Wat zijn de Oorzaken van een Blaasontsteking?

By |

Leer een blaasontsteking begrijpen. Ontdek wat je tegen deze vervelende ontsteking kan doen.

Na het lezen van dit artikel begrijp je precies wat een blaasontsteking is en hoe een blaasontsteking ontstaat.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking? Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door de bacterie E. coli. Deze bacteriën komen doorgaans van buitenaf via de urinebuis in de blaas terecht. In de blaas vermenigvuldigen deze bacteriën zich. Dit kan vervolgens leiden tot een blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking?

Deze vraag is belangrijk om de oorzaak van blaasontsteking te begrijpen. Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Dit zorgt voor de symptomen.

Oorzaak blaasontsteking

De ontsteking van het slijmvlies van de blaas ontstaat door een infectie. Een infectie is het binnendringen in je lichaam van bacteriën, virussen, parasieten of schimmels.

Bij een blaasontsteking gaat het meestal om de bacterie E. coli1. Deze bacteriën leven op je huid en in je darmen. De E. coli bacterie is nodig voor de vertering van voedsel. Iedereen heeft ze. Echter, de E. coli bacterie op de verkeerde plek kan (hoeft niet) een blaasontsteking veroorzaken.

Oorzaak blaasontsteking: E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Zie tabel 1 onderstaand voor een overzicht van de meest voorkomende bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. In het vervolg van het artikel wordt ervan uitgegaan dat E. coli de blaasontsteking veroorzaakt. Het is waarschijnlijk dat de andere bacteriën in tabel 1 op dezelfde manier een blaasontsteking veroorzaken als de E. coli bacterie.

Tabel 1: blaasontsteking veroorzakende bacteriën bij vrouwen

BacterieAanwezigheid
E. coli66%
Proteus5%
Overige gramnegatieven8%
Klebsiella4%
Enterokokken3%
Overige grampositieven6%
Onbekend8%

Hoe komt de E. coli bacterie in de blaas?

Wanneer de E. coli bacterie in de blaas komt is er sprake van een infectie. De E. coli bacterie kan op twee manieren bij de blaas terecht komen, namelijk (1) via de bloedsomloop en (2) buitenaf via de urinebuis. Optie 2 komt veel vaker voor.

E. coli bacteriën komen van nature voor rond de anus. Vanuit daar kunnen de bacteriën in de buurt van de plasbuis komen en naar binnen dringen. Lees verderop in het artikel hoe je dit kan voorkomen.

Dit is ook de reden waarom vrouwen vaker een blaasontsteking hebben dan mannen. De urinebuis bij een vrouw is veel korter en ligt dichterbij de anus. Hierdoor kan de E. coli bacterie bij vrouwen relatief makkelijk naar binnen dringen.

E. coli bacteriën in de blaas – ontstaat er direct een blaasontsteking?

Gelukkig ontstaat er niet direct een blaasontsteking als de E. coli bacterie de blaas heeft bereikt. Hiervoor zijn de aantallen E. coli bacteriën te klein. De bacteriën moeten zich eerst verder vermenigvuldigen.

De E. coli bacteriën hebben weinig kans zich te vermenigvuldigen als de blaas vaak wordt geleegd. Daarom wordt dus altijd aanbevolen om veel te drinken en vaak te plassen. Zie voor dit proces de afbeelding hieronder.

 

Oorzaak blaasontsteking door E. coli bacteriën die in de blaas terecht komen via de anus

7 oorzaken blaasontsteking

Zoals hierboven beschreven is onvoldoende drinken en plassen één van de oorzaken van een blaasontsteking. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking:

  1.  Niet vaak genoeg plassen: door onvoldoende te drinken of plas op te houden.
  2.  Blaas niet helemaal leeg plassen: hierdoor blijft de E. coli bacterie achter in de blaas.
  3.  Seks: door seks kunnen bacteriën bij de urinebuis in de buurt komen.
  4.  Slecht ademend ondergoed: een warm en vochtig gebied zorgt ervoor dat bacteriën kunnen groeien.
  5.  Vaak in bad zitten: Dit verhoogt de kans op het binnendringen van ongewenste bacteriën.
  6.  Vrouwen, van achter naar voren afvegen: Op deze manier verplaats je bacteriën richting de urinebuis
  7.  Vrouwen: zwangerschap, menopauze en het plaatsen van een spiraaltje.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen. Lees hier verder voor een stappenplan om een blaasontsteking te voorkomen.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

  1. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#note-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *