D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer

door Teun
29 reacties

Heb je gehoord over D-mannose en wil je dit inzetten tegen een blaasontsteking? In dit artikel laat ik je op basis van onderzoek zien of D-mannose werkt tegen een blaasontsteking en meer. Lees verder!

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker en komt van nature voor in fruit. Het is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking.

Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Laten we eerst kijken hoe D-mannose zou kunnen werken bij een blaasontsteking.

Je lichaam verteert bijna alles wat je eet of drinkt. D-mannose is hierop een uitzondering. Hiervan wordt slechts 10% in je lichaam verteerd en 90% wordt weer uitgeplast.

Je lichaam verteert D-mannose dus niet. Dit is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose namelijk in de blaas in aanraking komen met de bacteriën die meestal de blaasontsteking veroorzaken.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt (meestal) doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectines genoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand kleven.

Maar nu komt D-mannose in het spel. D-mannose hecht extreem goed aan de uitsteeksels van de E. coli bacterie. Hierdoor hechten de E. coli bacteriën zich aan de D-mannose en komen ze los van de blaaswand. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1. Hierdoor vermindert het aantal E. coli bacteriën in de blaas en neemt de blaasontsteking af.

“D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën in de blaas. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uit.”

Oorzaak blaasontsteking: E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

Het draait natuurlijk om het echte wetenschappelijke bewijs. Laten we er direct in duiken.

Eerst nog even dit, een blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica. Antibiotica werken erg goed, maar het heeft als grote nadeel dat het erg slecht voor je is (vele bijwerkingen). Daarnaast is antibiotica resistentie een groot probleem.

Er zijn een viertal onderzoeken gedaan naar de werking van D-mannose bij een blaasontsteking:

Onderzoek #1: 308 vrouwen die frequent een blaasontsteking hadden, werden onderzocht2. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose bij het voorkomen van een blaasontsteking ongeveer net zo goed werkt als antibiotica (en veel beter dan niks doen).

Onderzoek #2: in dit onderzoek3 werd D-mannose vergeleken met antibiotica bij het behandelen en voorkomen van een blaasontsteking. Uit dit onderzoek bleek dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking verminderde. Daarnaast was D-mannose hierbij effectiever dan antibiotica.

Onderzoek #3: dit onderzoek4 is uitgevoerd bij vrouwen met een terugkerende blaasontsteking. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik ten opzichte van de groep die niks kreeg toegediend. Daarnaast bleek er geen verschil tussen de antibiotica en D-mannose groep.

Onderzoek #4: in dit onderzoek5 werd getest of de symptomen van een blaasontsteking verminderden na gebruik van D-mannose. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose hiervoor inderdaad werkt.

“Uit al het verrichte onderzoek blijkt dat D-mannose werkt tegen een blaasontsteking.”

Is D-mannose gevaarlijk?

Goed nieuws dus dat D-mannose blijkt te werken tegen een blaasontsteking. Maar heeft het bijwerkingen, of is het gevaarlijk?

Het gebruik van D-mannose is doorgaans niet schadelijk. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen (in tegenstelling tot antibiotica). Verder is er weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de natuurlijke oplossing. Het is onverstandig om extreem veel D-mannose te nuttigen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren.

Diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met D-mannose6, omdat voor deze groepen geen specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van D-mannose.

Ik ben het met je eens dat “voorzichtig” een vage term is.

Wat is “voorzichtig” precies?

Wat ik zou doen als ik bij één van deze groepen zou horen, is even overleggen met de huisarts. Waarschijnlijk kan het ook voor deze groepen weinig kwaad om D-mannose te nuttigen, maar je weet het niet zeker. Als je D-mannose wil gebruiken, wees niet koppig en overleg even met de huisarts!

Is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van de vier genoemde onderzoeken laten zien dat D-mannose erg goed werkt bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Daarnaast blijkt uit onderzoeken #1, #2 en #3 dat D-mannose minstens even goed werkt als antibiotica. Eigenlijk best een verbluffend resultaat.

Aan de andere kant is met deze vier onderzoeken D-mannose niet heel uitgebreid onderzocht. Hopelijk worden er de komende jaren nog meer onderzoeken verricht om nóg meer bewijs te verkrijgen.

Als je het aan mij vraagt is D-mannose echt wel het proberen waard. De onderzoeken spreken voor zich. Je kan D-mannose dus goed gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen.

Denk je dat je al een blaasontsteking hebt?

Ook dan kan D-mannose een optie zijn. Overleg dit wel even met de huisarts.

Hoeveel D-mannose per dag is aan te raden?

Ook voor deze vraag kunnen we weer kijken naar de vier genoemde onderzoeken.

OnderzoekToediening per dagTotaal per dag
Onderzoek #12 gram2 gram
Onderzoek #21e twee weken: 3x per dag 1 gram
Daarna: 2x per dag 1 gram
1e twee weken: 3 gram
Daarna: 2 gram
Onderzoek #32 gram in de avond2 gram
Onderzoek #41e drie dagen: 2x 1,5 gram
Daarna: 1x per dag 1,5 gram
1e drie dagen: 3 gram
Daarna: 1,5 gram

Op basis van deze onderzoeken is tussen de 1,5 en 3 gram D-mannose per dag een goede hoeveelheid. Om eerlijk te zijn is het onduidelijk wat nu echt precies de optimale hoeveelheid per dag is. Je kan hier daarom een beetje mee experimenteren. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de eerste week 2,5 gram per dag te nemen en daarna 1,5 gram per dag.

Verder is het lastig te zeggen of het beter is om de D-mannose op één moment op de dag te nuttigen of meer verspreid over de dag. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan de D-mannose op twee momenten op de dag in (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds).

“1,5 tot 3 gram D-mannose per dag is de optimale hoeveelheid.”

Hoeveel D-mannose krijg je binnen via voeding?

Helaas komt D-mannose maar in hele kleine hoeveelheden voor in fruit. Daarom ga je de 1,5 tot 3 gram niet enkel kunnen halen uit voeding.

D-mannose producten

Overweeg je D-mannose? Allereerst is het belangrijk te noemen om genoeg water te drinken. Pas ook de makkelijk te volgen tips toe uit dit artikel.

Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat op basis van de beschreven onderzoeken 1,5 tot 3 gram per dag een goede hoeveelheid is. Je kan ook iets minder dan 1,5 gram per dag proberen (want: goedkoper), maar dan is de kans dat het werkt misschien kleiner.

Welke D-mannose je precies hebt, maakt waarschijnlijk niet veel uit. Als je googelt kom je ongetwijfeld wat tegen. Helaas mag ik (wettelijk gezien) niet zomaar naar allerlei D-mannose producten linken, omdat dit dan zou gelden als een medische claim.

Alleen naar een aantal specifieke ‘medische hulpmiddelen’ mag ik linken, omdat deze producten daadwerkelijk (wetenschappelijk) getest zijn.

Het enige medische hulpmiddel met D-mannose is de ‘Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten‘. Mocht je D-mannose willen proberen, dan is dit waarschijnlijk een mooi startpunt.

Conclusie: D-mannose blaasontsteking

Op dit moment zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van D-mannose op een blaasontsteking. Uit deze onderzoeken blijkt D-mannose te werken tegen een blaasontsteking.

Daarnaast is D-mannose niet schadelijk (diabetici en zwangere vrouwen moeten wel oppassen). Dit maakt D-mannose de natuurlijke oplossing bij een blaasontsteking.

Verder durf ik te zeggen dat, mocht ik ooit een blaasontsteking krijgen, ik waarschijnlijk D-mannose zou kiezen van alle beschikbare middelen tegen blaasontsteking. Benieuwd naar wat deze andere middelen zijn? Zie deze pagina voor een overzicht (alles natuurlijk op basis van wetenschappelijk onderzoek).

Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten.


 

Gebruikte bronnen

  1. D-Mannose for Bladder and Kidney Infections – 1999
  2. Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women – 2013
  3. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study – 2014
  4. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial – 2013
  5. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study – 2016
  6. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

29 reacties

Geeske Meijering januari 14, 2020

Ik heb al een tijdje blaasontsteking en gebruik nu nitrofurantöine voor 10 dagen. Kan ik hiernaast D-mannose gebruiken? En vitamine C500 ook gelijkertijd.
M.v.gr.
Geeske Meijering 67 jaar.

Beantwoorden
Teun januari 16, 2020

Hoi Geeske, bedankt voor je bericht. Het is verstandig dit even te overleggen met je huisarts! Groet, Teun

Beantwoorden
Baukje juli 28, 2020

Mijn moeder heeft ook snel blaasontsteking zeker nu ze een katheter heeft. En ook risico op longontsteking vanwege een slikproblemen. Ze heeft al een bmro bacterie dus het zou heel fijn als ze niet steeds antibiotica zou moeten zoals de laatste tijd. De medicijnen gaan wel via een maagsonde want ze heeft gedeelteljjk sondevoeding. Kan dit met d-mannose?

Beantwoorden
Teun juli 28, 2020

Hoi Baukje, bedankt voor je reactie. Dat zou ik echt niet weten. Je kan dit het beste even bespreken met de (huis)arts. Sterkte gewenst in ieder geval!

Beantwoorden
Bernadette november 21, 2020

kun je ook 3 x 500 mannose combineren met 1x cranberry 36 pacs (lucovitaal)? omdat ik beide nu in huis heb o.a.

Beantwoorden
Teun november 25, 2020

Hoi Bernadette, er is geen onderzoek gedaan naar het combineren van cranberries met D-mannose en het effect op een blaasontsteking. Je zou kunnen proberen te combineren als je merkt dat één van de twee onvoldoende werkt. Misschien werkt dit (nog) beter. Overleg ook even met je huisarts! Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Beantwoorden
Paula december 5, 2020

Hoi Teun,
Mijn dochter van 11 heeft ook regelmatig blaasontsteking. Is D-mannose ook aan te raden voor haar?
Gr. Paula

Beantwoorden
Teun december 7, 2020

Hoi Paula, voor je kind zou D-mannose ook kunnen werken. Zo ver ik weet zijn er alleen geen specifieke onderzoeken hiernaar gedaan. Cranberries lijken ook juist goed te werken bij kinderen. Ik heb een heel artikel geschreven over een blaasontsteking bij kinderen. Zie deze link

Beantwoorden
Natascha februari 12, 2021

ik had iedere maand wel een blaasontsteking om gek van te worden,iedere keer weer een antibiotica kuur en het hielp maar voor even en dan was de blaasontsteking weer terug.
ik ben nu sinds 25-12-2020 de d-mannose aan het slikken en het werkt echt super goed,
geen last meer gehad vaan een blaasontsteking
ik pak 1 capsule per dag.

Beantwoorden
Teun februari 13, 2021

Hi Natascha, wat fijn dat de blaasontsteking nu voorgoed voorbij lijkt te zijn. Je zegt 1 capsule per dag te gebruiken. Als ik vragen mag, welke capsules gebruik je en wat is de dosering per capsule? Groet, Teun

Beantwoorden
Jane augustus 19, 2020

Hoi in heb 10 dagen drie keer daags twee capsules genomen van 500 Mg dat is 3 gram per dag kan ik dat afbouwen naar 3keer 500mg per dag of is dat te weinig Gr jane

Beantwoorden
Teun augustus 20, 2020

Hoi Jane, het afbouwen van D-mannose is niet een exacte wetenschap. Hiermee kan je experimenteren en als de symptomen toenemen de dosis verhogen. Dat gezegd hebbende, op basis van onderzoek lijkt 1,5 – 3 gram per dag een goede dosis. Je hebt nu telkens 3 gram per dag genomen. Als de symptomen nu minder zijn is afbouwen naar 1,5 gram helemaal geen gek idee (waarschijnlijk zou ik dan ook de 1,5 gram aanhouden). Kijk hoe het gaat en verhoog de dosis indien nodig. Blijft het goed gaan? Dan kan je proberen nog verder af te bouwen, maar het zou ook best kunnen dat de 1,5 gram per dag nodig blijft om een blaasontsteking te voorkomen. Succes gewenst en ik zou het leuk vinden als je laat weten hoe het afbouwen gaat, daar hebben anderen weer wat aan! Groet, Teun

Beantwoorden
Jane september 27, 2020

Hoi Teun
Heb afgebouwd naar drie maal 500 gram en dan niets meer
Maar de volgende dag weer een fikse blaasontsteking
En veel erger als ervoor ik ben nu weer gestart met d-mannose
En weer drie maal daags 1000 mg
Dus dit blijf ik nu een poos nemen en dan zien we of het weer over gaat hoop ik
Dus erg effectief is het niet pfffff

Beantwoorden
Teun september 28, 2020

Hi, vervelend om te horen dat het afbouwen niet goed is gelukt. Gaat het wel weer beter met drie maal daags 1000 mg? Vergeet niet contact te houden met je huisarts. Als het niet over wil gaan, is antibiotica een goede optie. Dit werkt vrijwel zeker. Sterkte gewenst! Groet, Teun

Beantwoorden
Rita november 17, 2020

Hallo Teun,
IK kan nergens iets vinden over de wisselwerking van D-Mannose met andere medicijnen. Weet jij waar ik die informatie kan vinden? Mijn huisarts weet het niet, dus geen optie. Ik heb ook andere medicijnen en wil graag weten of ik D-mannose erbij kan gebruiken omdat ik vaak blaasontsteking heb. Kan niets vinden op internet. Ik hoop jij wel.

Beantwoorden
Teun november 19, 2020

Hoi Rita, over de wisselwerking met andere medicijnen kan ik niets zeggen. Hier heb ik geen verstand van. Wat je wellicht kan proberen is om even met de apotheker te bellen. Zij zijn hierin gespecialiseerd. Sterkte en succes! Groet, Teun

Beantwoorden
Francis december 13, 2020

Dag Trun
Ik heb net D’Mannose gekocht en Popurine van Bloem.
Ik vraag me af of ik beide tegelijk kan gebruiken bij blaasontsteking.
Graag jouw mening

Beantwoorden
Teun december 14, 2020

Hoi Francis, je zou beide tegelijk kunnen gebruiken. Let wel op, zo ver ik weet is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat popurine kan werken tegen een blaasontsteking. Meer info over middelen tegen een blaasontsteking lees je op deze pagina.

Beantwoorden
Joyce januari 4, 2021

Had ongeveer 4 x per jaar een behoorlijke blaasontsfeking. Sinds sept gebruik ik dit middel en heb geen blaasontsteking meer gehad.

Beantwoorden
Teun januari 4, 2021

Hi Joyce, goed om te horen! Fijn dat je ervan af bent! Hoeveel D-mannose gebruik je nu per dag? Groet, Teun

Beantwoorden
Pem januari 4, 2021

Hoi Teun ,
Eerste dag na het nemen van d mannose stinkt mijn urine heel erg sterk . Komt dat omdat ik de slecht bacteriën uit plas ? Zeer nare geur.

Beantwoorden
Teun januari 4, 2021

Hi Pem, een symptoom van blaasontsteking is dat plas sterk kan gaan ruiken door de bacteriën die erin zitten. Dat is een belangrijk symptoom hoe je een blaasontsteking herkent. Dit zou inderdaad ook de reden bij jou kunnen zijn van de sterke geur. In ieder geval lijkt het er dan op dat je (nog) een blaasontsteking hebt, dus overleg ook even met de huisarts. Belangrijk is om voldoende te blijven drinken, maar dat doe je vast al! Ik ben benieuwd hoe de D-mannose bij je zal werken, ik hoor het graag in een reactie! Groet, Teun

Beantwoorden
Francis januari 5, 2021

Ik herken dat ook dat de urine stinkt. En donker v kleur is. Zelfs bloed kan.
Idd contact met huisarts is nuttig.

Grtjs Francis

Beantwoorden
Jalisca januari 20, 2021

hi allemaal,

heel recente is de bekendheid niet van D – Mannose, gebruik het mmm inmiddels een jaar 0f 5, 6, 7. SInds een jaar of anderhalf wel structureel. Ik had 2 maanden geleden een blaasontsteking die helaas niet overging met D Mannose samen met Ibuprofen(aangeraden om de ontsteking te remmen). Ik ben meestal beroerd van een blaasontsteking( die ik al ken sinds mijn kindertijd). Ik moet wel zeggen dat ik door het structureel gebruik de afgelopen anderhalf jaar pas na anderhalf jaar weer een ontsteking had. Ik bouwde de d Mannose af en slik er nu om de dag 1 capsule. toch voel ik wel enige misselijkheid ervan, ik ga het nog meer afbouwen. Dit betreft een onderhoudsdosis. Ik slik ook al vrij lang-langer dan de D Mannose cranberrypillen. Iig moest ik wel de laatste x helaas overgaan tot reguliere antibiotica. Heb het een week vol gehouden, langer hou ik niet vol. Hopelijk blijft het nu weer lang weg, al voel ik wel regelmatig lichte irritatie. Vraag me wel af of het verstandig is o, dit de onderhoudsdosis te blijven slikken mijn hele leven. vriendelijke groet, Jalisca

Beantwoorden
Teun januari 30, 2021

Hi Jalisca, bedankt voor het delen van je verhaal. Fijn dat een onderhoudsdosis goed lijkt te werken. En inderdaad, het liefst stop je er natuurlijk ooit mee, maar als je dan snel weer een blaasontsteking krijgt is het misschien wel nodig. Het is in ieder geval verstandig om te blijven overleggen met je huisarts. Sterkte en succes! Groet, Teun

Beantwoorden
Caroline november 14, 2021

Hallo

Werkt D Mannose ook tegen stinkende urine. Sterk ruikend
Geen verdere klachten maar erg vervelend

Beantwoorden
Teun december 28, 2021

Hi Caroline, een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat de urine gaat stinken. Als je dus een blaasontsteking behandelt (al dan niet met d-mannose) en de blaasontsteking wordt minder, dan zal waarschijnlijk de urine ook minder sterk gaan ruiken.

Beantwoorden
Pleun april 1, 2021

Ik had wel een paar keer per jaar een blaasontsteking. D mannose hielp mij niet er van af te komen. Wat mij wel hielp als ik een blaasontsteking voel aankomen is berendruif. Ik gebruik hiervan een eetlepel op een kop water. dat breng ik aan de kook en laat het een kwartier pruttelen. Drie keer daags en weg blaasontsteking. Als preventie middel gebruik ik wel d mannose ( niet tegelijk met berendruif gebruiken). Nu al jaren geen antibiotica moeten slikken.

Beantwoorden
Sandra november 3, 2021

Ik merk ook een verandering van de geur van mijn urine. Vooral als het wat meer geconcentreerd is is het echt een hele vieze visachtige geur. Ik ben benieuwd of meer mensen dit ervaren.

Beantwoorden

Reageren? Leuk!