Cranberry bij Blaasontsteking: Hoe je SNEL resultaat krijgt

Cranberry in bakjes

De mythes over het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking zijn meervoudig. Sommigen beweren dat cranberries werken, anderen plaatsen de cranberry bovenaan deze lijst van mythes. Wat is de waarheid?

Kan een blaasontsteking behandeld worden met cranberry? Cranberries bevatten de stof PAC en kunnen daarom werken tegen een blaasontsteking. Op basis van al het beschikbare onderzoek in 2020 kan geconcludeerd worden dat cranberries werken tegen een blaasontsteking. Het is van belang om voldoende PAC binnen te krijgen voor een optimale werking. Om dit te bereiken kan je cranberry pillen of cranberrysap nuttigen.

Hoe cranberries kunnen werken tegen blaasontsteking

Structuur E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectines genoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand zitten.

Cranberry producten bevatten proanthocyanidinen (afgekort PAC). Deze stof komt van nature voor in planten en voornamelijk in de schillen en pitten van deze planten.

De stof PAC zorgt ervoor dat bacteriën als E. Coli niet aan de blaaswand kunnen hechten. Het weekt daarnaast reeds gehechte bacteriën los. Vervolgens plas je deze bacteriën uit. Dit verlaagt de hoeveelheid E. Coli bacteriën in je blaas. Precies wat je wilt, want dit vermindert of stopt de blaasontsteking!

In de natuur komen verschillende typen PAC voor. Deze verschillen qua structuur minimaal van elkaar. De werking is echter compleet verschillend. Zonder het verder ingewikkeld te maken; er wordt gedacht dat met name Proanthocyanidine type A2 werkt tegen een blaasontsteking1. Een cranberry bevat relatief veel PAC type A2 en zou daarom effectief kunnen zijn bij het verminderen van een blaasontsteking.

Cranberry blaasontsteking werkzame stof Proanthocyanidine PAC type A2

Chemische structuur van PAC type A2

Cranberry tegen blaasontsteking (onderzoek)

Zoals hiervoor beschreven kan de cranberry (in theorie) werken tegen een blaasontsteking.

Bewijst onderzoek anno 2020 dat cranberries werken tegen een blaasontsteking?

Er is geen tekort aan onderzoeken naar de werking van cranberries bij een blaasontsteking. Aan de variatie in uitkomsten van deze onderzoeken evenmin. De volgende redenen leggen uit waarom resultaten van onderzoeken zo verschillend kunnen zijn:

 • De hoeveelheid gebruikte cranberries verschilt per onderzoek: bij een lagere dosering van cranberries is het minder waarschijnlijk dat cranberries werken tegen een blaasontsteking.
 • De hoeveelheid PAC wordt niet gemeten: PAC is de stof in cranberries die een blaasontsteking voorkomt. De hoeveelheid PAC kan echter verschillen per soort cranberrysap of per batch cranberries. Als er in hetzelfde onderzoek verschillende batches van cranberries worden gebruikt, kan dit de resultaten verstoren.
 • Het aantal innames per dag verschilt: of je 3 keer per dag, of 1 keer per dag cranberries nuttigt (met in totaal een gelijkblijvende hoeveelheid cranberries) kan van grote invloed zijn op de werking van cranberries.

Voor al deze verschillende resultaten heeft de wetenschap een oplossing. Namelijk een zogenaamde meta-analyse. Hierbij worden de resultaten van verschillende onderzoeken samengevoegd om vervolgens over het geheel van de resultaten conclusies te trekken.

Allereerst zijn er in 2012 twee meta-analyses uitgevoerd2 3. Echter, ironisch genoeg kwamen ook hier verschillende resultaten uit. Je voelt het waarschijnlijk al aan: de ene meta-analyse concludeerde dat cranberries niet effectief zijn bij het voorkomen van een blaasontsteking en de ander concludeerde van wel.

Omdat de resultaten van onderliggende onderzoeken verschillend worden samengevoegd kunnen bij deze meta-analyses verschillende resultaten ontstaan. Op basis van een statistische check (I2 score) lijkt de meta-analyse die concludeert dat cranberries wél werken beter te zijn uitgevoerd.

Vervolgens is het onderzoek na 2012 doorgegaan en zijn er relevante onderzoeken bijgekomen. Een voorbeeld hiervan is een kwalitatief hoogwaardig onderzoek uit 20154. In dit onderzoek werden cranberry pillen gebruikt waarbij de hoeveelheid PAC werd gemeten. De proefpersonen kregen per dag 200 mg PAC. Het onderzoek toonde aan dat cranberry pillen effectief zijn bij het voorkomen van een blaasontsteking.

Onder andere op basis van de nieuwe onderzoeken na 2012 is er in 2017 een nieuwe meta-analyse uitgevoerd5. Bij deze meta-analyse werd heel duidelijk aangetoond dat de cranberry een blaasontsteking kan voorkomen/verminderen.

Op basis van de beschikbare onderzoeken kan je cranberries zeker niet afdoen als een mythe. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs om te concluderen dat de cranberry een erg goed product kan zijn bij het voorkomen en verminderen van een blaasontsteking.

Hoeveel cranberries te nuttigen voor een maximaal effect

Zoals eerder beschreven is bij een cranberry de stof PAC verantwoordelijk voor het tegengaan van een blaasontsteking. De vraag is dus eigenlijk hoeveel gram PAC je moet nuttigen voor een maximaal effect.

