Vraag je je af of een blaasontsteking zonder pijn bij plassen mogelijk is? Ik leg je uit of het mogelijk is een blaasontsteking te hebben zonder pijn bij het plassen en wat überhaupt de symptomen van een blaasontsteking zijn. Vergeet daarnaast niet door te lezen om te zien hoe je een blaasontsteking kan voorkomen en welke middelen hierbij helpen.
In dit artikel lees je over:
Is een blaasontsteking zonder pijn mogelijk?
Ja, dat kan. Soms ontstaat een blaasontsteking zonder de klassieke symptomen. Sterker nog, een persoon kan zelfs zonder enig symptoom tóch een blaasontsteking hebben.
Een blaasontsteking zonder symptomen wordt een asymptomatische blaasontsteking genoemd. Dit komt niet vaak voor. Circa 5% van de volwassen vrouwen met een blaasontsteking ervaren geen symptomen. Bij kinderen en mannen daalt dit percentage naar 1%, terwijl bij ouderen (65 jaar of ouder) dit weer veel vaker voorkomt (5% tot 50%)1.
“Een blaasontsteking zonder symptomen is mogelijk. Bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar komt dit tot wel 50% van de blaasontstekingen voor.”
Symptomen blaasontsteking
Pijn bij plassen is slechts één van de symptomen van een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken, dit kan leiden tot meerdere klachten.
Onderstaand zie je een lijstje met de meest voorkomende klachten. Pijn bij plassen en loze drang komen het meest voor, maar dit hoeft dus niet zo te zijn!
- Vaak of weinig plassen: er is loze drang. Je moet naar de wc maar er komt weinig tot niks uit.
- Brandend gevoel tijdens het plassen: plassen kan pijnlijk zijn. Sterker nog, de drang alleen kan al pijnlijk zijn.
- Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
- Bloedig urine: door de ontsteking in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
- Sterker ruikend urine: de plas kan gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
- Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
- Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
- Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking.
Hoe wordt een blaasontsteking zonder symptomen behandeld?
Blaasontstekingen zonder symptomen worden doorgaans niet behandeld. De enige uitzondering hierop zijn zwangere vrouwen. Zij worden wel behandeld als er geen symptomen zijn.
Als een blaasontsteking behandeld wordt, is dit met antibiotica.
Oorzaak en voorkomen
Mogelijk heb je al een blaasontsteking te pakken wanneer je dit leest. Voorkom de volgende keer een blaasontsteking. Lees onderstaand diverse oorzaken en hoe je een blaasontsteking voorkomt.
Oorzaak | Voorkomen |
---|---|
Niet vaak genoeg plassen | Veel drinken (minstens 2 liter op een dag) Ga direct naar de wc bij aandrang |
Blaas niet helemaal leegplassen | Blaas helemaal leegplassen |
Seks | Plassen na het seksen |
Warm en vochtig kruis | Luchtig ondergoed dragen |
In bad zitten | Minder vaak in bad zitten. Neem een douche |
Vrouwen, van achter naar voor vegen | Veeg van voor naar achter |
Vrouwen, veel zeep gebruiken | Minder zeep gebruiken bij de vagina |
Natuurlijke middelen tegen blaasontsteking
Daarnaast kunnen de onderstaande natuurlijke producten een blaasontsteking verminderen en voorkomen.
Let op: achter ieder product onderstaand zit een geheel artikel gekoppeld waar je alle ins en outs kan lezen over het product. Nieuwsgierig? Klik dan dus verder!
- Cranberry’s: in cranberry’s zitten proanthocyanidinen (PAC). Deze stof zorgt ervoor dat bacteriën niet aan de blaaswand kunnen hechten. Hierdoor wordt een blaasontsteking voorkomen. Cranberry’s werken pas als je een relatief hoge dosering PAC binnenkrijgt. Dit kan je bereiken met de Arkopharma cys-control capsules.
- Om deze reden zijn cranberry pillen een betere keuze dan losse cranberry’s eten.
- Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Probiotica kunnen de afweer versterken en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Voor vrouwen kunnen probiotica gebruikt worden om de vaginale balans te versterken. Onderzoeksresultaten hierbij zijn veelbelovend.
- Vitamine D: als je lichaam een hoog vitamine D gehalte heeft, kan het goed vechten tegen bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek. Met vitamine D kan je daarom een blaasontsteking voorkomen.
- D-mannose: dit is een suiker dat voorkomt in planten en wordt in het menselijk lichaam nauwelijks verteerd. Daarom komt D-mannose voor het grootste deel onaangetast in de blaas terecht. Hier doet het haar werk. D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën (die een blaasontsteking veroorzaken), waarna je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uitplast. Hoog gedoseerde en laag geprijsde D-mannose vind je in de vorm van Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten.
Testen of je een blaasontsteking hebt
De dokter toont een blaasontsteking aan middels urineonderzoek. Wanneer je plas inlevert bij de huisarts is de uitslag doorgaans dezelfde dag of binnen enkele dagen bekend.
Interessant is dat de tests die de huisarts uitvoert niet beter zijn dan tests die je zelf op het internet kan verkrijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Zelftests voor blaasontsteking zijn daarom een prima keuze.
Deze tests werken op basis van bacteriën in de blaas (en dus in de plas). Deze tests laten dus ook een positieve uitslag zien als je een blaasontsteking hebt zonder symptomen.
“Tests van de huisarts zijn niet beter dan zelftests.”
Meer informatie over zelftests vind je hier.