Welke Probiotica Werken bij een Blaasontsteking?

By |

Pillen probiotica

Het gebruik van probiotica is relatief nieuw. Waar probiotica ooit begon in yoghurt drankjes, zijn er nu complete probiotica behandelingen voor allerlei kwaaltjes.

Werken probiotica bij het behandelen van een blaasontsteking? Huidig onderzoek toont niet hard aan dat probiotica werken tegen een blaasontsteking. Onderzoekers benadrukken echter dat probiotica wel zouden kunnen werken, maar dat er meer onderzoek nodig is. Omdat probiotica doorgaans geen negatieve bijwerkingen hebben, kunnen probiotica gebruikt worden bij een blaasontsteking. Voor vrouwen is de Microbiol Intiem probiotica aan te raden. Een ander veel geprezen, hoog gedoseerde en gevarieerde probiotica is de Aadexil Probiotica.

Wat zijn probiotica precies?

Waar antibiotica bacteriën bestrijden, bevorderen probiotica juist de hoeveelheid bacteriën. Als je probiotica nuttigt, eet of drink je dus letterlijk bacteriën. Deze komen vervolgens in je spijsverteringssysteem terecht. Precies waar je ze wil hebben.

Hoe werken probiotica?

Naast slechte bacteriën die in ons lichaam voorkomen, zijn er ook een heleboel goede bacteriën. Een juiste balans van goede bacteriën zorgt voor een goede darmflora. Dit helpt je immuunsysteem en houdt slechte bacteriën weg.

Je darmflora kan door verschillende factoren veranderen, bijvoorbeeld door stress, voeding of het gebruik van antibiotica. Hierdoor raakt de balans verstoord, waardoor er meer slechte bacteriën in je darmen komen. Ook kan het zijn dat je van nature weinig goede bacteriën in je spijsverteringssysteem hebt.

Probiotica voegen goede bacteriën toe, en helpen daardoor de balans van je darmflora te herstellen. Hierdoor hebben probiotica positieve effecten op aandoeningen als prikkelbaar darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. Andere gezondheidsvoordelen zijn gerelateerd aan onder andere het verlagen van het cholesterolgehalte en bloeddruk, betere huidgezondheid en een verbeterde immuunfunctie1.

Daarnaast kunnen probiotica negatieve effecten van antibiotica ondervangen. Door het gebruik van antibiotica kan bijvoorbeeld diarree ontstaan. Dit kan worden genezen met probiotica2 3.

In onderstaande video wordt meer informatie gegeven door de heer Hartemink van de Wageningen Universiteit.

Probiotica tegen blaasontsteking (theoretische werking)

Probiotica kunnen bijdragen aan een darmflora die in balans is. Dit zorgt op haar beurt voor een lagere kans op een blaasontsteking. Een goede darmflora beschermt op twee manieren tegen een blaasontsteking:

  1. De slechte bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken hebben minder kans om zich te vermeerderen. Minder bacteriën die blaasontsteking veroorzaken leidt tot een lagere kans op een blaasontsteking.
  2. Als bacteriën toch zijn doorgedrongen tot de blaas zorgt een goede darmflora ervoor dat je lichaam de infectie beter kan bestrijden.

Probiotica tegen blaasontsteking (wetenschappelijk bewijs)

Er zijn helaas nog maar weinig onderzoeken gedaan naar de functie van probiotica bij een blaasontsteking. In 2015 is er een onderzoek gedaan vanuit de zeer betrouwbare Cochrane stichting4. Dit onderzoek combineerde resultaten van meerdere onderzoeken, een zogeheten review.

Uit dit onderzoek blijkt dat over de gehele breedte probiotica niet werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Toch wordt in dit onderzoek sterk benadrukt dat het niet uitgesloten kan worden dat probiotica zouden kunnen werken. Het aantal onderzoeken is namelijk laag en de kwaliteit ervan matig. Eigenlijk valt er dus nog zeer weinig over te zeggen.

In 2012 is er een kwalitatief hoogstaand onderzoek gedaan naar het voorkomen van blaasontstekingen door middel van probiotica5. Dit onderzoek werd specifiek gedaan naar vrouwen met terugkerende blaasontstekingen. De probiotica Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14 werden middels pillen 2 keer per dag ingenomen. Het doel van de probiotica: de vaginale balans versterken, waardoor een blaasontsteking wordt voorkomen.

Dit onderzoek vergeleek de effectiviteit van probiotica met die van antibiotica. Het bleek dat antibiotica beter werkten dan de probiotica. Helaas is niet specifiek onderzocht of probiotica beter werken dan niets doen. Wél bleek dat voor aanvang van het onderzoek de proefpersonen gemiddeld 6,8 blaasontstekingen per jaar hadden en in het jaar dat ze probiotica gebruikten was dit gereduceerd tot 3,3. Derhalve vormt dit onderzoek een sterke aanwijzing dat deze twee probiotica (Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14) bij vrouwen werken bij het voorkomen van een blaasontsteking, maar dit is dus niet hard aangetoond.

Microbiol intiem probiotica Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14

Een foto van de probiotica “Microbiol Intiem” welke de “Lactobacillus rhamnosus GR-1″ en de “Lactobacillus reuteri RC-14″ bacteriën bevat.
Klik op foto voor meer info.

Probiotica producten

Even googelen naar probiotica en je zal er snel achterkomen dat er honderden verschillende probiotica producten zijn. Elk van deze producten belooft wonderen.

Welke moet je nu kiezen?

Allereerst moet je je afvragen of je überhaupt probiotica wil gaan gebruiken (zie conclusie voor mijn visie hierover). Als je dit wil proberen en je bent een vrouw dan is Microbiol Intiem aan te raden. Waarom? Omdat hier de Lactobacillus rhamnosus GR-1 en de Lactobacillus reuteri RC-14 bacteriën/probiotica in zitten. Dit zijn dezelfde probiotica als gebruikt in het hierboven beschreven onderzoek. De Microbiol Intiem is hier voordelig en snel te verkrijgen.

Een andere goede keuze is de Aadexil probiotica. Deze probiotica is zeer gevarieerd, omdat het maar liefst 7 verschillende bacteriën bevat. Onder deze 7 bacteriën vallen de Lactobacillus fermentum en de Lactobacillus rhamnosus welke beide in verband wordt gebracht met een kleinere kans op een blaasontsteking6.

Probiotica bijwerkingen

Probiotica hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Het kan echter zijn dat je spijsverteringssysteem moet wennen aan de probiotica. Hierdoor kan je de eerste paar dagen last hebben van gasvorming en maagpijn7. Na deze aanpassingsperiode zou de spijsvertering juist beter moeten werken.

Let op: probiotica kunnen gevaarlijk zijn bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem. Als je een medische aandoening hebt, raadpleeg dan eerst je huisarts.

Conclusie: probiotica blaasontsteking

Op dit moment is een positief effect van probiotica op een blaasontsteking (nog) niet bewezen. Er is nog maar weinig kwalitatief hoogstaand onderzoek verricht. Het is echter wel waarschijnlijk dat probiotica zouden kunnen werken tegen een blaasontsteking. Dit wordt constant benadrukt in de onderzoeken die ik heb gelezen. Verder hebben probiotica weinig bijwerkingen.

Om deze redenen is probiotica zeker iets wat je uit kan proberen. Mijns inziens is probiotica veelbelovend, ondanks het geringe onderzoek. Misschien is probiotica een schot in de roos.

Als je besluit probiotica te proberen, dan raad ik de Microbiol Intiem probiotica aan als je een vrouw bent. Daarnaast is de Aadexil Probiotica een veel geprezen probiotica welke je zou kunnen proberen.

Heb je één van deze twee probiotica of een andere probiotica gebruikt een blaasontsteking mee te voorkomen? Laat weten wat je ervan vindt in de reacties onderstaand!

Tot slot

Gelukkig zijn er naast probiotica andere dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

  1. https://www.ahealthylife.nl/basiskennis-over-probiotica-echt-alles-wat-je-moet-weten/
  2. Hempel, S., Newberry, S. J., Maher, A. R., Wang, Z., Miles, J. N., Shanman, R., … & Shekelle, P. G. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Jama307(18), 1959-1969.
  3. Goldenberg, J. Z., Ma, S. S., Saxton, J. D., Martzen, M. R., Vandvik, P. O., Thorlund, K., … & Johnston, B. C. (2013). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile‐associated diarrhea in adults and children. The Cochrane Library.
  4. Schwenger, E. M., Tejani, A. M., & Loewen, P. S. (2015). Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children. status and date: New, published in, (12).
  5. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1151418?atab=7
  6. http://www.altmedrev.com/archive/publications/13/3/227.pdf
  7. https://www.aafp.org/afp/2008/1101/p1073.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *