Blaasontsteking: waarom alcohol niet schadelijk is

door Teun
0 reacties

Op het internet lees je veel over allerlei voedingsstoffen die slecht zouden zijn bij een blaasontsteking. Is bijvoorbeeld bij een blaasontsteking alcohol slecht voor je? Of is dit op basis van onderzoek complete onzin? Lees verder om te ontdekken of je je koffie’tje of wijntje in het vervolg beter kan laten staan.

Blaasontsteking en dieet: de waarheid

Op het internet las ik van alles over mogelijke schadelijke stoffen bij een blaasontsteking. Gezien ik een website over blaasontsteking heb, besloot ik het tot de bodem uit te zoeken. Ik had namelijk nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek gezien waarin werd aangetoond dat alcohol of koffie een blaasontsteking kunnen verergeren.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, er is geen enkel bewijs dat alcohol, koffie/cafeïne of allerlei andere soorten middelen een blaasontsteking kunnen verergeren of pijnlijker kunnen maken. Ook de bewering dat al deze middelen een blaasontsteking kunnen veroorzaken is onzin.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat alcohol, koffie, of bepaalde soorten fruit leiden tot een verergering van een blaasontsteking.”

Van sommige middelen is onderzocht dat dit een blaasontsteking kan helpen te voorkomen (verderop in dit artikel meer hierover), maar er is geen onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die slecht zijn bij een blaasontsteking.

Toch lees je wel op sommige informatieve websites dat bijvoorbeeld alcohol een blaasontsteking verergeren of pijnlijker maken. Waarom?

De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk tweeledig:

  1. Er wordt vaak van alles als “wetenschappelijk” bestempeld, terwijl dit simpelweg niet het geval is. Er staat helaas een hoop onzin op het internet.
  2. Onderzoeken kunnen door elkaar zijn gehaald. Er is namelijk wel onderzoek gedaan naar het effect van alcohol, cafeïne en andere voedingsstoffen op het blaaspijnsyndroom. Het blaaspijnsyndroom is echter een andere aandoening dan een blaasontsteking. Daarom mogen de resultaten niet worden overgenomen voor een blaasontsteking (zie volgende paragraaf).

“De reden waarom valse beweringen over middelen worden gedaan, is waarschijnlijk omdat ten onrechte wordt gedacht dat het blaaspijnsyndroom hetzelfde is als een blaasontsteking.”

Het blaaspijnsyndroom en de overlap met blaasontsteking

Onderzoeken naar het blaaspijnsyndroom kunnen niet 1 op 1 vertaald worden naar een blaasontsteking.

Waarom is dit zo?

Bij het blaaspijnsyndroom is net als bij een blaasontsteking de wand van de blaas ontstoken. De oorzaak is echter anders. De E. coli bacterie veroorzaakt doorgaans een blaasontsteking (er is dus sprake van een infectie). Bij het blaaspijnsyndroom is ondanks vele onderzoeken de oorzaak van de ontstoken blaaswand nog steeds onbekend.

De belangrijkste symptomen van het blaaspijnsyndroom zijn:

Deze symptomen komen slechts voor een deel overeen met de symptomen van een blaasontsteking. De symptomen zijn dus ook anders.

Doordat een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën is de diagnose voor de huisarts makkelijk te maken. Een simpele test kan de bacteriën en dus de blaasontsteking aantonen. Dit is bij het blaaspijnsyndroom anders. Hiervoor is er geen test beschikbaar. De wijze van aantonen geschied vaak door andere aandoeningen zoals een blaasontsteking uit te sluiten.

Tenslotte is ook de behandeling anders. Zo wordt een blaasontsteking behandeld met antibiotica. Dit is een effectieve behandeling. Doorgaans heb je al binnen een paar dagen minder of geen last meer van de blaasontsteking. Bij het blaaspijnsyndroom is er geen eenvoudige behandeling mogelijk. Mogelijke behandelingen zijn fysieke therapie, pijnstillers en botox injecties (in de spier van de blaas). In sommige gevallen kan zelfs de blaas verwijderd worden als een uiterste redmiddel1.

Conclusie: bij zowel het blaaspijnsyndroom als een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit is een duidelijke overeenkomst. Echter, de oorzaak is compleet verschillend. Hierdoor zijn ook de behandeling en het effect van voedingsmiddelen afwijkend.

Het onderzoek naar blaaspijnsyndroom

In deze paragraaf vertel ik iets meer over het blaaspijnsyndroom. Zoals je hebt kunnen lezen is dit waarschijnlijk totaal niet relevant voor je, maar ik wil het je niet onthouden.

Over het blaaspijnsyndroom is relatief veel onderzoek naar gedaan. De tabel onderstaand laat zien welke voedingsstoffen symptomen van het blaaspijnsyndroom verminderen of juist vermeerderen. Deze tabel is overgenomen en vertaald vanuit een onderzoek dat de resultaten van meerdere onderzoeken samenvoegde en op basis hiervan conclusies trok2.

Tabel 1: voedingsmiddelen in combinatie met blaaspijnsyndroom

Voedingsmiddelen die slecht zijn voor patiënten met blaaspijnsyndroomVoedingsmiddelen die goed zijn voor patiënten met blaaspijnsyndroom
Koffie met cafeïneWater
Koffie zonder cafeïneMelk
Thee met cafeïneBananen
Koolzuurhoudende drankenBosbessen
Light koolzuurhoudende drankenSuikermeloen
Cafeïne vrij koolzuurhoudende drankenPeren
BierRozijnen
Rode wijnWatermeloen
Witte wijnBroccoli
ChampagneSpruitjes
GrapefruitKool
CitroenWortel
SinaasappelBloemkool
AnanasSelderij
CranberrysapKomkommer
GrapefruitsapPaddestoelen
SinaasappelsapErwten
AnanassapRadijzen
TomaatPompoen
Tomaten productenCourgette
Hete pepersAardappelen
Pittig etenZoete aardappelen
ChiliKip
MierikswortelEieren
AzijnKalkoen
NatriumglutamaatRundvlees
ZoetstoffenVarkensvlees
Mexicaans etenLamsvlees
Thais etenGarnalen
Indiaas etenTonijn
Havermout
Rijst
Pretzels
Popcorn

Blaaspijnsyndroom versus blaasontsteking

Omdat het blaaspijnsyndroom een compleet andere aandoening is dan een blaasontsteking is de behandeling ook compleet anders en kan je niet van allerlei voedingsmiddelen stellen dat dit een blaasontsteking verergert.

Nu begrijp je beter waar het vandaan komt als je op het internet leest dat koffie of alcohol slecht is bij een blaasontsteking. Belangrijker nog, je weet waarom dit kletskoek is.

Met andere woorden: je hoeft een lekkere koffie, een heerlijk wijntje, of een fijne whisky niet te laten staan.

Middelen die wél wetenschappelijk zijn onderbouwd

Genoeg over middelen die allemaal niets uithalen bij een blaasontsteking.

Welke middelen werken wél bij een blaasontsteking? Wat is wél wetenschappelijk onderbouwd?

Onder andere de volgende middelen zijn wetenschappelijk onderzocht:

  • Vitamine C: uit onderzoek blijkt dat vitamine C weinig tot geen invloed heeft op een blaasontsteking
  • D-mannose: het onderzoek wat naar D-mannose is gedaan laat zien dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking kan verminderen.
  • Cranberries: er is veel onderzoek gedaan naar het effect van cranberries op een blaasontsteking. Onderzoeken spreken elkaar tegen. Toch is er reden om aan te nemen dat cranberries kunnen werken tegen een blaasontsteking.
  • Probiotica: er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar probiotica in combinatie met een blaasontsteking. Het onderzoek wat hiernaar is gedaan vindt geen bewijs dat probiotica werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Toch valt er in meerdere onderzoeken te lezen dat wetenschappers positief zijn over de mogelijkheden van probiotica en dat het zeker niet uitgesloten is dat probiotica zouden kunnen werken.
  • Antibiotica: bij een blaasontsteking worden antibiotica voorgeschreven. En dat is niet voor niets. Veel onderzoek toont aan dat antibiotica goed werken bij het bestrijden van een blaasontsteking.

Wil je weten wat goed is om te doen bij een blaasontsteking en wat juist niet? Lees dan het volledige artikel over hoe je een blaasontsteking kan voorkomen, of zie het overzicht van alle middelen tegen een blaasontsteking.

Conclusie

Sommige informatieve websites stellen ongegrond van allerlei zaken met betrekking tot een blaasontsteking. Zo zou alcohol, of koffie slecht zijn.

Dit is echter klinkklare onzin en is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Mogelijk is de reden voor deze ongegronde beweringen dat gedacht wordt dat het blaaspijnsyndroom hetzelfde is als een blaasontsteking. Dit is niet het geval, want de symptomen, oorzaak en behandeling zijn compleet anders.

Wat kan je dan wél doen om een blaasontsteking te voorkomen?

Onder andere de volgende twee pagina’s op deze site kunnen je hierbij verder helpen. Namelijk een artikel gericht op het voorkomen van een blaasontsteking en een artikel over de verschillende onderzochte middelen tegen een blaasontsteking.

Nog vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten!


 

Gebruikte bronnen

  1. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/bladder-pain
  2. Diet and its role in interstitial cystitis/bladder pain syndrome (IC/BPS) and comorbid conditions – 2012

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!