Cranberry bij blaasontsteking: Werkt een hoge dosis?

door Teun

Wil je graag van je blaasontsteking af? En ben je benieuwd of cranberries hierbij kunnen helpen? Ik leg je uit of de cranberry werkt tegen een blaasontsteking (op basis van onderzoek). Daarnaast geef ik aan wat de optimale hoeveelheid is en waar je het meest voordelig cranberry producten op de kop kunt tikken.

Hoe cranberries kunnen werken tegen blaasontsteking

Het huis, tuin en keukenmiddel tegen blaasontsteking: cranberries. Je hebt er vast vaker over gehoord. Maar in hoeverre werkt het echt bij een blaasontsteking?

Laten we eerst even stilstaan bij de vraag hoe of waarom het zou kunnen werken.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectines genoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand zitten.

Cranberry producten bevatten proanthocyanidinen (afgekort PAC). Deze stof komt van nature voor in planten en voornamelijk in de schillen en pitten van deze planten.

De E. coli bacteriën hechten extreem goed aan PAC. Hierdoor verlaten de E. coli bacteriën de blaaswand (waar ze een blaasontsteking veroorzaken) en hechten aan de PAC. Vervolgens plas je de PAC inclusief de aangehechte bacteriën uit. Precies wat je wilt, want dit vermindert of stopt de blaasontsteking!

In de natuur komen verschillende typen PAC voor. Deze verschillen qua structuur minimaal van elkaar. De werking is echter compleet verschillend. Zonder het verder ingewikkeld te maken; er wordt gedacht dat met name Proanthocyanidine type A2 werkt tegen een blaasontsteking1. Een cranberry bevat relatief veel PAC type A2 en zou daarom effectief kunnen zijn bij het verminderen van een blaasontsteking.

“De stof PAC is de werkzame stof in cranberries tegen een blaasontsteking.”

Oorzaak blaasontsteking: E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Cranberry tegen blaasontsteking (onderzoek)

Goed, genoeg over de theoretische werking. Helpen cranberries, op basis van onderzoek anno 2021, een blaasontsteking te voorkomen?

Er is geen tekort aan onderzoeken naar de werking van cranberries bij een blaasontsteking. Ieder jaar komen er wel weer een paar bij. Omdat de opzet per onderzoek anders is, zijn de resultaten vaak ook anders. Zo verschilt de hoeveelheid cranberries en PAC per onderzoek en het aantal innames per dag verschilt.

Dit maakt het lastig. Welk onderzoek spreekt nu de waarheid?

Gelukkig is hier een (wetenschappelijke) oplossing voor. Namelijk een zogenaamde meta-analyse. Hierbij worden de resultaten van verschillende onderzoeken samengevoegd om vervolgens over het geheel conclusies te trekken.

De meest recente meta-analyse dateert uit 20172. Bij deze meta-analyse werd heel duidelijk aangetoond dat de cranberry een blaasontsteking kan voorkomen/verminderen. Weten we dat ook weer, cranberries werken bij een blaasontsteking!

“Cranberries helpen een blaasontsteking te voorkomen.”

Hoeveel cranberries te nuttigen voor een maximaal effect

Dat cranberries werken tegen een blaasontsteking is natuurlijk mooi, maar dit roept wel de vraag op hoeveel cranberries er genuttigd moeten worden.

Met andere woorden, wat is de optimale hoeveelheid?

Zoals eerder beschreven is bij een cranberry de stof PAC de werkzame stof. Daarom is het dus eigenlijk de vraag hoeveel gram PAC je moet nuttigen voor een maximaal effect.

Helaas hebben niet erg veel onderzoeken de hoeveelheid PAC gemeten. Een onderzoek uit 20153 geeft goede aanwijzingen. Bij dit onderzoek werden cranberry pillen gebruikt. In totaal werd er 200 mg PAC per dag toegediend. Dit werd verspreid over 2 momenten op de dag. Dit onderzoek toonde zeer helder aan dat deze cranberry pillen werken tegen een blaasontsteking. Daarom is 200 mg PAC per dag (verspreid over ten minste 2 momenten op de dag) een werkzame hoeveelheid.

