Ben je benieuwd naar alle behandelingen tegen een blaasontsteking? Wil je van je blaasontsteking afkomen? Lees dan onderstaand verder, of zie alle artikelen die gaan over blaasontsteking behandeling.
Verder lezen
Voor de behandeling van een blaasontsteking wordt door de huisarts antibiotica voorgeschreven. Alhoewel dit vaak een effectieve behandelingsmethode is, heeft het een aantal duidelijke nadelen.
Zo heeft antibiotica verschillende negatieve bijwerkingen en de resistentie van bacteriën voor antibiotica neemt toe. Antibiotica is daarom geen garantie voor succes. Ondanks het gebruik van antibiotica gebeurt het vaak genoeg dat een blaasontsteking terugkeert.
Gelukkig zijn er genoeg andere methoden om blaasontsteking mee te voorkomen of te behandelen. Op internet lees je veel verschillende informatie over behandelingsmethoden voor een blaasontsteking. De kans dat je ergens tegenstrijdige informatie hebt gelezen is groot. Helaas worden vaak dingen beweerd die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Op deze site heb ik ieder middel langs de wetenschappelijke meetlat gelegd. Onderstaand heb ik de belangrijkste middelen ter behandeling op een rij gezet. Aan elk middel is een artikel gekoppeld waar alle details (inclusief wetenschappelijke onderbouwing) in zijn opgenomen:
- Antibiotica: de meest gebruikte behandeling tegen blaasontsteking. Effectief tegen een blaasontsteking is antibiotica zeker. Echter, helaas hebben antibiotica ook veel negatieve gevolgen. Lees precies waarom antibiotica écht je laatste keuze zou moeten zijn. Lees verder over antibiotica »
- Cranberries: een bekend middel tegen blaasonststeking. Op internet lees je er veel over. Volgens sommigen is het onzin en volgens anderen is het een wondermiddel. Zoals vaker gezegd wordt: de waarheid ligt in het midden. Dat is hier ook het geval. Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat cranberries werken tegen blaasontsteking. Lees verder over cranberries »
- Vitamine C: hier zijn een handjevol onderzoeken naar gedaan. Erg veel vitamine C nuttigen helpt niet. Het is echter wel belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hoeveel precies? Lees verder over vitamine C »
- Vitamine D: er zijn een aantal onderzoeken die een verband laten zien tussen een vitamine D tekort en een blaasontsteking. Daarnaast blijkt dat relatief veel mensen een vitamine D tekort hebben. Een sterk onderzoek uit 2016 laat zien dat vitamine D tabletten kunnen werken tegen een blaasontsteking. Conclusie: vitamine D is zeker het proberen waard. Lees verder over vitamine D »
- Probiotica: vanuit een theoretisch perspectief kan probiotica sterk aangeraden worden. Helaas zijn er maar weinig onderzoeken naar het effect van probiotica gedaan en de kwaliteit van deze onderzoeken laat te wensen over. Over de gehele breedte kan op basis van onderzoek niet gesteld worden dat probiotica werken bij de behandeling van een blaasontsteking. Tóch kan de werking van probiotica niet worden uitgesloten. Lees verder over probiotica »
- Baking soda: sommigen beweren dat baking soda werkt tegen een blaasontsteking. Deze bewering rust op de veronderstelling dat baking soda de zuurgraad van de urine in de blaas neutraliseert. Dit zou vervolgens ongunstig zijn voor bacteriën in de blaas. Echter, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs die deze veronderstelling onderbouwt. Lees verder over baking soda »
- D-mannose: dit is een relatief nieuwe behandelingsmethode. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat D-mannose effectief is in het behandelen van een blaasontsteking. D-mannose is een zeer veelbelovend middel en zeker de moeite waard om te proberen. Lees verder over d-mannose »