D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer

door Teun

Heb je gehoord over D-mannose en wil je dit inzetten tegen een blaasontsteking? In dit artikel laat ik je op basis van onderzoek zien of D-mannose werkt tegen een blaasontsteking, waar je de voordeligste D-mannose kan scoren en nog meer. Lees verder!

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker en komt van nature voor in fruit. Het is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking.

Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Laten we eerst kijken hoe D-mannose zou kunnen werken bij een blaasontsteking.

Je lichaam verteert bijna alles wat je eet of drinkt. D-mannose is hierop een uitzondering. Hiervan wordt slechts 10% in je lichaam verteerd en 90% wordt weer uitgeplast.

Je lichaam verteert D-mannose dus niet. Dit is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose namelijk in de blaas in aanraking komen met de bacteriën die meestal de blaasontsteking veroorzaken.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt (meestal) doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectines genoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand kleven.

Maar nu komt D-mannose in het spel. D-mannose hecht extreem goed aan de uitsteeksels van de E. coli bacterie. Hierdoor hechten de E. coli bacteriën zich aan de D-mannose en komen ze los van de blaaswand. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1. Hierdoor vermindert het aantal E. coli bacteriën in de blaas en neemt de blaasontsteking af.

“D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën in de blaas. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uit.”

Oorzaak blaasontsteking: E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

Het draait natuurlijk om het echte wetenschappelijke bewijs. Laten we er direct in duiken.

Eerst nog even dit, een blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica. Antibiotica werken erg goed, maar het heeft als grote nadeel dat het erg slecht voor je is (vele bijwerkingen). Daarnaast is antibiotica resistentie een groot probleem.

Er zijn een viertal onderzoeken gedaan naar de werking van D-mannose bij een blaasontsteking:

Onderzoek #1: 308 vrouwen die frequent een blaasontsteking hadden, werden onderzocht2. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose bij het voorkomen van een blaasontsteking ongeveer net zo goed werkt als antibiotica (en veel beter dan niks doen).

Onderzoek #2: in dit onderzoek3 werd D-mannose vergeleken met antibiotica bij het behandelen en voorkomen van een blaasontsteking. Uit dit onderzoek bleek dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking verminderde. Daarnaast was D-mannose hierbij effectiever dan antibiotica.

Onderzoek #3: dit onderzoek4 is uitgevoerd bij vrouwen met een terugkerende blaasontsteking. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik ten opzichte van de groep die niks kreeg toegediend. Daarnaast bleek er geen verschil tussen de antibiotica en D-mannose groep.

Onderzoek #4: in dit onderzoek5 werd getest of de symptomen van een blaasontsteking verminderden na gebruik van D-mannose. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose hiervoor inderdaad werkt.

“Uit al het verrichte onderzoek blijkt dat D-mannose werkt tegen een blaasontsteking.”

Is D-mannose gevaarlijk?

Goed nieuws dus dat D-mannose blijkt te werken tegen een blaasontsteking. Maar heeft het bijwerkingen, of is het gevaarlijk?

Het gebruik van D-mannose is doorgaans niet schadelijk. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen (in tegenstelling tot antibiotica). Verder is er weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de natuurlijke oplossing. Het is onverstandig om extreem veel D-mannose te nuttigen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren.

Diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met D-mannose6, omdat voor deze groepen geen specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van D-mannose.

Ik ben het met je eens dat “voorzichtig” een vage term is.

Wat is “voorzichtig” precies?

Wat ik zou doen als ik bij één van deze groepen zou horen, is even overleggen met de huisarts. Waarschijnlijk kan het ook voor deze groepen weinig kwaad om D-mannose te nuttigen, maar je weet het niet zeker. Als je D-mannose wil gebruiken, wees niet koppig en overleg even met de huisarts!

Is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van de vier genoemde onderzoeken laten zien dat D-mannose erg goed werkt bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Daarnaast blijkt uit onderzoeken #1, #2 en #3 dat D-mannose minstens even goed werkt als antibiotica. Eigenlijk best een verbluffend resultaat.

Aan de andere kant is met deze vier onderzoeken D-mannose niet heel uitgebreid onderzocht. Hopelijk worden er de komende jaren nog meer onderzoeken verricht om nóg meer bewijs te verkrijgen.

Als je het aan mij vraagt is D-mannose echt wel het proberen waard. De onderzoeken spreken voor zich. Je kan D-mannose dus goed gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen.

Denk je dat je al een blaasontsteking hebt?

Ook dan kan D-mannose een optie zijn. Overleg dit wel even met de huisarts.

Hoeveel D-mannose per dag is aan te raden?

Ook voor deze vraag kunnen we weer kijken naar de vier genoemde onderzoeken.

OnderzoekToediening per dagTotaal per dag
Onderzoek #12 gram2 gram
Onderzoek #21e twee weken: 3x per dag 1 gram
Daarna: 2x per dag 1 gram
1e twee weken: 3 gram
Daarna: 2 gram
Onderzoek #32 gram in de avond2 gram
Onderzoek #41e drie dagen: 2x 1,5 gram
Daarna: 1x per dag 1,5 gram
1e drie dagen: 3 gram
Daarna: 1,5 gram

Op basis van deze onderzoeken is tussen de 1,5 en 3 gram D-mannose per dag een goede hoeveelheid. Om eerlijk te zijn is het onduidelijk wat nu echt precies de optimale hoeveelheid per dag is. Je kan hier daarom een beetje mee experimenteren. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de eerste week 2,5 gram per dag te nemen en daarna 1,5 gram per dag.

Verder is het lastig te zeggen of het beter is om de D-mannose op één moment op de dag te nuttigen of meer verspreid over de dag. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan de D-mannose op twee momenten op de dag in (bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds).

“1,5 tot 3 gram D-mannose per dag is de optimale hoeveelheid.”

Waar kan je D-mannose verkrijgen?

Misschien is een betere eerste vraag of je genoeg D-mannose uit natuurlijke voeding kan krijgen. Helaas is dit niet mogelijk, omdat D-mannose maar in hele kleine hoeveelheden voorkomt in fruit.

Gelukkig zijn er D-mannose tabletten en D-mannose poeders beschikbaar om wél voldoende D-mannose binnen te krijgen. Bovendien weet je hierdoor precies hoeveel D-mannose je inneemt. Belangrijk: drink naast het gebruik van de D-mannose veel water.

Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat op basis van de beschreven onderzoeken 1,5 tot 3 gram per dag een goede hoeveelheid is. Je kan ook iets minder dan 1,5 gram per dag proberen (want: goedkoper), maar dan is de kans dat het werkt misschien kleiner.

Welke D-mannose je precies hebt, maakt niet zoveel uit. Je wilt gewoon per gram D-mannose de goedkoopste variant. Dit heb ik voor je uitgezocht en hier zijn de volgende twee producten uitgekomen:

  1. NOW D-Mannose capsules: De capsules zijn makkelijk en eenvoudig in het gebruik.
  2. NOW D-Mannose poeder: Het voordeel van poeder is dat het uiteindelijk goedkoper is dan capsules.

Conclusie: D-mannose blaasontsteking

Op dit moment zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van D-mannose op een blaasontsteking. Uit deze onderzoeken blijkt D-mannose te werken tegen een blaasontsteking.

Daarnaast is D-mannose niet schadelijk (diabetici en zwangere vrouwen moeten wel oppassen). Dit maakt D-mannose de natuurlijke oplossing bij een blaasontsteking.

Verder durf ik te zeggen dat, mocht ik ooit een blaasontsteking krijgen, ik waarschijnlijk D-mannose zou kiezen van alle beschikbare middelen tegen blaasontsteking. Benieuwd naar wat deze andere middelen zijn? Zie deze pagina voor een overzicht (alles natuurlijk op basis van wetenschappelijk onderzoek).

Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten.


 

Gebruikte bronnen

  1. http://d-manoza.com/word/MannoseTownsend.doc
  2. https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bju.12492
  3. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2051415813518332
  4. https://link.springer.com/article/10.1007/s00345-013-1091-6
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27424995/
  6. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

6 reacties

Geeske Meijering januari 14, 2020

Ik heb al een tijdje blaasontsteking en gebruik nu nitrofurantöine voor 10 dagen. Kan ik hiernaast D-mannose gebruiken? En vitamine C500 ook gelijkertijd.
M.v.gr.
Geeske Meijering 67 jaar.

Beantwoorden
Teun
Teun januari 16, 2020

Hoi Geeske, bedankt voor je bericht. Het is verstandig dit even te overleggen met je huisarts! Groet, Teun

Beantwoorden
Baukje juli 28, 2020

Mijn moeder heeft ook snel blaasontsteking zeker nu ze een katheter heeft. En ook risico op longontsteking vanwege een slikproblemen. Ze heeft al een bmro bacterie dus het zou heel fijn als ze niet steeds antibiotica zou moeten zoals de laatste tijd. De medicijnen gaan wel via een maagsonde want ze heeft gedeelteljjk sondevoeding. Kan dit met d-mannose?

Beantwoorden
Teun
Teun juli 28, 2020

Hoi Baukje, bedankt voor je reactie. Dat zou ik echt niet weten. Je kan dit het beste even bespreken met de (huis)arts. Sterkte gewenst in ieder geval!

Beantwoorden
Jane augustus 19, 2020

Hoi in heb 10 dagen drie keer daags twee capsules genomen van 500 Mg dat is 3 gram per dag kan ik dat afbouwen naar 3keer 500mg per dag of is dat te weinig Gr jane

Beantwoorden
Teun
Teun augustus 20, 2020

Hoi Jane, het afbouwen van D-mannose is niet een exacte wetenschap. Hiermee kan je experimenteren en als de symptomen toenemen de dosis verhogen. Dat gezegd hebbende, op basis van onderzoek lijkt 1,5 – 3 gram per dag een goede dosis. Je hebt nu telkens 3 gram per dag genomen. Als de symptomen nu minder zijn is afbouwen naar 1,5 gram helemaal geen gek idee (waarschijnlijk zou ik dan ook de 1,5 gram aanhouden). Kijk hoe het gaat en verhoog de dosis indien nodig. Blijft het goed gaan? Dan kan je proberen nog verder af te bouwen, maar het zou ook best kunnen dat de 1,5 gram per dag nodig blijft om een blaasontsteking te voorkomen. Succes gewenst en ik zou het leuk vinden als je laat weten hoe het afbouwen gaat, daar hebben anderen weer wat aan! Groet, Teun

Beantwoorden

Reageren? Leuk!