Zwangere vrouwen hebben een groter risico op een blaasontsteking. Precies weten hoe het zit? Lees verder om erachter te komen waarom zwangere vrouwen een groter risico hebben op een blaasontsteking, of antibiotica schadelijk is voor de baby en hoe je een blaasontsteking in het vervolg voorkomt.
In dit artikel lees je over:
Waarom zijn blaasontstekingen gebruikelijk tijdens de zwangerschap?
Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Blaasontstekingen zijn gebruikelijk tijdens de zwangerschap door veranderingen in de urinewegen. Hiervoor zijn 2 redenen.
- Naarmate de baarmoeder groeit, kan de baarmoeder door het toegenomen gewicht de afvoer van urine verhinderen. Hierdoor is er een grotere kans op het ontstaan van een blaasontsteking.
- Daarnaast kunnen veranderingen in de hormonen het makkelijker maken voor bacteriën om in de blaas te komen.
Er wordt geschat dat tussen de 2 en 10% van de zwangere vrouwen te maken krijgen met een blaasontsteking1. Nog vervelender, blaasontstekingen hebben de neiging om terug te keren tijdens de zwangerschap.
Vrouwen die eerder blaasontstekingen hebben gehad, zijn vatbaarder voor een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor vrouwen die meerdere kinderen hebben gekregen.
“Tussen de 2% en 10% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een blaasontsteking.”
Symptomen
Bij een blaasontsteking zijn vaak één of meerdere van onderstaande symptomen van toepassing.
- Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
- Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
- Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
- Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
- Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
- Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
- Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
- Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking.
Impact op de baby
Is het hebben van een blaasontsteking gevaarlijk bij zwangerschap?
Het is belangrijk dat de blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica. Ga dus gelijk naar de huisarts als je symptomen herkent.
Wanneer de behandeling goed verloopt, zal de blaasontsteking geen schade brengen aan de baby.
Diagnose van een blaasontsteking
De dokter zal een blaasontsteking test uitvoeren wanneer de symptomen daar aanleiding toe geven. De uitslag is doorgaans binnen een dag bekend.
Daarnaast zal de huisarts een kweek inzetten. Hiermee wordt onderzocht welke bacteriën de blaasontsteking veroorzaken. Vervolgens kan het meest geschikte antibioticum voor die specifieke bacterie worden uitgekozen. De uitslag van de kweek is doorgaans binnen een week bekend en hiervoor dien je zelf contact op te nemen met de huisarts.
Het is mogelijk dat een blaasontsteking bij zwangere vrouwen onopgemerkt ontstaat2. In Nederland wordt er niet standaard een urineonderzoek uitgevoerd bij zwangere vrouwen3. Dit is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten anders waar een urineonderzoek een routinematige check is4.
Mocht je twijfelen of je een blaasontsteking hebt, is het verstandig toch naar de huisarts te gaan. Eventueel kunnen zelftests ook een uitkomst bieden.
Behandeling van een blaasontsteking tijdens zwangerschap
Blaasontsteking worden behandeld met antibiotica. Antibiotica zijn veilig voor de baby. Specifiek tijdens zwangerschap zal de dokter de volgende antibiotica voorschrijven:
- Eerste keus: een 7-daagse kuur van het antibioticum nitrofurantoïne (2 maal daags 100 mg, of 4 maal daags 50 mg).
- Tweede keus: een 5-daagse kuur van het antibioticum amoxicilline/clavulaanzuur (3 maal daags 500/125 mg).
Herstel
Na het starten met antibiotica nemen de klachten snel af. Binnen twee dagen zijn de symptomen grotendeels verdwenen.
Mocht dit niet het geval zijn is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Verder is controle van de urine na de antibioticakuur niet gebruikelijk. Dit gebeurt alleen als klachten aan blijven houden na de kuur.
Voorkomen
Een blaasontsteking voorkom je natuurlijk het liefst. Gelukkig kan je best veel dingen doen om de kans op een blaasontsteking te verminderen.
Voorkom een blaasontsteking met de onderstaande 11 tips.
- Veel drinken: door veel te drinken moet je vaak naar de wc om te plassen. Dit is positief. Door te plassen spoel je de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken uit je blaas. Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Je kan ook de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en kan met de volgende formule: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.
- Ga vaak naar de wc en plas de blaas helemaal leeg: ga direct naar de wc als je aandrang hebt, hou het niet op! Een volle blaas is een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.
- Leeg je blaas na seks: door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. De kans is groot dat er toch wat uitkomt.
- Douchen in plaats van een bad: door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Daarnaast kan het gebruik van teveel zeep nadelige effecten hebben.
- Draag luchtig ondergoed: strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.
- Van voren naar achter vegen: bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je dit andersom doet, veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.
- Niet teveel zepen gebruiken: er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.
- Gebruik geen pessarium of spermicide: dit kan de kans op een blaasontsteking verhogen. Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.
- Nuttig cranberry pillen: cranberry’s bevatten de stof PAC. Eenmaal in de blaas hecht PAC aan bacteriën, welke hierdoor worden losgeweekt van de blaaswand. Vervolgens plas je de PAC, inclusief aangehechte bacteriën uit. Gunstig geprijsd en hoog gedoseerd zijn de Arkopharma cys-control capsules. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier.
- Nuttig D-mannose: D-mannose is een suiker die voorkomt in planten. Het werkt op eenzelfde manier als cranberry pillen. Het is lastig te zeggen wat beter werkt, D-mannose of cranberry’s. Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten zijn een goede keus. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier.
- Nuttig (extra) vitamine D: er is onderzoek gedaan naar de werking van vitamine D om een blaasontsteking mee te voorkomen. Hieruit bleek dat een hoge dosis vitamine D helpt een blaasontsteking te voorkomen. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier. Overleg dit altijd eerst met de huisarts.
Conclusie
Zwangere vrouwen hebben een groter risico op een blaasontsteking. Het is belangrijk dat de blaasontsteking behandeld wordt met antibiotica. Binnen 2 dagen na behandeling met antibiotica voel je je beter. Is dit niet geval? Neem dan wederom contact op met de huisarts.
Het gebruik van antibiotica is niet schadelijk voor de baby.
Nog vragen? Laat het me weten!
Gebruikte bronnen
- Urinary tract infections in pregnancy: old and new unresolved diagnostic and therapeutic problems – 2015
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/treat-a-uti
- https://allesoverzwanger.nl/zwanger-zijn/onderzoeken-tijdens-je-zwangerschap/
- https://www.acog.org/Patients/FAQs/Routine-Tests-During-Pregnancy