Zijn Probiotica bij een blaasontsteking aan te raden?

door Teun
4 reacties

Waar probiotica ooit begon in yoghurt drankjes, zijn er nu complete probiotica behandelingen voor allerlei kwaaltjes. Benieuwd of probiotica werken bij een blaasontsteking? In dit artikel leg ik je uit of probiotica werken tegen een blaasontsteking.

Wat zijn probiotica precies?

Eigenlijk zijn probiotica precies het tegenovergestelde van de meer bekende antibiotica. Waar antibiotica bacteriën bestrijden, bevorderen probiotica juist de hoeveelheid bacteriën.

Best gek dus, want als je probiotica nuttigt, eet of drink je dus letterlijk bacteriën. Deze komen vervolgens in je spijsverteringssysteem terecht. Precies waar je ze wil hebben.

Wat tenslotte belangrijk is om te noemen is dat probiotica een verzamelterm is. Er zijn duizenden verschillende probiotica (verschillende bacteriën) die allemaal een andere werking hebben

“Probiotica is verzamelterm. Verschillende probiotica hebben een verschillende werking.”

Hoe werken probiotica?

Naast slechte bacteriën die in ons lichaam voorkomen, zijn er ook een heleboel goede bacteriën. Een juiste balans van goede bacteriën zorgt voor een goede darmflora. Dit helpt je immuunsysteem en houdt slechte bacteriën weg.

Je darmflora kan door verschillende factoren veranderen, bijvoorbeeld door stress, voeding of het gebruik van antibiotica. Hierdoor raakt de balans verstoord, waardoor er meer slechte bacteriën in je darmen komen. Ook kan het zijn dat je van nature weinig goede bacteriën in je spijsverteringssysteem hebt.

Probiotica voegen goede bacteriën toe, en helpen daardoor de balans van je darmflora te herstellen. Hierdoor hebben probiotica positieve effecten op aandoeningen als prikkelbaar darmsyndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. Andere gezondheidsvoordelen zijn gerelateerd aan onder andere het verlagen van het cholesterolgehalte en bloeddruk, betere huidgezondheid en een verbeterde immuunfunctie1.

Daarnaast kunnen probiotica negatieve effecten van antibiotica ondervangen. Door het gebruik van antibiotica kan bijvoorbeeld diarree ontstaan. Dit kan worden genezen met probiotica2 3.

In onderstaande video geeft de heer Hartemink van de Wageningen Universiteit informatie over probiotica. Ook al ziet het filmpje er een beetje prehistorisch uit, het is wel een interessante samenvatting over probiotica.

Probiotica tegen blaasontsteking (theoretische werking)

Je hebt kunnen lezen dat probiotica kunnen bijdragen aan een goede darmflora. Maar wat heeft dit te maken met een blaasontsteking?

Laten we even stilstaan bij de theoretische werking

Probiotica kunnen bijdragen aan een darmflora die in balans is. Dit zorgt op haar beurt voor een lagere kans op een blaasontsteking. Een goede darmflora beschermt op twee manieren tegen een blaasontsteking:

  1. De slechte bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken hebben minder kans om zich te vermeerderen. Minder bacteriën die blaasontsteking veroorzaken leidt tot een lagere kans op een blaasontsteking.
  2. Als bacteriën toch zijn doorgedrongen tot de blaas zorgt een goede darmflora ervoor dat je lichaam de infectie beter kan bestrijden.

Probiotica tegen blaasontsteking (wetenschappelijk bewijs)

Allemaal leuk die theoretische werking, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de harde wetenschappelijke bewijzen.

Helaas zijn er nog maar weinig onderzoeken gedaan naar probiotica bij een blaasontsteking. In 2015 is er een onderzoek gedaan vanuit de zeer betrouwbare Cochrane stichting4. Dit onderzoek combineerde resultaten van meerdere onderzoeken, een zogeheten review.

Uit dit onderzoek blijkt dat over de gehele breedte probiotica niet werken bij het voorkomen van een blaasontsteking.

Ondanks dit teleurstellende resultaat benadrukt dit onderzoek dat het niet uitgesloten kan worden dat probiotica zouden kunnen werken.

Waarom?

Het aantal onderzoeken is namelijk laag en de kwaliteit ervan matig. Daarnaast zijn in veel onderzoeken allerlei verschillende probiotica gebruikt (welke allemaal dus een verschillende werking hebben). Deze onderzoeken zijn eigenlijk ook niet te combineren (wat wel in dit onderzoek was gedaan). Eigenlijk valt er dus nog weinig over te zeggen.

Één ander onderzoek is nog het benoemen waard5. Dit onderzoek werd gedaan naar vrouwen met terugkerende blaasontstekingen. Twee hele specifieke probiotica werden toegediend, namelijk de probiotica Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14. Het doel van de probiotica: de vaginale balans versterken, waardoor een blaasontsteking wordt voorkomen.

Dit onderzoek vergeleek de effectiviteit van probiotica met die van antibiotica. Het bleek dat antibiotica beter werkten dan de probiotica. Dit is niet gek, want antibiotica werkt nog altijd het best tegen een blaasontsteking. Helaas is niet specifiek onderzocht of probiotica beter werken dan niets doen. Wél bleek dat voor aanvang van het onderzoek de proefpersonen gemiddeld 6,8 blaasontstekingen per jaar hadden en in het jaar dat ze probiotica gebruikten was dit gereduceerd tot 3,3. Derhalve vormt dit onderzoek een sterke aanwijzing dat deze twee probiotica (Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14) bij vrouwen werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Onthoud alleen: dit is dus niet hard aangetoond.

“De specifieke probiotica Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14 zouden kunnen werken tegen een blaasontsteking. Dit is niet hard bewezen.”

Probiotica bijwerkingen

Probiotica hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Het kan echter zijn dat je spijsverteringssysteem moet wennen aan de probiotica. Hierdoor kan je de eerste paar dagen last hebben van gasvorming en maagpijn6. Na deze aanpassingsperiode zou de spijsvertering juist beter moeten werken.

Let op: probiotica kunnen gevaarlijk zijn bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem. Als je een medische aandoening hebt, raadpleeg dan eerst je huisarts.

Conclusie: probiotica blaasontsteking

Op dit moment is een positief effect van probiotica op een blaasontsteking (nog) niet bewezen. Er is nog maar weinig kwalitatief hoogstaand onderzoek verricht. Het is echter niet uit te sluiten dat probiotica kunnen werken tegen een blaasontsteking. Dit wordt constant benadrukt in de onderzoeken die ik heb gelezen. Verder hebben probiotica weinig bijwerkingen.

Om deze redenen is probiotica zeker iets wat je uit kan proberen. Mijns inziens is probiotica veelbelovend, ondanks het geringe onderzoek. Misschien is probiotica een schot in de roos, maar misschien ook wel niet.

Tot slot

Gelukkig zijn er naast probiotica andere dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen.


 

Gebruikte bronnen

  1. https://www.ahealthylife.nl/basiskennis-over-probiotica-echt-alles-wat-je-moet-weten/
  2. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis – 2012
  3. Probiotics for the prevention of Clostridium difficile‐associated diarrhea in adults and children – 2017
  4. Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children – 2015
  5. Lactobacilli vs Antibiotics to Prevent Urinary Tract Infections: A Randomized, Double-blind, Noninferiority Trial in Postmenopausal Women – 2012
  6. https://www.aafp.org/afp/2008/1101/p1073.html

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

4 reacties

Conny augustus 28, 2020

Dag Teun,
Nog nooit last van blaasontsteking gehad (58 jaar), nu in Frankrijk op vakantie en jawel hoor. Wat een narigheid. Dank voor je artikel, helpt enorm in mijn besluitvorming. Ben sowieso niet voor antibiotica. Nu je tips aan het opvolgen. Wordt vervolgd. Groetjes Conny

Beantwoorden
Avatar foto
Teun augustus 31, 2020

Hoi Conny,

Wat vervelend om uitgerekend op je vakantie zo’n vervelende blaasontsteking op te lopen! Hopelijk kom je er snel van af. Ik snap dat je antibiotica liever vermijdt, maar het werkt natuurlijk wel snel en goed tegen een blaasontsteking. Dat is ook wat waard. Ik ben benieuwd of de tips werken, hoor het graag! Groet, Teun

Beantwoorden
Theresa augustus 20, 2021

Hi Teun,
Ik heb sinds ik klein ben een paar keer per jaar een blaasontsteking. Eindelijk sinds ik jouw website tegenkwam voor het eerst in mijn leven dat ik meer 3 kwart jaar zonder zat! De probiotica van Aadexil hebben mij vooral erg goed geholpen! Dank daarvoor!!

Beantwoorden
Avatar foto
Teun augustus 21, 2021

Hi Theresa, wat fijn om te lezen dat de Aadexil probiotica zo goed voor je hebben gewerkt en dat je wat aan de info op deze site hebt gehad! Je bent nu dus nog steeds vrij van blaasontstekingen? Bedankt voor het delen van je ervaring! Groet, Teun

Beantwoorden

Reageren? Leuk!