Probiotica bij blaasontsteking: hoe werkt het? (onderzoek)

By |

Pillen probiotica

Het gebruik van probiotica is relatief nieuw. Waar probiotica ooit begon in yoghurt drankjes, zijn er nu complete probiotica behandelingen voor allerlei kwaaltjes.

Werken probiotica bij het behandelen van een blaasontsteking? Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora. Onderzoek wijst op dit moment (nog) niet uit dat probiotica werken tegen een blaasontsteking. Onderzoekers benadrukken dat het waarschijnlijk is dat probiotica kunnen werken tegen een blaasontsteking, maar dat er meer onderzoek nodig is. Omdat probiotica daarnaast doorgaans geen negatieve bijwerkingen hebben, kunnen probiotica gebruikt worden bij een blaasontsteking. Een veel geprezen, hoog gedoseerde en gevarieerde probiotica is de Aadexil Probiotica.

Wat zijn probiotica precies?

Waar antibiotica bacteriën bestrijden, bevorderen probiotica juist de hoeveelheid bacteriën. Als je probiotica nuttigt, eet of drink je dus letterlijk bacteriën. Deze komen vervolgens in je spijsverteringssysteem terecht. Precies waar je ze wil hebben.

Hoe werken probiotica?

Naast slechte bacteriën die in ons lichaam voorkomen, zijn er ook een heleboel goede bacteriën. Een juiste balans van goede bacteriën zorgt voor een goede darmflora. Dit helpt je immuunsysteem en houdt slechte bacteriën weg.

Je darmflora kan door verschillende factoren veranderen, bijvoorbeeld door stress, voeding of het gebruik van antibiotica. Hierdoor raakt de balans verstoord, waardoor er meer slechte bacteriën in je darmen komen. Ook kan het zijn dat je van nature weinig goede bacteriën in je spijsverteringssysteem hebt.

Probiotica voegen goede bacteriën toe, en helpen daardoor de balans van je darmflora te herstellen. Hierdoor hebben probiotica positieve effecten op aandoeningen als prikkelbaar darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. Andere gezondheidsvoordelen zijn gerelateerd aan onder andere het verlagen van het cholesterolgehalte en bloeddruk, betere huidgezondheid en een verbeterde immuunfunctie1.

Daarnaast kunnen probiotica negatieve effecten van antibiotica ondervangen. Door het gebruik van antibiotica kan bijvoorbeeld diarree ontstaan. Dit kan worden genezen met probiotica2 3.

In onderstaande video wordt meer informatie gegeven door de heer Hartemink van de Wageningen Universiteit.

Probiotica blaasontsteking: hoe probiotica kunnen werken

Probiotica kunnen bijdragen aan een darmflora die in balans is. Dit zorgt op haar beurt voor een lagere kans op een blaasontsteking. Een goede darmflora beschermt op twee manieren tegen een blaasontsteking:

  1. De slechte bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken hebben minder kans om zich te vermeerderen. Minder bacteriën die blaasontsteking veroorzaken leidt tot minder blaasontstekingen.
  2. Als bacteriën toch zijn doorgedrongen tot de blaas zorgt een goede darmflora ervoor dat je lichaam de infectie beter kan bestrijden.

Wetenschappelijk bewijs: werken probiotica tegen een blaasontsteking?

Er zijn helaas nog maar weinig onderzoeken gedaan naar de functie van probiotica bij een blaasontsteking. In 2015 is er een onderzoek gedaan vanuit de zeer betrouwbare Cochrane stichting4. Dit onderzoek combineerde resultaten van meerdere onderzoeken, een zogeheten review.

Uit dit onderzoek blijkt dat over de gehele breedte probiotica niet werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Toch wordt in dit onderzoek sterk benadrukt dat het niet uitgesloten kan worden dat probiotica zouden kunnen werken. Het aantal onderzoeken is namelijk laag en de kwaliteit ervan matig. Eigenlijk valt er dus nog zeer weinig over te zeggen.

Wat bijvoorbeeld niet is onderzocht is de werking van bepaalde soorten probiotica. In de huidige onderzoeken wordt niet aangegeven welke probiotica zijn gebruikt. Daarnaast is het het aantal doseringen per dag niet onderzocht. Kortom, er zijn nog veel aspecten ten aanzien van probiotica die (nog) niet zijn onderzocht. Er valt weinig over te zeggen.

Heeft het gebruik van probiotica bijwerkingen?

Probiotica hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Het kan echter zijn dat je spijsverteringssysteem moet wennen aan de probiotica. Hierdoor kan je de eerste paar dagen last hebben van gasvorming en maagpijn5. Na deze aanpassingsperiode zou de spijsvertering juist beter moeten werken.

Let op: probiotica kunnen gevaarlijk zijn bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem. Als je een medische aandoening hebt, raadpleeg dan eerst je huisarts.

Probiotica tegen blaasontsteking: aan te raden?

Op dit moment is een positief effect van probiotica op een blaasontsteking niet bewezen. Het is echter wel waarschijnlijk dat probiotica zouden kunnen werken tegen een blaasontsteking.

De positieve effecten van probiotica is op tal van aandoeningen aangetoond. Daarnaast hebben probiotica veel algemene gezondheidsvoordelen en weinig bijwerkingen. Om deze redenen is probiotica zeker iets wat je uit kan proberen. Misschien is het een schot in de roos. Tenslotte, ieder lichaam werkt anders.

Als je besluit probiotica te proberen, dan raad ik Aadexil Probiotica aan. Deze probiotica is veel geprezen. Mede dankzij de hoge dosering.

Tot slot

Gelukkig zijn er naast probiotica andere dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

  1. https://www.ahealthylife.nl/basiskennis-over-probiotica-echt-alles-wat-je-moet-weten/
  2. Hempel, S., Newberry, S. J., Maher, A. R., Wang, Z., Miles, J. N., Shanman, R., … & Shekelle, P. G. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Jama307(18), 1959-1969.
  3. Goldenberg, J. Z., Ma, S. S., Saxton, J. D., Martzen, M. R., Vandvik, P. O., Thorlund, K., … & Johnston, B. C. (2013). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile‐associated diarrhea in adults and children. The Cochrane Library.
  4. Schwenger, E. M., Tejani, A. M., & Loewen, P. S. (2015). Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children. status and date: New, published in, (12).
  5. https://www.aafp.org/afp/2008/1101/p1073.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *