Blaasontsteking Kind – Symptomen, Behandeling en meer

By |

Soms kan het moeilijk zijn om te zien wanneer je kind een blaasontsteking heeft. Het is belangrijk om je kind te laten behandelen. Met de juiste behandeling voelt je kind zich binnen een paar dagen beter.

Na het lezen van dit artikel weet je alles van de symptomen tot aan de diagnose en behandeling van een blaasontsteking bij kinderen. Lees aan het eind van het artikel een checklist om een blaasontsteking te voorkomen.

Symptomen van een blaasontsteking bij een kind

Huisartsen identificeren kinderen tot 12 jaar als een aparte “risicogroep”, omdat de oorzaak en behandeling voor deze groep anders is. Dit onderscheid is gemaakt omdat kinderen van 12 tot 18 jaar die een blaasontsteking hebben voornamelijk seksueel actieve meisjes zijn. De oorzaak en behandeling van deze groep (12-18) jaar sluit daarom het beste aan bij de oorzaak en behandeling van volwassenen1. In het vervolg van dit artikel wordt uitgegaan van kinderen tot 12 jaar.

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een blaasontsteking bij een kind:

 • Vaak plassen
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn in de onderbuik
 • Troebel plas
 • Sterk ruikend plas
 • Soms zijn huilen en/of koorts de enige verschijnselen
 • Een kind dat zindelijk is en blaasontsteking heeft kan soms weer regelmatig wat plas verliezen

Ga direct naar de huisarts wanneer de volgende symptomen van toepassing zijn:

 • Koorts
 • Algemene ziekheid
 • Overgeven
 • Geen vermindering van klachten binnen twee dagen na het starten van een behandeling met antibiotica.

Wat is de oorzaak?

Een blaasontsteking is de ontsteking van de wand van de blaas. Een blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door de bacterie E. coli. Deze bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen. In de blaas kan de E. coli bacterie vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk. In 2003 is er een onderzoek gedaan naar de verschillende bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken bij kinderen2. Zie tabel 1.

Tabel 1: blaasontsteking veroorzakende bacteriën bij kinderen

BacterieAanwezigheid
E. coli65%
Enterokokken19%
Proteus6%

Bij meisjes komt een blaasontsteking vaker voor, omdat de plasbuis korter is. Door de kortere plasbuis kan de E. coli bacterie makkelijker in de blaas komen. Zie tabel 2 voor hoe vaak blaasontstekingen bij kinderen voor komen3.

Tabel 2: incidentie blaasontsteking bij kinderen

Leeftijd (jaar)Jongens (per 1000)Meisjes (per 1000)
0-4620
5-9431
10-14216
15-19186

Diagnose en verder onderzoek

Om een blaasontsteking aan te tonen wordt de urine onderzocht. Belangrijk bij kinderen is het volgende: was de anus en perineum met zeep. Dit voorkomt dat het plas wat getest wordt op een blaasontsteking verontreinigd is met andere bacteriën4. De aanwezigheid van andere bacteriën kan de test namelijk verstoren.

De huisarts zal een kweek van de urine laten maken door een laboratorium. Middels deze kweek kan het laboratorium aantonen welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt. In veel gevallen zal dit de E. coli bacterie zijn.

Wanneer de bacterie bekend is kan het beste medicijn voor deze specifieke bacterie gekozen worden. De uitslag van een kweek is snel bekend, doorgaans binnen een week.

Daarnaast kan er een additioneel onderzoek gestart worden door de huisarts, omdat een blaasontsteking bij een kind niet vaak voorkomt. Er kan een specifieke oorzaak ten grondslag liggen aan de blaasontsteking. Een voorbeeld hiervan is dat urine kan terugstromen naar de nieren (vesico-ureterale reflux), waardoor een blaasontsteking makkelijker kan ontstaan. Dit komt bij volwassenen veel minder vaak voor.

Plas opvangen bij een niet zindelijk kind

Als je kind nog niet zindelijk is kunnen de volgende tips helpen om plas op te vangen:

 1. Geef je kind veel te drinken. Meestal plast je kind dan binnen het half uur.
 2. Blijf bij je kind en vang de plas op met een schone kom of pot wanneer hij/zij begint te plassen. Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid terug, dit voorkomt besmetting van de urine met andere bacteriën.
 3. Schenk de plas over in een schoon potje of bekertje met een deksel
  1. Heb je hiervoor niet iets geschikts? Dan kunnen deze bekers handig zijn.
 4. Breng de urine naar de huisarts. Het liefst binnen twee uur. Als dit niet lukt, zet de urine dan in de koelkast met gesloten deksel. Breng de urine in ieder geval binnen een dag naar de huisarts.

De behandeling

De huisarts schrijft vaak antibiotica voor wanneer een blaasontsteking is vastgesteld. Meestal zal dit het antibioticum nitrofurantoïne zijn.

nitrofurantoïne-capsules

Herstel

Het herstel is snel na de start met antibiotica. De klachten verdwijnen snel. Maak de gehele behandeling af, anders kan de blaasontsteking terugkomen.

Is er geen verbetering binnen twee dagen na behandeling met antibiotica? Ga dan wederom naar de huisarts.

Voorkomen blaasontsteking – checklist

De volgende checklist kan helpen een blaasontsteking bij een kind te voorkomen indien het kind zindelijk is:

 1. Voldoende drinken is belangrijk
 2. Bij aandrang direct naar de wc gaan om te plassen
 3. Zorg dat de blaas helemaal leeggeplast wordt: het is hiervoor belangrijk dat het kind ontspannen is.
 4. Vervang vaker de luiers (indien van toepassing)
 5. Meisjes – bij het afvegen altijd van voor naar achter vegen: anders veeg je de E. coli bacteriën die van nature bij de anus voorkomen richting de plasbuis.
 6. Meisjes – draag luchtig ondergoed: bacteriën groeien sneller in een warm en vochtig gebied. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld katoenen onderbroeken te dragen in plaats van kunststof.
 7. Cranberries: onderzoek uit 2012 laat zien dat cranberries werken tegen een blaasontsteking5. Interessant hierbij is dat cranberries specifiek bij kinderen erg goed lijken te werken. Proanthocyanidine (PAC) is de werkzame stof in cranberries die helpt een blaasontsteking tegen te gaan. De volgende cranberry producten zijn aan te raden:
  1. Rabenhorst cranberry sap: dit is een onbewerkte en 100% natuurlijk cranberrysap van Noord-Amerikaanse cranberries.
  2. Cranmed cranberry pillen: het grote voordeel van pillen is dat deze meer van de werkzame stof PAC bevatten. Uiteindelijk zijn pillen dus goedkoper.

Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#note-1
 2. Ladhani, S., & Gransden, W. (2003). Increasing antibiotic resistance among urinary tract isolates. Archives of disease in childhood, 88(5), 444-445.
 3. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties
 4. Vaillancourt, S., McGillivray, D., Zhang, X., & Kramer, M. S. (2007). To clean or not to clean: effect on contamination rates in midstream urine collections in toilet-trained children. Pediatrics, 119(6), e1288-e1293.
 5. Wang, C. H., Fang, C. C., Chen, N. C., Liu, S. S. H., Yu, P. H., Wu, T. Y., … & Chen, S. C. (2012). Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of internal medicine, 172(13), 988-996.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *