de huisarts makkelijk te maken. Een simpele test kan een blaasontsteking aantonen. Dit is bij het blaaspijnsyndroom anders. Hiervoor is er geen test beschikbaar. De wijze van aantonen geschied vaak door andere aandoeningen zoals een blaasontsteking uit te sluiten.

Tenslotte is ook de behandeling anders. Zo wordt een blaasontsteking behandeld met antibiotica. Dit is een effectieve behandeling. Doorgaans heb je al binnen een aantal dagen minder of geen last meer van de blaasontsteking. Bij het blaaspijnsyndroom is er geen eenvoudige behandeling mogelijk. Mogelijke behandelingen zijn fysieke therapie, pijnstillers en botox injecties (in de spier van de blaas). In sommige gevallen kan zelfs de blaas verwijderd worden als een uiterste redmiddel1.

Conclusie: bij zowel het blaaspijnsyndroom als een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit is een duidelijke overeenkomst. Echter, de oorzaak is compleet verschillend. Hierdoor zijn ook de behandeling en het effect van voedingsmiddelen afwijkend.

Het onderzoek naar blaaspijnsyndroom

Ondanks dat er nog veel onbekend is over het blaaspijnsyndroom is er wel relatief veel onderzoek naar gedaan. De tabel onderstaand laat zien welke voedingsstoffen symptomen van het blaaspijnsyndroom verminderen of juist vermeerderen. Deze tabel is overgenomen en vertaald vanuit een onderzoek dat de resultaten van meerdere onderzoeken samenvoegde en op basis hiervan conclusies trok2.

Tabel 1: voedingsmiddelen in combinatie met blaaspijnsyndroom

Voedingsmiddelen die slecht zijn voor patiënten met blaaspijnsyndroomVoedingsmiddelen die goed zijn voor patiënten met blaaspijnsyndroom
Koffie met cafeïneWater
Koffie zonder cafeïneMelk
Thee met cafeïneBananen
Koolzuurhoudende drankenBosbessen
Light koolzuurhoudende drankenSuikermeloen
Cafeïne vrij koolzuurhoudende drankenPeren
BierRozijnen
Rode wijnWatermeloen
Witte wijnBroccoli
ChampagneSpruitjes
GrapefruitKool
CitroenWortel
SinaasappelBloemkool
AnanasSelderij
CranberrysapKomkommer
GrapefruitsapPaddestoelen
SinaasappelsapErwten
AnanassapRadijzen
TomaatPompoen
Tomaten productenCourgette
Hete pepersAardappelen
Pittig etenZoete aardappelen
ChiliKip
MierikswortelEieren
AzijnKalkoen
NatriumglutamaatRundvlees
ZoetstoffenVarkensvlees
Mexicaans etenLamsvlees
Thais etenGarnalen
Indiaas etenTonijn
Havermout
Rijst
Pretzels
Popcorn

De toepasbaarheid van de onderzoeken naar blaaspijnsyndroom op blaasontsteking

Terug naar het onderzoek naar het blaaspijnsyndroom. Je vraagt je nu waarschijnlijk af in hoeverre deze resultaten van toepassing zijn bij een blaasontsteking. Is het bijvoorbeeld schadelijk om bij een blaasontsteking alcohol te nuttigen?

Omdat het blaaspijnsyndroom een compleet andere aandoening is dan een blaasontsteking zijn de resultaten uit onderzoeken slecht te generaliseren. Met andere woorden: bij een blaasontsteking hoef je niet een alcoholisch drankje te laten staan omdat alcohol slecht zou zijn. De argumenten hiervoor zijn simpel:

De oorzaak en behandeling van de ontstoken blaaswand zijn compleet verschillend bij een blaasontsteking en het blaaspijnsyndroom. Doordat de oorzaak anders is hebben bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen een hele andere uitwerking. Een voorbeeld: antibiotica werkt bij een blaasontsteking omdat het de bacteriën doodt die de blaasontsteking veroorzaken. Bij het blaaspijnsyndroom wordt de ontstoken blaaswand niet door bacteriën veroorzaakt. Daarom heeft antibiotica geen zin bij het blaaspijnsyndroom.

Een ander voorbeeld is cranberries. Volgens de bovenstaande tabel 1 kan je beter geen cranberries nuttigen. De reden hiervoor is dat cranberries zuur zijn en dit de symptomen zou verergeren bij het blaaspijnsyndroom. Echter, onderzoeken naar de werking van cranberries tegen blaasontsteking laten juist zien dat cranberries de symptomen van een blaasontsteking kunnen verminderen. Dit spreekt elkaar tegen en laat nog eens duidelijk zien dat voedingsstoffen een verschillende uitwerking hebben op een blaasontsteking en het blaaspijnsyndroom.

Afsluitend – dieet blaasontsteking

De algehele conclusie: hecht geen waarde aan allerlei voedingsstoffen die slecht zouden zijn bij een blaasontsteking. Dit is simpelweg niet wetenschappelijk onderbouwd.

Maar wat kan je dan wél doen om een blaasontsteking te voorkomen?

Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen. Dingen die wel wetenschappelijk zijn onderbouwd. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze twee pagina’s op Infoblaasontsteking:

 1. Blaasontsteking voorkomen
 2. Blaasontsteking behandelingen / voedingsmiddelen

Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/bladder-pain
 2. Friedlander, J. I., Shorter, B., & Moldwin, R. M. (2012). Diet and its role in interstitial cystitis/bladder pain syndrome (IC/BPS) and comorbid conditions. BJU international, 109(11), 1584-1591.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *