Is jeuk een symptoom van blaasontsteking?

door Teun
2 reacties

Heb je jeuk aan je vagina en denk je dat dit door een blaasontsteking kan komen? Lees verder om diverse oorzaken van de jeuk te ontdekken. Daarnaast noem ik de belangrijkste tips om jeuk bij de vagina te voorkomen.

Duidt vaginale jeuk op een blaasontsteking?

Jeuk aan de vagina is niet een symptoom van een blaasontsteking. Het is waarschijnlijker dat iets anders de jeuk veroorzaakt (hierover later meer).

Aan de andere kant is het goed om te bedenken dat vaginale jeuk een blaasontsteking ook niet uitsluit. Moet je los van de jeuk bijvoorbeeld vaak naar de wc of doet het plassen pijn?

De kans is dan groot dat je wel een blaasontsteking hebt.

Wil je precies de symptomen van een blaasontsteking weten? Lees dan dit artikel.

De oorzaak van een jeukende vagina

Wat is dan wel de oorzaak van vaginale jeuk? Onderstaand lees je de meest voorkomende oorzaken van vaginale jeuk.

Schimmelinfectie (vaginale candida)

Als je opeens jeuk krijgt bij de vagina dan is de kans groot dat een schimmel dit veroorzaakt. Er wordt geschat dat maar liefst 3 van de 4 vrouwen ooit in hun leven te maken krijgen met vaginale schimmelinfectie (candida)1.

Bij elke vrouw leven in de vagina allerlei bacteriën en schimmels. Dit vormt een bepaald evenwicht. Een soort balans. Dit evenwicht kan verstoord worden, waardoor de candida schimmel kan overheersen. Dit veroorzaakt jeuk.

Goed om te noemen is dat een vaginale schimmelinfectie niet ernstig is. Ook is het niet besmettelijk.

De klachten kunnen vanzelf over gaan en het is prima om dit even af te wachten. Het is verstandig om dit ook even te bespreken met de huisarts.

Heb je veel last van de jeuk, of houdt de jeuk al langer aan? Ga dan sowieso naar de huisarts. De huisarts kan een medicijn voorschrijven waardoor de jeuk snel vermindert.

Meer info hierover lees je hier.

“3 van de 4 vrouwen krijgt ooit te maken met vaginale schimmel.”

Bacteriële vaginose

Een andere oorzaak van een jeukende vagina kan bacteriële vaginose zijn.

Net als bij een schimmelinfectie zijn de bacteriën rondom de vagina uit balans. Een symptoom hiervan is dat de vagina kan gaan jeuken. Daarnaast is het mogelijk dat onaangenaam ruikende en grijze afscheiding optreedt bij de vagina.

In principe zal ook een bacteriële vaginose vanzelf over gaan. Dit duurt meestal een paar weken. Spoel de vagina alleen met lauw water af en gebruik hierbij geen zeep.

Het is verstandig altijd even contact op te nemen met de huisarts. Er bestaan medicijnen voor bacteriële vaginose.

Irriterende ingrediënten

Een andere oorzaak van jeuk kunnen irriterende ingrediënten zijn.

Waar moet je hierbij precies aan denken?

Voornamelijk met zepen, crèmes en deodorant rond en op de vagina moet je oppassen. Dit kan namelijk een allergische reactie veroorzaken waardoor de jeuk ontstaat.

Daarnaast verstoren deze drie producten het natuurlijke evenwicht van bacteriën en schimmels in de vagina. Dit leidt tot een grotere kans op een schimmelinfectie of bacteriële vaginose (zie bovenstaand). Pas daarom ontzettend op met irriterende ingrediënten.

In principe is de schaamstreek afspoelen met lauwwarm water voldoende. De  binnenkant van de vagina reinigt zichzelf.

Wil je toch graag de schaamstreek kunnen wassen?

Dan zijn speciaal ontwikkelde wasemulsies voor de vagina wellicht het proberen waard. Deze wasmiddelen irriteren een stuk minder. Nog beter zelfs is bijvoorbeeld de Lactacyd Wasemulsie bij Ongewenste Schimmels. Deze wasemulsie reinigt mild én zorgt ervoor dat ongewenste schimmels worden teruggedrongen. Kijk zelf maar eens door op onderstaande foto te klikken. Alle reacties van andere vrouwen zijn positief.

Let op: ook voor zulke wasmiddelen geldt: alleen uitwendig gebruiken. De binnenkant van de vagina moet je echt met rust laten!

Lactacyd Wasemulsie bij Ongewenste Schimmels

Foto van de “Lactacyd Wasemulsie bij Ongewenste Schimmels”

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen als eczeem en psoriasis kunnen jeuk veroorzaken.

Bij eczeem zijn er vaak rode plekken op de huid die jeuken. Daarnaast kunnen er bultjes, kloofjes, schilfers of korstjes ontstaan. Meer info over eczeem vind je hier.

De symptomen van psoriasis zijn redelijk vergelijkbaar met die van eczeem. Meer info hierover vind je hier.

Soa’s

Meerdere SOA’s (seksueel overdraagbare aandoening) kunnen leiden tot jeuk bij de vagina. Voorbeelden hiervan zijn:

Vaginale jeuk voorkomen

Vaginale jeuk wordt veruit het meest veroorzaakt door de candida schimmel. Probeer daarom deze candida schimmel te voorkomen met behulp van onderstaande tips.

Mochten deze schimmels toch vaak terugkomen, ga dan zeker naar de huisarts. De huisarts kan namelijk een medicijn voorschrijven.

“Schimmels zijn de grootste veroorzaker van vaginale jeuk. Voorkom vaginale jeuk door deze schimmels in toom te houden.”

Spoel bij douchen de vagina af met lauwwarm water

Gebruik bij voorkeur geen irriterende ingrediënten als zepen, crèmes en deodorant rond en op de vagina.

Kijk even naar de Lactacyd Wasemulsie bij Ongewenste Schimmels als je toch de vagina wilt wassen

Dit product is speciaal ontwikkeld om ongewenste schimmels bij de vagina tegen te gaan en reinigt zeer mild.

Maak de vagina nooit van binnen schoon

De vagina reinigt zichzelf van binnen. De binnenkant zelf reinigen doet meer kwaad dan goed.

Niet vrijen als de vagina nog relatief droog is

Dit kan het slijmvlies irriteren en schimmels kunnen daardoor ontstaan. Glijmiddel kan hierbij een uitkomst bieden.

Draag luchtig katoenen ondergoed

Strak en synthetisch ondergoed leidt tot een vochtig en warm gebied. Dit is een ideaal klimaat voor schimmels om te groeien.

Gebruik probiotica in combinatie met lactoferrine

Een recent onderzoek uit 20192 laat zien dat de combinatie van specifieke probiotica en lactoferrine werkt tegen vaginale jeuk.

Let op, zomaar wat probiotica gebruiken heeft absoluut geen zin. Er zijn honderden verschillen probiotica die hele verschillende werkingen kunnen hebben.

In het genoemde onderzoek is gebruikgemaakt van de volgende probiotica:

  • Lactobacillus acidophilus; en
  • Lactobacillus rhamnosus

Helaas ben je er volgens het onderzoek nog niet met enkel de probiotica. In het onderzoek werd naast de probiotica ook nog lactoferrine gebruikt. Dit is een ontstekingsremmend eiwit en komt van nature veel voor in paardenmelk en moedermelk.

Conclusie

Jeuk bij de vagina is niet een symptoom van blaasontsteking, maar sluit het ook niet uit. Als je bijvoorbeeld pijn ervaart bij het plassen of je erg vaak naar de wc moet, dan is de kans groot dat je wel een blaasontsteking hebt.

Jeuk bij de vagina kan vele oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een schimmel. Om jeuk te voorkomen is het daarom verstandig te focussen op het voorkomen van schimmels.

Het belangrijkste wat je kan doen om de schimmels te voorkomen is de vagina enkel met lauwwarm water afspoelen en niet van de binnenkant schoonmaken. Wil je graag wassen, dan is de Lactacyd Wasemulsie bij Ongewenste Schimmels een optie.

Nog vragen? Laat het me even weten, ik help graag!


 

Gebruikte bronnen

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
  2. Randomised clinical trial in women with Recurrent Vulvovaginal Candidiasis: Efficacy of probiotics and lactoferrin as maintenance treatment – 2018

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

2 reacties

janny van dalen januari 31, 2021

kun je een blaasontsteking hebben ook al is de test bij de dokter negetive

Beantwoorden
Avatar foto
Teun februari 9, 2021

Hi Janny, ja dat kan, maar is niet waarschijnlijk. Voor meer details hierover kan je het artikel over terugkerende blaasontstekingen lezen.

Beantwoorden

Reageren? Leuk!