Een ander onderzoek4 liet zien dat het nuttigen van 240 ml cranberrysap per dag werkt tegen terugkerende blaasontstekingen. Dit komt overeen met circa 100 mg PAC per dag.

“Tussen de 100 en 200 milligram PAC per dag is effectief bij het voorkomen van een blaasontsteking.”

Cranberry blaasontsteking: cranberrysap of cranberry pillen?

Omdat PAC de werkzame stof is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk PAC voor zo min mogelijk geld. We blijven immers Hollanders. Hierbij maakt het dus eigenlijk niet uit in welke vorm dit is: pillen of sap.

Per 250 ml cranberrysap is ongeveer 100 mg PAC aanwezig. Bij cranberry pillen verschilt dit van pil tot pil. Het is aan te raden om alleen pillen te nuttigen waarbij de hoeveelheid PAC per pil is aangegeven. Anders weet je nooit hoeveel PAC je binnenkrijgt.

Laten we even rekenen. Bij welk product krijg je het meeste PAC voor je geld!

Zie onderstaande berekening die ik voor je heb gemaakt. In de vergelijking zijn cranberrysap en cranberry pillen gebruikt.

  • Cranberrysap: 750 ml kost ongeveer €7,00. In 750 ml cranberrysap zit ongeveer 300 mg PAC. Dit komt neer op: 300 / 7,00 = 43 mg PAC per euro. Klik hier om de cranberrysap te zien.
  • Cranberry pillen: 90 pillen voor ongeveer €27,50. In elke pil is 36 mg PAC aanwezig. Totale hoeveelheid PAC is daarom: 90*36= 3.240 mg PAC. Dit komt neer op: 3240 / 27,50 = 118 mg PAC per euro. Klik hier om de cranberry pillen te zien.

Uit bovenstaande rekensom blijkt dat voor hetzelfde geld cranberry pillen bijna 3x zoveel PAC bevatten. Cranberry pillen zijn uiteindelijk dus een stuk goedkoper. Een ander nadeel van cranberrysap is dat je hierdoor veel suikers binnenkrijgt.

“Cranberry capsules zijn de meeste voordelige keuze.”

Welke cranberrysap en cranberry pillen zijn aan te raden?

De Alfytal Cranberry Power Capsules zijn een een goede keuze. Deze cranberry pillen zijn relatief goedkoop en de hoeveelheid PAC is aangegeven op het etiket.

Drink je toch liever cranberrysap? Dan is de Rabenhorst Cranberrysap een mooie sap. Deze sap is onbewerkt en 100% natuurlijk. Het is gemaakt van de beste kwaliteit Noord-Amerikaanse cranberries.

Conclusie

Kan een blaasontsteking behandeld worden met cranberry?

Cranberries bevatten de stof PAC en kunnen daarom werken tegen een blaasontsteking. Op basis van al het beschikbare onderzoek in 2021 kan geconcludeerd worden dat cranberries werken tegen een blaasontsteking.

Het is van belang om voldoende PAC binnen te krijgen voor een optimale werking. Om dit te bereiken kan je cranberry pillen of cranberrysap nuttigen. Een optimale hoeveelheid lijkt tussen de 100 en 200 milligram per per dag te zijn. Nuttig deze hoeveelheid bij voorkeur gespreid over de dag.

Nog vragen? Laat een reactie achter!


 

Gebruikte bronnen

  1. Howell, A. B. (2007). Bioactive compounds in cranberries and their role in prevention of urinary tract infections. Molecular nutrition & food research51(6), 732-737.
  2. Luís, Â., Domingues, F., & Pereira, L. (2017). Can cranberries contribute to reduce the incidence of urinary tract infections? A systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of clinical trials. The Journal of urology198(3), 614-621.
  3. Foxman, B., Cronenwett, A. E., Spino, C., Berger, M. B., & Morgan, D. M. (2015). Cranberry juice capsules and urinary tract infection after surgery: results of a randomized trial. American journal of obstetrics and gynecology213(2), 194-e1.
  4. https://academic.oup.com/ajcn/article/103/6/1434/4569625

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

14 reacties

Carla van der Meer januari 23, 2020

Ikben op vakantie in turkije geweest en had de laatste 4 dagen last van een beginnende blaasontsteking
Ik ben daar naar de apotheek geweest en kreeg daar een kuur met 21 flesjes granberrysap ,het zijn eigenlijk meer buisjes dan flesjes Daar staat op; Marnys Cistomar, granberry Iceren takviye edict gids
Martinez nieto.S.A.
Ik kan het hier in Nederland nergens vinden ,weten jullie toevallig waar het te koop is? Want deze kuur van 3 flesjes per dag hebben heel snel geholpen

Beantwoorden
Teun februari 2, 2020

Hoi Carla, bedankt voor je bericht. Zojuist heb ik even op google gezocht en het lijkt erop dat dit in Nederland niet te koop is. Vermoedelijk zat er zeer geconcentreerde cranberrysap in de buisjes waarover je het hebt. Hierdoor heb je waarschijnlijk een hoge dosis PAC ingenomen wat de beginnende blaasontsteking heeft verholpen. Als je veel PAC zoekt voor een gunstige prijs zijn de cranberry pillen zoals beschreven in het artikel een goede keus. Ben benieuwd of deze net zo goed zullen werken als buisjes uit Turkije

Beantwoorden
Sanne juni 27, 2020

Hoe lang moet je een cranberry supplement gebruiken bij blaasontsteking?

Beantwoorden
Teun juni 28, 2020

Hi Sanne, goede vraag, maar niet een een heel makkelijk antwoord! Als we naar de diverse onderzoeken kijken, gebruiken ze daar hele verschillende periodes, variërend van 6 weken tot wel 24 weken om het effect te meten. Waarschijnlijk is het dus verstandig om het supplement in ieder geval een aantal weken de tijd te geven om te zien of het werkt. Hoe lang je vervolgens dan nog door kan gaan met het supplement? Dat is lastiger, want je wil waarschijnlijk niet de rest van je leven cranberry supplementen gebruiken. Hier zou ik een beetje mee experimenteren. Gebruik het supplement in ieder geval dus een aantal weken. Daarna kan je kijken wat er gebeurt als je afbouwt of helemaal stopt. Zodra je een blaasontsteking weer voelt opkomen kan je weer beginnen met het supplement.

Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Mocht je nog vervolgvragen hebben dan hoor ik het graag!

Beantwoorden
karl december 8, 2020

kun je of mag je Cranberry vers eten lees er niet veel over of het wel of niet goed is voor je . al zijn ze zuur heb ze vandaag in me Kwark gedaan vond het niet vies .

Beantwoorden
Teun december 14, 2020

Hoi Karl, cranberries kan je ook zeker vers eten! In kwark of yoghurt is inderdaad een goed idee. Groet, Teun

Beantwoorden
VeraVera januari 27, 2021

Hoi Teun,

Veel bedankt voor het leerrijke artikel. Ik heb altijd gehoord dat the sap beter was, maark ik kan de smaak echt niet uitstaan. Ik heb net deze pillen besteld, omdat ik vaak van blaasontstekingen last heb – https://www.flinndal.nl/blaas-prostaat-en-urinewegen/cranberry . Wat vind je van de prijs?

Beantwoorden
Teun januari 30, 2021

Hoi Vera, het nadeel van de cranberry capsules die je stuurt is dat de hoeveelheid PAC er niet op staat (dit is immers de werkzame stof). Dat vind ik zelf altijd een nadeel. Als je kijkt naar de hoeveelheid cranberry extract per pil en dat vergelijkt met de prijs, komt die ook niet goed uit. Zo vond ik vrij snel dat deze cranberry capsules per hoeveelheid cranberry extract veel goedkoper zijn. Groet, Teun

Beantwoorden
Natascha februari 5, 2021

Hoi Teun,
Superleuke en duidelijke beschrijving!
Je bovengenoemde Alfytal U-Fytal Capsules 90CP bevatten 36 PAC per capsule. Wil dat dan zeggen dat je 5a6 capsules (in 2 giften per dag) per dag moet gebruiken wil je de aangegeven 200 mg bereiken?
En helpt cranberry thee ook tegen een blaasontsteking?
Mvg Natascha

Beantwoorden
Teun februari 9, 2021

Hi Natascha, dank voor de complimenten! Altijd leuk om te horen. Als je inderdaad de 200 mg wilt bereiken klopt het wat je zegt. In de meeste onderzoeken wordt naar verwachting tussen de 100-200 mg PAC per dag gebruikt. Daarom zou ik als je de Alfytal U-Fytal Capsules met 36mg per capsule gebruikt, tenminste 3 pillen per dag gebruiken. De hoeveelheid is niet een exacte wetenschap. Misschien kan je 2 bij het ontbijt en 2 in de avond proberen. Wat betreft cranberry thee, daar zou ik niet teveel hoop op vestigen. Het lijkt me sterk dat je daar significante hoeveelheden PAC mee binnenkrijgt. Ik ken geen onderzoeken of andere bronnen waaruit de hoeveelheid PAC in cranberry thee wordt onderzocht. Naar verwachting is dat extreem laag. Ik hoor graag je ervaringen met cranberry capsules als je besluit deze te gaan gebruiken! Groet, Teun

Beantwoorden
Larissa februari 15, 2021

Hoi Teun,

Bedankt voor dit artikel. In hoeverre kun je PAC vergelijken met cranberry extract? Ik slik bijvoorbeeld de Lucovitaal Cranberry+ X-Tra Forte, waar bij staat dat er 250mg cranberry extract per capsule in zit. Hoeveel PAC zou dit dan ongeveer zijn?

Bedankt alvast!

Groet Larissa

Beantwoorden
Teun februari 17, 2021

Hoi Larissa, hele goede vraag. Ik heb gezocht naar wetenschappelijke artikelen waarin de sterkte van cranberry extract is beschreven. Zo snel heb ik één relevant artikel, namelijk dit artikel kunnen vinden. Allereerst is het belangrijk om te noemen dat verschillende cranberry extracten erg kunnen verschillen qua sterkte (lees: hoeveelheid PAC). De Lucovitaal Cranberry X-tra Forte geeft een indicatie over de sterkte, namelijk dat het extract 15:1 is. In het onderzoek dat ik hiervoor noemde kwam een sterkte van 25:1 overeen met minstens 2,7% PAC. Omgerekend betekent dit dat de Lucovitaal Cranberry X-tra Forte minstens 1,62% PAC heeft per mg. De 250 mg per capsule levert dan ongeveer 4 mg PAC op. Dat is niet veel. Bij een ander product wat ik heb kunnen vinden op internet stond 4% PAC per cranberry extract, dit zal dan dus een sterker extract zijn. Lang verhaal kort, ik zou enkel cranberry producten kopen waar de hoeveelheid PAC op staat beschreven, anders weet je simpelweg vaak niet hoeveel PAC je precies binnenkrijgt! Doe er je voordeel mee en succes gewenst. Groet, Teun

Beantwoorden
stella april 3, 2021

Hi Teun , ik kampte al jaren met terugkerende blaasontstekingen. Mijn urologe raadde mij aan om Arkopharma cranberrypillen te nemen met 250 mg per capsule , en die werken ook erg goed. Als ik er op tijd mee begin kan ik er een beginnende blaas ontsteking mee afwenden.
Zo blij hiermee, was al resistent tegen veel antibiotica kuren geworden…

Beantwoorden
Teun april 6, 2021

Hi Stella, goed om te horen dat de cranberrypillen werken. Hopelijk kan je ook in de toekomst blaasontstekingen voorkomen! Hoeveel pillen neem je dan per dag? Groet, Teun

Beantwoorden

Reageren? Leuk!