Voorkom eenvoudig Blaasontsteking met D-mannose

D-mannose op tafel

Over middelen tegen blaasontsteking lees je van alles, maar bijna niks is wetenschappelijk onderbouwd. Lees in dit artikel de waarheid over de werking van D-mannose tegen een blaasontsteking.

Hoe goed werkt D-mannose bij een blaasontsteking? D-mannose is een suiker en komt in zeer geringe hoeveelheid voor in fruit. Meerdere onderzoeken tonen aan dat 2-3 gram D-mannose per dag zeer effectief is bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Om de 2-3 gram D-mannose per dag binnen te krijgen worden D-Mannose capsules of een D-Mannose poeder aanbevolen.

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker. Het komt van nature voor in fruit. D-mannose is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking. Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Bijna alles wat je eet of drinkt wordt in je lichaam omgezet en verteerd. D-mannose is hierop een uitzondering. Slechts 10% wordt in je lichaam omgezet en 90% wordt via urine weer uitgescheiden.

Dat je lichaam D-mannose niet omzet is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose in de blaas in aanraking komen met de E. coli bacteriën die meestal de blaasontsteking veroorzaken.

Structuur E. coli bacterie

Structuur E. coli bacterie

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt (meestal) doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectines genoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand zitten.

Nu komt D-mannose in het spel. D-mannose hecht extreem goed aan de uitsteeksels van de E. coli bacterie. Hierdoor hechten de E. coli bacteriën zich aan de D-mannose en komen ze los van de blaaswand. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1. Hierdoor vermindert het aantal E. coli bacteriën in de blaas en neemt de blaasontsteking af.

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

Er zijn een drietal onderzoeken gedaan naar de werking van D-mannose bij een blaasontsteking:

Onderzoek #1: D-mannose werd vergeleken met antibiotica bij het behandelen en voorkomen van een blaasontsteking. Uit dit onderzoek2 bleek dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking verminderde. Daarnaast was D-mannose hierbij effectiever dan antibiotica.

Onderzoek #2: dit onderzoek3 is uitgevoerd met vrouwelijke proefpersonen die 2 keer in een half jaar, of 3 keer in een jaar een blaasontsteking hebben gehad. Deze personen werden behandeld met D-mannose, antibiotica, of kregen niks toegediend. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik ten opzichte van de groep die niks kreeg toegediend. Er was geen verschil tussen de antibiotica en D-mannose groep.

Onderzoek #3: in dit onderzoek4 werd getest of de symptomen van een blaasontsteking verminderden na gebruik van D-mannose. Als proefpersonen (enkel vrouwen) symptomen van een blaasontsteking hadden werden ze in het onderzoek opgenomen. Bij 88% van de proefpersonen kon middels een test worden aangetoond dat ze een blaasontsteking hadden. Vervolgens kregen deze proefpersonen 12 dagen behandeling met D-mannose en werd na 15 dagen getest of ze (nog steeds) een blaasontsteking hadden. Uit de test bleek dat 91% geen blaasontsteking meer had. Op basis van een vragenlijst vonden proefpersonen zelf ook dat de symptomen waren verminderd.

Is D-mannose gevaarlijk?

Het gebruik van D-mannose is doorgaans niet schadelijk. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen (in tegenstelling tot antibiotica). Verder is er weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de ‘natuurlijke oplossing’. Het is onverstandig om extreem veel D-mannose te nuttigen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren.

Diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met D-mannose5, omdat voor deze groepen geen specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van D-mannose.

Ik ben het helemaal met je eens dat “voorzichtig” een hele vage term is. Wat is “voorzichtig” precies? Wat ik zou doen als ik bij één van deze groepen zou horen, is even overleggen met de huisarts. Waarschijnlijk kan het ook voor deze groepen weinig kwaad om D-mannose te nuttigen, maar je weet het niet zeker. Daarom: even overleggen met de huisarts!

Is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van deze drie onderzoeken laten zien dat D-mannose erg goed werkt bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Daarnaast blijkt uit onderzoeken #1 en #2 dat D-mannose minstens even goed werkt als antibiotica. Een verbluffend resultaat.

Daarom is D-mannose een goede keuze om te proberen om een blaasontsteking mee te behandelen en te voorkomen.

Hoeveel D-mannose per dag is aan te raden?

Voor de vraag hoeveel D-mannose per dag aan te raden is, kunnen de 3 besproken onderzoeken een uitkomst bieden:

Onderzoek #1: de eerste twee weken werd hier 3x per dag 1 gram D-mannose ingenomen en na die twee weken 2x per dag 1 gram.

Onderzoek #2: iedere dag werd ‘s avonds 2 gram D-mannose genuttigd.

Onderzoek #3: de eerste 3 dagen werd 2x per dag 1,5 gram D-mannose genuttigd en daarna elke dag 1x 1,5 gram.

Op basis van deze onderzoeken is tussen de 2-3 gram D-mannose per dag een geschikte hoeveelheid. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld de eerste week 3 gram per dag te nemen en daarna 2 gram per dag.

Verder is het lastig om vast te stellen of het uitmaakt of je de D-mannose op één moment op de dag nuttigt of meer verspreid inneemt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan de D-mannose op twee momenten op de dag in (bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds).

Waar kan je D-mannose verkrijgen?

D-mannose zit voornamelijk in fruit. Helaas zit hier erg weinig D-mannose in. Hierdoor is het moeilijk om via voedsel de 2-3 gram D-mannose per dag binnen te krijgen.

Gelukkig zijn er D-mannose tabletten en D-mannose poeders beschikbaar om wél voldoende D-mannose binnen te krijgen. Bovendien weet je hierdoor precies hoeveel D-mannose je inneemt. Belangrijk: drink naast het gebruik van de D-mannose veel water.

Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat op basis van de beschreven onderzoeken 2-3 gram per dag een goede hoeveelheid is.

Specifiek raad ik de volgende twee D-mannose producten aan:

 1. D-Mannose capsules van Nutrivian: de capsules zijn makkelijk en eenvoudig in het gebruik.
 2. D-Mannose poeder van Herbapharm. Het voordeel van poeder is dat het uiteindelijk goedkoper is dan tabletten.

Een foto van D-mannose capsules van Nutrivian.
Klik op de foto voor meer info.

Conclusie: D-mannose blaasontsteking

Op dit moment zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van D-mannose op een blaasontsteking. De resultaten van deze onderzoeken zijn ontzettend positief.

Daarnaast is D-mannose niet schadelijk (diabetici en zwangere vrouwen moeten wel oppassen). Dit maakt D-mannose een geschikt middel om te proberen bij een blaasontsteking.

Verder durf ik te zeggen dat, mocht ik ooit een blaasontsteking krijgen, ik waarschijnlijk D-mannose zou kiezen van alle beschikbare middelen tegen blaasontsteking. Benieuwd naar wat deze andere middelen zijn? Zie deze pagina voor een overzicht (alles uiteraard op basis van wetenschappelijk onderzoek).


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. Wright, J. V. (1999). D-Mannose for bladder and kidney infections. Townsend Letter for Doctors and Patients192, 96-8.
 2. Porru, D., Parmigiani, A., Tinelli, C., Barletta, D., Choussos, D., Di Franco, C., … & Nappi, R. E. (2014). Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: A pilot study. Journal of Clinical Urology7(3), 208-213.
 3. Kranjčec, B., Papeš, D., & Altarac, S. (2014). D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World journal of urology32(1), 79-84.
 4. Domenici, L., Monti, M., Bracchi, C., Giorgini, M., Colagiovanni, V., Muzii, L., & Panici, P. B. (2016). D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci20(13), 2920-5.
 5. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks

2 thoughts on “Voorkom eenvoudig Blaasontsteking met D-mannose

 1. Geeske Meijering

  Ik heb al een tijdje blaasontsteking en gebruik nu nitrofurantöine voor 10 dagen. Kan ik hiernaast D-mannose gebruiken? En vitamine C500 ook gelijkertijd.
  M.v.gr.
  Geeske Meijering 67 jaar.

  Reply
  1. Teun Post author

   Hoi Geeske, bedankt voor je bericht. Het is verstandig dit even te overleggen met je huisarts! Groet, Teun

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *