Berendruif tegen blaasontsteking: nuttig of juist niet?

door Teun
0 reacties

Ben je benieuwd of berendruif werkt tegen een blaasontsteking? Ik leg je uit hoe het werkt en óf het werkt tegen een blaasontsteking. En dat alles op basis van wetenschappelijk onderzoek! Vergeet niet verderop in het artikel over de veiligheid te lezen als je berendruif overweegt. Lees verder!

Wat is een berendruif?

De berendruif is een plant welke oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De naam is afkomstig vanuit de gedachte dat beren de vruchten erg lekker vinden. In Nederland komt de berendruif alleen op de Veluwe en in de duinen op Terschelling voor.

De bessen van de berendruif zijn eetbaar, maar de veronderstelde werking zit hem voornamelijk in het blad. Daarover later meer.

De wetenschappelijke naam is Arctostaphylos uva-ursi. In het Latijns betekent Uva-ursi ‘vrucht van de beer’. Arctostaphylos komt van de Griekse woorden arctos (‘beer’) en staphyle (‘tros druiven’). Eigenlijk staat er dus twee keer hetzelfde achterelkaar. Weet je dat ook weer!

Berendruif – Bron: Sten Porse, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De veronderstelde werking van de berendruif

De vermeende werking van de berendruif begint bij de stof arbutine in het blad van de berendruif. Het lichaam zet de arbutine allereerst om in hydrochinon. Vervolgens bereikt bereikt deze stof via de nieren de blaas. Precies waar je het wil hebben.

Zo wordt namelijk gedacht dat hydrochinon de pijn kan verlichten en een ontstekingsremmende werking heeft. Het zou ook kunnen bijdragen aan het voorkomen van een ongeremde groei aan onwenselijke bacteriën. Hierdoor ondersteunt de berendruif een juiste bacteriële balans12.

Leestip: Waarom een een juiste bacteriële balans belangrijk is.

Is het wetenschappelijk bewezen dat de berendruif werkt tegen een blaasontsteking?

Helaas bestaat er maar weinig wetenschappelijk bewijs over hoe goed de berendruif werkt tegen een blaasontsteking. Gelukkig geven een aantal onderzoeken toch wat aanwijzingen.

Laboratoriumonderzoek laat zien dat de berendruif de groei van de Staphylococcus saprophyticus en de E. coli bacterie kan remmen. Ook al zijn er veel meer bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, in verreweg de meeste gevallen is de E. coli bacterie de boosdoener. Een onderzoek als dit bewijst echter nog niet dat de berendruif daadwerkelijk bij mensen werkt345.

Bij een ander onderzoek kregen vrouwen met symptomen van een blaasontsteking berendruif toegediend. Het doel was om te onderzoeken of berendruiven helpen een blaasontsteking te voorkomen en hierdoor antibiotica gebruik vermindert. Berendruif bleek niet te werken: de symptomen noch het antibiotica gebruik werd minder6.

Een ander (kleinschalig) onderzoek liet betere resultaten zien. Vrouwen met een terugkerende blaasontsteking kregen zowel berendruif als paardenbloem toegediend. Uit het onderzoek bleek dit te werken tegen een blaasontsteking. Verder lijkt de berendruif beter te werken als de urine basisch is (PH / zuurgraad boven de 7)78.

Normaal gesproken heeft urine a PH van tussen de 4,5 en 7,5. Deze wordt lager (dus zuurder) als het dieet rijk is aan dierlijke producten, terwijl plantaardig voedsel de PH juist verhoogt (dus minder zuur). Daarnaast is baking soda een gemakkelijke manier om de PH van je urine te verhogen.

Is op basis van deze onderzoeken berendruif aan te raden bij een blaasontsteking?

Nee, berendruif is zeker niet aan te raden. Er is heel weinig onderzoek naar gedaan en het onderzoek dat er is spreekt elkaar tegen.

Wil je het toch proberen? Overleg dan met de huisarts en lees de rest van dit artikel.

Leestip: Een overzicht van nog veel meer natuurlijke middelen tegen een blaasontsteking.

Hoeveel berendruif kan je innemen tegen een blaasontsteking?

Hiervoor legde ik uit dat berendruif zeker niet mijn eerste keuze zou zijn tegen een blaasontsteking, maar als je het wilt proberen leg ik je hier uit hoeveel berendruif je kan innemen. Onthoud, overleg dit altijd eerst even met de huisarts.

Belangrijk is allereerst dat je altijd de doseringsinstructies volgt van het product dat je koopt. Dat gezegd hebbende, een dagelijkse dosis van tussen de 400-800 mg arbutine lijkt een goede hoeveelheid te zijn. Als een berendruif product koopt is het dus handig als daar de hoeveelheid arbutine op staat, omdat dat de werkzame stof is9.

Hoe zit het met de veiligheid en bijwerkingen?

De voornaamste veiligheidsoverweging zit hem in de stof hydrochinon (het lichaam maakt dit van de arbutine dat in de berendruif zit). Bij grote hoeveelheden kan dit giftig worden en er zijn zorgen dat hydrochinon op de lange termijn kanker kan veroorzaken10.

Dat is waarom je moet oppassen.

Berendruif is sowieso niet te gebruiken bij zwangerschap of als er borstvoeding gegeven wordt. Bij andere klachten of bij gebruik van medicijnen is het nog eens extra aan te raden goed met de huisarts te overleggen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het product.

Bijwerkingen zijn ongebruikelijk. Eventuele bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, braken, kortademigheid en oorsuizen.

Het is niet voor niks dat ik meerdere keren de rol van de huisarts noem bij het gebruik van berendruif. Kleine hoeveelheden zullen misschien veilig zijn, maar de vraag is of je dan genoeg binnenkrijgt voor de beoogde werking.

Conclusie

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je nu goed kan bepalen of je berendruif wilt proberen. Zoals eerder genoemd denk ik dat er andere middelen zijn die in ieder geval wetenschappelijk gezien beter onderbouwd zijn.

Leestip: Werkt D-mannose tegen een blaasontsteking?

Misschien heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag. Laat me dit dan weten via een reactie!


 

Gebruikte bronnen

  1. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury – 2020
  2. Botanical medicines for the urinary tract – 2002
  3. Urinary tract infections in adults – 2016
  4. Limited effectiveness of over-the-counter plant preparations used for the treatment of urinary tract infections as inhibitors of the urease activity from Staphylococcus saprophyticus – 2017
  5. UroPathogenic Escherichia coli (UPEC) Infections: Virulence Factors, Bladder Responses, Antibiotic, and Non-antibiotic Antimicrobial Strategies – 2017
  6. Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments for uncomplicated urinary tract infection in women (ATAFUTI): a factorial randomized trial – 2019
  7. Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract – 2008
  8. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi
  9. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi
  10. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!