Berendruif tegen blaasontsteking: nuttig of juist niet?

door Teun
1 reacties

Ben je benieuwd of berendruif werkt tegen een blaasontsteking? Ik leg je uit hoe het werkt en óf het werkt tegen een blaasontsteking. En dat alles op basis van wetenschappelijk onderzoek! Vergeet niet verderop in het artikel over de veiligheid te lezen als je berendruif overweegt. Lees verder!

Wat is een berendruif?

De berendruif is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De naam is ontstaan vanuit de gedachte dat beren dol zijn op de vruchten. In Nederland vind je de berendruif alleen op de Veluwe en in de duinen van Terschelling.

Hoewel de bessen eetbaar zijn, zit de echte kracht van de plant in de bladeren. Daarover later meer.

De wetenschappelijke naam van de berendruif is Arctostaphylos uva-ursi. In het Latijn betekent uva-ursi letterlijk ‘vrucht van de beer’. Het eerste deel, Arctostaphylos, komt van de Griekse woorden arctos (‘beer’) en staphyle (’tros druiven’). Eigenlijk zeg je dus twee keer hetzelfde! Weer wat geleerd.

Berendruif – Bron: Sten Porse, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De veronderstelde werking van de berendruif

De vermeende werking van de berendruif draait om de stof arbutine, die in de bladeren van de plant zit. Wanneer je arbutine binnenkrijgt, zet je lichaam het om in hydrochinon. Deze stof reist vervolgens via je nieren naar de blaas, precies waar je het wilt hebben.

Men denkt dat hydrochinon de pijn kan verlichten en ontstekingsremmend werkt. Bovendien zou het kunnen helpen bij het voorkomen van de ongecontroleerde groei van ongewenste bacteriën, wat bijdraagt aan een gezonde bacteriële balans.12.

Leestip: Waarom een een juiste bacteriële balans belangrijk is.

Is het wetenschappelijk bewezen dat de berendruif werkt tegen een blaasontsteking?

Helaas is er maar weinig wetenschappelijk bewijs voor de werking van de berendruif tegen blaasontstekingen. Toch geven enkele onderzoeken interessante aanwijzingen.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de berendruif de groei van bacteriën zoals Staphylococcus saprophyticus en E. coli kan remmen. Hoewel er veel verschillende bacteriën zijn die blaasontstekingen kunnen veroorzaken, is E. coli in de meeste gevallen de schuldige. Maar betekent dit dat berendruif ook bij mensen werkt? Dat is nog niet bewezen. 345.

In een ander onderzoek kregen vrouwen met symptomen van een blaasontsteking berendruif toegediend. Het doel? Kijken of berendruif een blaasontsteking kan voorkomen en zo het gebruik van antibiotica vermindert. Helaas was het resultaat teleurstellend: de symptomen verminderden niet en het antibioticagebruik bleef hetzelfde6.

Toch zijn er ook onderzoeken die hoopvoller stemmen. In een kleinschalige studie kregen vrouwen met terugkerende blaasontstekingen een combinatie van berendruif en paardenbloem. Dit bleek te helpen tegen blaasontstekingen. Interessant genoeg lijkt berendruif beter te werken als de urine basisch is (met een pH-waarde boven de 7)

Een ander (kleinschalig) onderzoek liet betere resultaten zien. Vrouwen met een terugkerende blaasontsteking kregen zowel berendruif als paardenbloem toegediend. Uit het onderzoek bleek dit te werken tegen een blaasontsteking. Verder lijkt de berendruif beter te werken als de urine basisch is (PH / zuurgraad boven de 7)78.

Maar hoe zit het eigenlijk met de pH van urine? Normaal gesproken ligt die tussen de 4,5 en 7,5. Een dieet rijk aan dierlijke producten maakt de urine zuurder (lagere pH), terwijl plantaardig voedsel de pH verhoogt. Baking soda kan ook de pH van je urine verhogen en het basischer maken.

Is berendruif op basis van deze onderzoeken dan aan te raden bij een blaasontsteking?

Het antwoord is nee. De onderzoeken zijn schaars en de resultaten spreken elkaar tegen.

Wil je het toch proberen? Overleg dan eerst met je huisarts en lees verder in dit artikel voor meer informatie.

Leestip: Een overzicht van nog veel meer natuurlijke middelen tegen een blaasontsteking.

Hoeveel berendruif kan je innemen tegen een blaasontsteking?

Eerder legde ik uit waarom de berendruif niet mijn eerste keuze zou zijn tegen een blaasontsteking. Maar als je toch besluit het te proberen, vertel ik je hier hoeveel je veilig kunt innemen. Vergeet niet: overleg altijd eerst met je huisarts.

Het is belangrijk om de doseringsinstructies van het product dat je koopt goed op te volgen. Over het algemeen lijkt een dagelijkse dosis van 400-800 mg arbutine een veilige hoeveelheid te zijn. Let er dus op dat het product dat je kiest, de hoeveelheid arbutine duidelijk vermeldt—dat is namelijk de werkzame stof waar het om draait9.

Hoe zit het met de veiligheid en bijwerkingen?

Een belangrijke veiligheidsoverweging bij het gebruik van berendruif is de stof hydrochinon, die je lichaam aanmaakt uit de arbutine in de plant. Bij hoge doses kan hydrochinon toxisch worden en er zijn zorgen dat het op de lange termijn mogelijk kanker kan veroorzaken10.

Daarom is voorzichtigheid geboden.

Gebruik berendruif zeker niet tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Als je andere gezondheidsklachten hebt of medicijnen gebruikt, is het extra belangrijk om je huisarts te raadplegen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het product nauwkeurig.

Bijwerkingen komen zelden voor, maar kunnen misselijkheid, braken, kortademigheid en oorsuizen omvatten.

Het is niet zonder reden dat ik je meerdere keren adviseer om je huisarts te raadplegen bij het gebruik van berendruif. Kleine hoeveelheden kunnen misschien veilig zijn, maar de vraag blijft of je dan voldoende binnenkrijgt om de gewenste effecten te bereiken. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en professioneel advies in te winnen voordat je begint.

Conclusie

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel en nu beter kunt beslissen of je berendruif wilt proberen. Zoals eerder vermeld, denk ik dat er andere middelen zijn die wetenschappelijk gezien beter onderbouwd zijn. Heb je nog twijfels? Het is altijd goed om verder onderzoek te doen en je opties af te wegen.

Leestip: Werkt D-mannose tegen een blaasontsteking?

Misschien heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag. Laat me dit weten via een reactie!


 

Gebruikte bronnen

  1. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury – 2020
  2. Botanical medicines for the urinary tract – 2002
  3. Urinary tract infections in adults – 2016
  4. Limited effectiveness of over-the-counter plant preparations used for the treatment of urinary tract infections as inhibitors of the urease activity from Staphylococcus saprophyticus – 2017
  5. UroPathogenic Escherichia coli (UPEC) Infections: Virulence Factors, Bladder Responses, Antibiotic, and Non-antibiotic Antimicrobial Strategies – 2017
  6. Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments for uncomplicated urinary tract infection in women (ATAFUTI): a factorial randomized trial – 2019
  7. Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract – 2008
  8. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi
  9. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi
  10. https://www.healthline.com/nutrition/uva-ursi

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

1 reacties

E. Gerrits juni 9, 2022

De uroloog adviseerde d- Mannose met Berendruif. Toch vreemd

Beantwoorden

Reageren? Leuk!