Blaasontsteking (vrouw): Symptomen, oorzaken, behandeling

door Teun
0 reacties

Als je een vrouw bent is de kans groot dat je ooit in je leven een blaasontsteking krijgt. Sommige experts achten de kans hierop zelfs 1 op 2 (!). Lees in dit artikel alles wat je moet weten over een blaasontsteking bij een vrouw en natuurlijk hoe je een blaasontsteking de volgende keer kan voorkomen.

Oorzaak blaasontsteking vrouw

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.

Bacteriën komen van buitenaf en via de plasbuis in de blaas terecht. Hier kunnen de bacteriën zich vervolgens vermeerderen. Ook al is de blaas ontworpen om bacteriën buiten te houden, soms schiet de blaas hierin tekort. Wanneer dit gebeurt kunnen bacteriën zich vastgrijpen aan de wand van de blaas en een blaasontsteking veroorzaken.

Hoe komen bacteriën überhaupt in de buurt van de plasbuis?

In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de bacterie E. coli die van nature rond de anus voorkomt. Door bijvoorbeeld seks kunnen deze bacteriën richting de plasbuis verplaatst worden.

Vrouwen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Dit komt doordat bacteriën relatief gemakkelijk in de blaas van een vrouw kunnen komen door de korte plasbuis van een vrouw. Interessant weetje: blaasontsteking is de meest voorkomende klacht waarmee vrouwen naar de huisarts gaan.

“Omdat vrouwen een korte plasbuis hebben, is de kans op een blaasontsteking groot.”

Symptomen blaasontsteking vrouw

Bij een blaasontsteking zijn vaak één of meerdere van onderstaande symptomen van toepassing.

 1. Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
 2. Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
 3. Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
 4. Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
 5. Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
 6. Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
 7. Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
 8. Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking.

Diagnose en behandeling

Als je denkt een blaasontsteking te hebben, ga dan naar de dokter. De dokter zal een urineonderzoek uitvoeren en daarvoor moet je urine inleveren.

De behandeling?

Antibiotica om de indringers te doden.

Als je vaker last hebt van een blaasontsteking (of eerdere behandelingen niet gewerkt hebben) kan de dokter een laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Hieruit blijkt welke specifieke bacterie de boosdoener is. Vervolgens kan het soort antibioticum hierop worden aangepast.

De eerste keus voor het behandelen van een blaasontsteking is een 5-daagse kuur met het antibioticum nitrofurantoïne. Qua dosering geldt hierbij 2 maal daags 100mg, of 4 maal daags 50mg.

Als je 3 keer binnen een jaar een blaasontsteking hebt gehad zal de dokter overige mogelijkheden voor behandeling bespreken. Op basis van de NHG standaard (soort handboek voor huisartsen) voor urineweginfecties zal dit onder andere de optie van cranberry’s zijn1. Lees aan het eind van dit artikel meer over cranberry’s.

Verder zijn de volgende twee zaken relevant:

 • Onderzoek wijst uit dat een blaasontsteking vanzelf over kan gaan en wachten met de behandeling van een blaasontsteking zelden problemen veroorzaakt. Overleg eventueel wachten altijd met de huisarts. Meer info hier (hier lees je ook wanneer je absoluut niet mag wachten).
 • Zelftests voor blaasontsteking zijn net zo effectief als die van dokter. Meer info hier.
nitrofurantoïne-capsules

Capsules van het antibioticum nitrofurantoïne

Herstel

Wanneer je behandeld wordt met antibiotica voel je je binnen enkele dagen beter. Raadpleeg de huisarts wanneer je na de derde dag geen verbetering voelt.

Blaasontsteking voorkomen

Een blaasontsteking voorkom je natuurlijk het liefst. Gelukkig kan je best veel dingen doen om de kans op een blaasontsteking zwaar te verkleinen.

Voorkom een blaasontsteking met de onderstaande 11 tips.

 1. Veel drinken: door veel te drinken moet je vaak naar de wc om te plassen. Dit is positief. Door te plassen spoel je de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken uit je blaas. Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Je kan ook de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en kan met de volgende formule: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.
 2. Ga vaak naar de wc en plas de blaas helemaal leeg: ga direct naar de wc als je aandrang hebt, hou het niet op! Een volle blaas is een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.
 3. Leeg je blaas na seks: door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. De kans is groot dat er toch wat uitkomt.
 4. Douchen in plaats van een bad: door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Daarnaast kan het gebruik van teveel zeep nadelige effecten hebben.
 5. Draag luchtig ondergoed: strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.
 6. Van voren naar achter vegen: bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je dit andersom doet, veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.
 7. Niet teveel zepen gebruiken: er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.
 8. Gebruik geen pessarium of spermicide: dit kan de kans op een blaasontsteking verhogen. Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.
 9. Nuttig cranberry: cranberry’s bevatten de stof PAC. Eenmaal in de blaas hecht PAC aan bacteriën, welke hierdoor worden losgeweekt van de blaaswand. Vervolgens plas je de PAC, inclusief aangehechte bacteriën uit. Gunstig geprijsd en hoog gedoseerd zijn de Arkopharma cys-control capsules. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier.
 10. Nuttig D-mannose: D-mannose is een suiker die voorkomt in planten. Het werkt op eenzelfde manier als cranberry pillen. Het is lastig te zeggen wat beter werkt, D-mannose of cranberry’s. Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten zijn een goede keus. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier.
 11. Nuttig (extra) vitamine D: er is onderzoek gedaan naar de werking van vitamine D om een blaasontsteking mee te voorkomen. Hieruit bleek dat een hoge dosis vitamine D helpt een blaasontsteking te voorkomen. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier.

Conclusie

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Vrouwen hebben een groot risico om ooit een blaasontsteking te krijgen door de korte plasbuis.

Een blaasontsteking wordt doorgaans behandeld met het antibioticum nitrofurantoïne. Meestal voel je je binnen enkele dagen beter.

Liever de volgende keer een blaasontsteking voorkomen?

Kijk dan op deze pagina waar ik alle denkbare middelen tegen blaasontsteking nader onder de loep heb genomen (inclusief wetenschappelijke onderbouwing).


 

Gebruikte bronnen

 1. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!