Helaas hebben niet erg veel onderzoeken de hoeveelheid PAC gemeten. Het eerder beschreven onderzoek uit 2015 is één van de weinigen. Bij dit onderzoek werden cranberry pillen gebruikt. In totaal werd er 200 mg PAC per dag toegediend. Dit werd verspreid over 2 momenten op de dag. Dit onderzoek toonde zeer helder aan dat deze cranberry pillen werken tegen een aan blaasontsteking. Daarom is 200 mg PAC per dag (verspreid over ten minste 2 momenten op de dag) goed om aan te houden.

Cranberry blaasontsteking: cranberrysap of cranberry pillen?

Op basis van de verschillende onderzoeken lijkt het niet veel uit te maken of je kiest voor cranberrysap of cranberry pillen. Het enige wat telt is de hoeveelheid proanthocyanidinen (PAC) die je binnenkrijgt.

Per 250 ml cranberrysap is ongeveer 100 mg PAC aanwezig. Bij cranberry pillen verschilt het van pil tot pil. Het is aan te raden om alleen pillen te nuttigen waarbij de hoeveelheid PAC per pil is aangegeven. Anders kan je nooit meten hoeveel PAC je binnenkrijgt. Een nadeel van cranberrysap is dat ook per soort of merk cranberrysap de hoeveelheid PAC kan verschillen.

De keuze tussen cranberrysap of cranberry pillen komt neer op een simpele rekensom. Bij welk product krijg je het meeste PAC voor je geld!

Dit is voor je uitgerekend. In de vergelijking zijn cranberrysap en cranberry pillen gebruikt.

 • Cranberrysap: 750 ml kost ongeveer €7,00. In 750 ml cranberrysap zit ongeveer 300 mg PAC. Dit komt neer op: 300 / 7,00 = 43 mg PAC per euro.
 • Cranberry pillen: 90 pillen voor ongeveer €27,50. In elke pil is 36 mg PAC aanwezig. Totale hoeveelheid PAC is daarom: 90*36= 3.240 mg PAC. Dit komt neer op: 3240 / 27,50 = 118 mg PAC per euro.

Uit bovenstaande rekensom blijkt dat voor hetzelfde geld cranberry pillen bijna 3x zoveel PAC bevatten. Cranberry pillen zijn uiteindelijk dus een stuk goedkoper. Een ander nadeel van cranberrysap is dat je hierdoor veel suikers binnenkrijgt.

Welke cranberrysap en cranberry pillen zijn aan te raden?

De Alfytal Cranberry Power Capsules zijn een een goede keuze. Deze cranberry pillen zijn relatief goedkoop en de hoeveelheid PAC is aangegeven op het etiket.

Drink je toch liever cranberrysap? Dan is de Rabenhorst Cranberrysap een mooie sap. Deze sap is onbewerkt en 100% natuurlijk. Het is gemaakt van de beste kwaliteit Noord-Amerikaanse cranberries.

Tot slot:

Het nuttigen van veel cranberry producten is helaas geen garantie voor succes. Wat werkt verschilt van persoon tot persoon. Werkt het niet, wellicht werkt dan iets anders voor jou.

Nog vragen? Laat een reactie achter!


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. Howell, A. B. (2007). Bioactive compounds in cranberries and their role in prevention of urinary tract infections. Molecular nutrition & food research51(6), 732-737.
 2. Jepson, R. G., Williams, G., & Craig, J. C. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. The Cochrane Library.
 3. Wang, C. H., Fang, C. C., Chen, N. C., Liu, S. S. H., Yu, P. H., Wu, T. Y., … & Chen, S. C. (2012). Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of internal medicine172(13), 988-996.
 4. Foxman, B., Cronenwett, A. E., Spino, C., Berger, M. B., & Morgan, D. M. (2015). Cranberry juice capsules and urinary tract infection after surgery: results of a randomized trial. American journal of obstetrics and gynecology213(2), 194-e1.
 5. Luís, Â., Domingues, F., & Pereira, L. (2017). Can cranberries contribute to reduce the incidence of urinary tract infections? A systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of clinical trials. The Journal of urology198(3), 614-621.

2 thoughts on “Cranberry bij Blaasontsteking: Hoe je SNEL resultaat krijgt

 1. Carla van der Meer

  Ikben op vakantie in turkije geweest en had de laatste 4 dagen last van een beginnende blaasontsteking
  Ik ben daar naar de apotheek geweest en kreeg daar een kuur met 21 flesjes granberrysap ,het zijn eigenlijk meer buisjes dan flesjes Daar staat op; Marnys Cistomar, granberry Iceren takviye edict gids
  Martinez nieto.S.A.
  Ik kan het hier in Nederland nergens vinden ,weten jullie toevallig waar het te koop is? Want deze kuur van 3 flesjes per dag hebben heel snel geholpen

  Reply
  1. Teun Post author

   Hoi Carla, bedankt voor je bericht. Zojuist heb ik even op google gezocht en het lijkt erop dat dit in Nederland niet te koop is. Vermoedelijk zat er zeer geconcentreerde cranberrysap in de buisjes waarover je het hebt. Hierdoor heb je waarschijnlijk een hoge dosis PAC ingenomen wat de beginnende blaasontsteking heeft verholpen. Als je veel PAC zoekt voor een gunstige prijs zijn de cranberry pillen zoals beschreven in het artikel een goede keus. Ben benieuwd of deze net zo goed zullen werken als buisjes uit Turkije

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *