Vitamine C bij Blaasontsteking: Werkt het? (Onderzoek 2019)

By |

Citroen vitamine c

Iedereen heeft wel eens gehoord van vitamine C. Zo zou vitamine C goed zijn tegen verkoudheid en verbetert het de weerstand.

Hoe werkt vitamine C en helpt vitamine C bij een blaasontsteking? Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om tenminste de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75 mg vitamine C per dag binnen te krijgen. Meer vitamine C nuttigen dan de ADH is niet zinvol om een blaasontsteking mee te voorkomen of te behandelen. Bij een normale voeding krijgen westerse mensen gemakkelijk 75 mg vitamine C per dag binnen. Bij twijfel kunnen deze vitamine C tabletten helpen om de ADH binnen te krijgen. Een verhoogde hoeveelheid vitamine C is doorgaans niet schadelijk.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, medisch bekend als ascorbinezuur, is de een van de bekendste vitaminen. Het valt onder de zogenaamde antioxidanten.

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen. Vrije radicalen zijn ongunstig voor je lichaam omdat deze reageren met omliggende moleculen. Dit is slecht voor je. Daarom is het belangrijk dat er antioxidanten als vitamine c zijn om dit te voorkomen.

Het menselijk lichaam maakt geen vitamine C aan. Hierdoor moet je vitamine C via voeding binnenkrijgen. Zoals je waarschijnlijk weet: vitamine C komt met name voor in fruit en groenten.

De gezondheidsvoordelen van vitamine C

Vitamine C is essentieel voor een goede werking van het menselijk lichaam. Een mens kan niet zonder. Het is belangrijk voor je immuunsysteem, cellen en bij de genezing van wonden.

Bij vitamine C is het belangrijk dat je er voldoende van binnenkrijgt. Meer dan het minimum nuttigen heeft doorgaans weinig zin. Het zal niet zo zijn dat allerlei lichaamsfuncties beter gaan functioneren door opeens 5 keer zoveel vitamine C te nuttigen. Dit wordt ten onrechte toch vaak gezegd.

Een voorbeeld hiervan is dat vitamine C een verkoudheid kan voorkomen. In een Cochrane onderzoek in 2013 kwam naar voren dat vitamine C verkoudheden niet voorkomt1. Wel blijkt dat verkoudheden minder lang aanhouden wanneer regelmatig vitamine C genuttigd wordt.

Hoe zou vitamine C kunnen werken tegen blaasontsteking?

Er zijn twee manieren waarop vitamine C een blaasontsteking kan voorkomen.

  1. Allereerst is het van belang om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Zoals eerder beschreven is de inname van vitamine C essentieel voor je lichaam. Een tekort aan vitamine C vermindert de weerstand. Een verminderde weerstand verhoogt de kans op allerlei ziekten en ontstekingen, waarvan een blaasontsteking er slechts één is. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 75 mg vitamine C. Zorg er dus voor dat je minimaal 75 mg vitamine C per dag nuttigt.
  2. De tweede manier is door veel meer dan 75 mg vitamine C te nuttigen. Het overschot aan vitamine C komt in de urine en de blaas terecht. Dit maakt de urine zuur. Doordat de urine zuur is kunnen de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken aangevallen worden. Dit verlaagt de hoeveelheid bacteriën. Hierdoor wordt een blaasontsteking verminderd of voorkomen.

De wetenschap: voorkomt of vermindert vitamine C een blaasontsteking?

Dat vitamine C in theorie zou kunnen werken is mooi, maar dit zegt weinig over de praktijk. Er is helaas niet erg veel onderzoek gedaan naar vitamine C in combinatie met blaasontsteking.

Twee onderzoeken geven ons aanknopingspunten.

Een eerste onderzoek in 1996 gaf proefpersonen 2000 mg vitamine C per dag (dit is meer dan 25 keer de ADH). Uit dit onderzoek blijkt dat vitamine C ongeschikt is om de urine zuurder te maken. Daarnaast voorkomt of vermindert vitamine C niet een blaasontsteking2. De theorie die in de vorige paragraaf bij punt 2 werd geopperd is dus onzin.

Een tweede onderzoek uit 2007 gaf zwangere vrouwen 100 mg vitamine C op een dag. Dit ligt zo rond de ADH. Veel Nederlanders zullen deze hoeveelheid vitamine C makkelijk binnenkrijgen uit normale voeding. Uit dit onderzoek blijkt dat de inname van 100 mg vitamine C per dag de kans op een blaasontsteking vermindert3.

Dit onderzoek bewijst echter weinig. De reden dat 100 mg vitamine C lijkt te werken tegen blaasontsteking is omdat de groep die geen vitamine C toegediend kreeg waarschijnlijk veel te weinig vitamine C binnenkregen (minder dan de ADH). Het onderzoek is uitgevoerd op proefpersonen in een ontwikkelingsland, waar vitamine C tekort vaker voorkomt. Door een tekort aan vitamine C wordt de weerstand slechter wat de kans op een blaasontsteking verhoogde. De proefpersonen die de tenminste de minimumhoeveelheid vitamine C binnenkregen hadden geen last van dit probleem.

Blaasontsteking en vitamine C – wat is aan te raden?

Er is een belangrijk onderscheid te maken bij vitamine C. Je moet altijd zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt (75 mg per dag). Om vervolgens meer dan het minimum te nuttigen lijkt weinig voordelen op te leveren. Dit stelt ook een onderzoek uit 2016 dat is gedaan door de Universiteit van Amsterdam4.

In veel gevallen kan het echter ook niet zoveel kwaad om veel vitamine C te nuttigen. Het overschot wordt namelijk uitgeplast. Meer dan 2000 mg per dag kan leiden tot darmklachten en/of diarree.

Het is belangrijk dat je inname van vitamine C per dag minstens zo rond de 75 mg ligt. Ter vergelijking, 1 sinaasappel (van 120 g) bevat circa 61 mg vitamine C. Een grote lepel gekookte groenten (50 g) zo rond de 8 mg. Als je denkt dat je niet rond de 75 mg per dag uitkomt, kan je deze vitamine C tabletten proberen.

Daarnaast is het mogelijk dat je wil experimenteren met grotere hoeveelheden vitamine C. Zoals gezegd is er weinig wetenschappelijk bewijs dat dit zal helpen.

Wil je dit toch proberen?

In dat geval zou ik in ieder geval niet meer dan 1000-1500 mg per dag innemen. Tabletten met een hoge dosering van 1000 mg zijn de Lucovitaal super vitamine C tabletten.

Tot slot

Vitamine c nuttigen ter voorkoming van een blaasontsteking zal in de meeste gevallen niet werken. Gelukkig zijn er andere middelen die beter werken om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

  1. Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane Library.
  2. Castello, T., Girona, L., Gomez, M. R., Mur, A. M., & Garcia, L. (1996). The possible value of ascorbic acid as a prophylactic agent for urinary tract infection. Spinal Cord, 34(10), 592-593.
  3. OCHOA‐BRUST, G. J., Fernández, A. R., VILLANUEVA‐RUIZ, G. J., Velasco, R., TRUJILLO‐HERNÁNDEZ, B. E. N. J. A. M. Í. N., & Vásquez, C. (2007). Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 86(7), 783-787.
  4. Beerepoot, M., & Geerlings, S. (2016). Non-antibiotic prophylaxis for urinary tract infections. Pathogens, 5(2), 36.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *