Baking soda bij blaasontsteking – zinvol of onzin?

door Teun
5 reacties

Benieuwd of baking soda werkt tegen een blaasontsteking? Ik geef je het antwoord op basis van wetenschappelijk bewijs en ik laat je zien wat de optimale hoeveelheden zijn.

Wat is baking soda / zuiveringszout?

Baking soda, zuiveringszout, baksoda en natriumbicarbonaat: allemaal hetzelfde. Een van de namen verklapt wat het is: een zout. Doorgaans wordt het gebruikt bij het koken om baksels beter te laten rijzen.

De laatste jaren is baking soda bekender geworden. Misschien zelfs wel een beetje hip. En als iets hip is… dan vliegen de gezondheidsvoordelen je om de oren. Wat hiervan waar is? Hierover straks meer.

Om mogelijke verwarring te voorkomen: baking soda is niet hetzelfde als het engelse “baking powder” (bakpoeder). Vaak bevat bakpoeder wel baking soda. Volg je het nog? Als je precies wil weten hoe dit zit, kijk dan hier.

Algemene gezondheidsvoordelen

In mijn zoektocht naar wetenschappelijk bewijs ten aanzien van baking soda was ik positief verrast. Er is (veel) meer onderzoek naar gedaan dan ik had verwacht.

Onderstaand een kort overzicht van algemene gezondheidseffecten van baking soda:

 1. Het tegengaan van opkomend maagzuur1
 2. Je mond spoelen met baking soda vermindert aften2
 3. Intensieve training is langer vol te houden34
 4. Verzachten van jeukende huid5 en verbrandde huid6
 5. Kan de ontwikkeling van nierziekten vertragen7

Naast deze algemene gezondheidseffecten zijn er tal van andere toepassingen. Van deodorant tot het schoonmaken van je oven. Baking soda kan het allemaal. Zie onderstaand filmpje als je nieuwsgierig bent (helaas alleen in engels beschikbaar):

De waarheid over baking soda tegen blaasontsteking

Laten we beginnen met de theoretische werking van baking soda tegen een blaasontsteking. Op de volgende manier zou baking soda kunnen werken.

Door baking soda in te nemen, neutraliseer je de zuurgraad van de urine in de blaas. Dit is ongunstig voor bacteriën in de blaas die een blaasontsteking veroorzaken. Op deze manier wordt een blaasontsteking tegengegaan en zou de blaasontsteking over kunnen gaan8.

Is het ook wetenschappelijk bewezen dat baking soda werkt tegen een blaasontsteking?

Nee, dat is het niet. Ik heb het hele internet afgezocht naar wetenschappelijk bewijs, maar er is simpelweg geen onderzoek gedaan naar het verband tussen baking soda en een blaasontsteking.

“Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat baking soda zou werken tegen een blaasontsteking.”

Zou je niet alsnog baking soda moeten proberen? Immers, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het niet werkt en het zou alsnog kunnen werken?

Mijn opvatting is van niet. Het is tegenwoordig populair om van allerlei natuurlijke middelen te claimen dat het gezond is en werkt tegen allerlei kwaaltjes. Echter, dit is niet hoe het werkt. Als je iets beweert, moet je het bewijzen. Niet andersom.

Wees niet getreurd nu baking soda niet het verlossende antwoord blijkt te zijn. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke middelen die wél wetenschappelijk onderzocht zijn en wél een bewezen effect hebben op een blaasontsteking.

Een stukje tekst op een andere website. Je weet nu dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor dit soort uitspraken. Een blaasontsteking is niet “relatief eenvoudig op te lossen” door zuiveringszout / baking soda.

Je wilt toch baking soda proberen

Stel je wil baking soda toch eens proberen dan kan dit weinig kwaad. Bovendien is het niet duur. Op internet heb ik een aantal verhalen gelezen (zowel in Nederland als buitenland) dat baking soda gewerkt heeft tegen een blaasontsteking. Ergens kan ik me dus best voorstellen dat je baking soda wilt proberen.

Pas echter wel op, het is belangrijk dat je baking soda verantwoordelijk gebruikt (zie volgend stuk).

Risico’s

Het is gevaarlijk om baking soda in grote hoeveelheden in te nemen, omdat het dan een giftig effect op je lichaam heeft. Het is af te raden om baking soda te eten9. Los baking soda dus altijd op in water.

Een interessant onderzoek10 hierbij is een onderzoek gedaan in de VS. Hierbij werden 192 gevallen van baking soda vergiftiging onderzocht. Wat bleek, 5% van de gevallen kwam doordat mensen een blaasontsteking met baking soda probeerden te behandelen.

Overigens moet een vergiftiging niet licht opgevat worden; veel van de patiënten die een baking soda vergiftiging hadden moesten in het ziekenhuis opgenomen worden.

Mildere verschijnselen van een baking soda overdosis zijn:

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Pijn in de buik

Pas dus op met baking soda! Lees de volgende paragraaf voor wat veilige hoeveelheden zijn.

Baking soda - geniet maar drink met mate

Hoeveelheid baking soda

Stel dat je bent eigenwijs en wilt baking soda proberen..en stel dat baking soda écht zou werken bij een blaasontsteking. Wat zou dan een goede en veilige hoeveelheid zijn om in te nemen?

Hier kan je eigenlijk weinig over zeggen (immers, geen onderzoek). De volgende twee punten kunnen je toch helpen:

 1. Verspreid over de dag is beter dan op één moment op de dag. De reden hiervoor is dat de werkzame stof dan verspreid over de dag wordt opgenomen door je lichaam. Dit zorgt ervoor dat de urine zuurder is over de dag heen.
 2. Volg altijd het etiket voor wat veilige hoeveelheden zijn om te gebruiken. Voor de bekende “Arm & Hammer” baking soda is dit niet meer dan een halve theelepel per 2 uur, of 7 halve theelepels per 24 uur (of 3 als je ouder dan 60 jaar bent).

Op basis hiervan zou het een prima keuze kunnen zijn om twee keer per dag een halve theelepel te nemen.

Let daarnaast op het volgende:

 • Baking soda niet gebruiken bij kinderen jonger dan 5 jaar;
 • Het gebruik van baking soda bij zwangere vrouwen eerst afstemmen met de huisarts;
 • Baking soda niet gebruiken als je al een erg volle maag hebt;
 • Als je medicijnen gebruikt, overleg dan eerst met de apotheker

Wat is de beste baking soda?

Waarschijnlijk maakt het vrij weinig uit wat voor baking soda je gebruikt. De goedkoopste baking soda is dus prima om te nemen. Baking soda is te verkrijgen bij supermarkten.

Conclusie

Baking soda heeft een aantal algemene gezondheidsvoordelen en kan gebruikt worden voor allerlei andere toepassingen.

Werkt baking soda bij een blaasontsteking?

Hier is geen enkel (wetenschappelijk) bewijs voor gevonden. Daarom kan je beter iets anders proberen om een blaasontsteking mee te behandelen.

Ben je eigenwijs en wil je baking soda toch proberen? Probeer dan tweemaal daags een halve theelepel (hou je altijd aan het etiket).


 

Gebruikte bronnen

 1. https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses#section1
 2. Canker sore remedies: baking soda – 2002
 3. Sodium bicarbonate intake improves high-intensity intermittent exercise performance in trained young men – 2015
 4. Sodium bicarbonate – a potent ergogenic aid? – 2010
 5. Studies on bee venom and its medical uses – 2012
 6. Management of acute sunburn – 2012
 7. Effect of bicarbonate supplementation on renal function and nutritional indices in predialysis advanced chronic kidney disease – 2014
 8. An overview on urinary tract infections and effective natural remedies – 2017
 9. Hemorrhagic encephalopathy from acute baking soda ingestion – 2016
 10. Baking soda misuse as a home remedy: case experience of the California Poison Control System – 2013

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

5 reacties

Irene augustus 17, 2021

Als je het niet wetenschappelijk onderzoekt krijg je ook geen wetenschappelijk bewijs. Ik heb ondertussen het volgende geprobeerd om een blaasontsteking te voorkomen: cranberry, beredruif, vitamine C, D-mannose en microbiol intiem. Allemaal zonder succes. Omdat ik niet wéér een kuur Nitrofurantoïne wilde heb ik uiteindelijk ook de baking soda geprobeerd. Bij de eerste tekenen van een blaasontsteking begin ik nu met 3 keer per dag een halve theelepel baking soda opgelost in warm water. Het helpt direct. Voor de zekerheid houd ik dit een paar dagen vol (zoals je ook bij een kuur nog even doorgaat als je geen klachten meer hebt). Ik heb geen Nitrofurantoïne meer nodig gehad. Het is zeker het proberen waard.

Beantwoorden
Teun augustus 17, 2021

Hi Irene, goed om te horen dat baking soda voor je werkt en fijn dat je je ervaring deelt! Goed dat je het hebt uitgeprobeerd. Zo zie je maar dat wetenschappelijk bewijs niet altijd alles zegt. Groet, Teun

Beantwoorden
Corinne oktober 16, 2021

Bij mij helpt zuiveringzout ook goed tegen blaasontsteking neem dan 3 dagen smorgens en savonds een halve theelepel in glas water geen antibiotica meer nodig

Beantwoorden
Marianne december 28, 2021

Hallo,

Heb een vraag zou bakingsoda ook kunnen helpen tegen blaaspijn syndroom?

Beantwoorden
Teun december 29, 2021

Hoi Marianne, dat zou ik niet specifiek weten. In dit artikel vind je meer informatie over het blaaspijn syndroom. Hierin is ook een tabel opgenomen met voedingsmiddelen die slecht/goed zijn in geval van een blaaspijn syndroom, maar hier staat baking soda niet tussen.

Beantwoorden

Reageren? Leuk!