Blaasontsteking behandeling

Sommige mensen krijgen keer op keer een blaasontsteking. Dat is zonde. Er zijn namelijk genoeg middelen die kunnen werken tegen een blaasontsteking.

Voor de behandeling van een blaasontsteking wordt door de huisarts antibiotica voorgeschreven. Alhoewel dit vaak een effectieve behandelingsmethode is, heeft het een aantal duidelijke nadelen. Zo heeft antibiotica verschillende negatieve bijwerkingen en de resistentie van bacteriën voor antibiotica neemt toe. Antibiotica is daarom geen garantie voor succes. Ondanks het gebruik van antibiotica gebeurt het vaak genoeg dat een blaasontsteking aanhoudt.

Gelukkig zijn er genoeg andere methoden om blaasontsteking mee te voorkomen of te behandelen. Op internet lees je veel verschillende informatie over behandelingsmethoden voor een blaasontsteking. De kans dat je ergens tegenstrijdige informatie hebt gelezen is groot. Helaas worden vaak dingen beweerd die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Op deze site hebben we ieder middel langs de wetenschappelijk meetlat gelegd. We hebben onderstaand de belangrijkste middelen ter behandeling op een rij gezet. Aan elk middel is een artikel gekoppeld waar alle details (inclusief wetenschappelijke onderbouwing) in zijn opgenomen:

  1. Antibiotica: de meest gebruikte behandeling tegen blaasontsteking. Effectief tegen een blaasontsteking is antibiotica zeker. Echter, helaas heeft antibiotica ook veel negatieve gevolgen. Lees precies waarom antibiotica écht je laatste keuze zou moeten zijn. Lees verder over antibiotica »
  2. Cranberries: een bekend middel tegen blaasonststeking. Op internet lees je er veel over. Volgens sommigen is het onzin en volgens anderen is het een wondermiddel. Zoals vaker gezegd wordt: de waarheid ligt in het midden. Dat is hier ook het geval. Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat cranberries werken tegen blaasontsteking. Lees verder over cranberries »
  3. Vitamine C: hier zijn een handvol onderzoeken naar gedaan. Erg veel vitamine C nuttigen helpt niet. Het is echter wel belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hoeveel precies? Lees verder over vitamine C »
  4. Vitamine D: er zijn een aantal onderzoeken die een verband laten zien tussen een vitamine D tekort en een blaasontsteking. Daarnaast blijkt dat relatief veel mensen een vitamine D tekort hebben. Een sterk onderzoek uit 2016 laat zien dat vitamine D tabletten kunnen werken tegen een blaasontsteking. Conclusie: vitamine D is zeker het proberen waard. Lees verder over vitamine D »
  5. Probiotica: vanuit een theoretisch perspectief kan probiotica sterk aangeraden worden. Helaas zijn er maar weinig onderzoeken naar het effect van probiotica gedaan en de kwaliteit van deze onderzoeken laat te wensen over. Over de gehele breedte kan op basis van onderzoek niet gesteld worden dat probiotica werkt bij de behandeling van een blaasontsteking. Tóch kan de werking van probiotica niet worden uitgesloten. Lees verder over probiotica »
  6. Baking soda: sommigen beweren dat baking soda werkt tegen een blaasontsteking. Deze bewering rust op de veronderstelling dat baking soda de zuurgraad van de urine in de blaas neutraliseert. Dit zou vervolgens ongunstig zijn voor bacteriën in de blaas. Echter, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs die deze veronderstelling onderbouwt. Lees verder over baking soda »
  7. D-mannose: dit is een relatief nieuwe behandelingsmethode. Er is een onderzoek dat aantoont dat het d-mannose effectief is in het behandelen van een blaasontsteking. Het aantal wetenschappelijke onderzoeken is gering, dus er mogen niet te harde conclusies getrokken worden. Echter, d-mannose is zeer veelbelovend en zeker de moeite waard om te proberen. Lees verder over d-mannose »

Onderstaand een weergave van alle artikelen binnen deze categorie:


Vitamine D tegen Blaasontsteking (Onderzoek 2020)

Een ontzettend lastig onderwerp, dat vitamine D. Voor dit artikel heb ik letterlijk honderden, zo niet duizenden pagina’s gelezen. Van rapporten van de Nederlandse Gezondheidsraad tot onderzoeken specifiek over blaasontsteking. Na het lezen van dit artikel weet je alles over vitamine D. …en of vitamine D werkt tegen een blaasontsteking. Inhoudsopgave Wat is vitamine D?… Lees verder »

Voorkom eenvoudig Blaasontsteking met D-mannose

Over middelen tegen blaasontsteking lees je van alles, maar bijna niks is wetenschappelijk onderbouwd. Lees in dit artikel de waarheid over de werking van D-mannose tegen een blaasontsteking. Hoe goed werkt D-mannose bij een blaasontsteking? D-mannose is een suiker en komt in zeer geringe hoeveelheid voor in fruit. Meerdere onderzoeken tonen aan dat 2-3 gram… Lees verder »

Probiotica bij Blaasontsteking: 2 stuks die (kunnen) werken

Het gebruik van probiotica is relatief nieuw. Waar probiotica ooit begon in yoghurt drankjes, zijn er nu complete probiotica behandelingen voor allerlei kwaaltjes. Werken probiotica bij het behandelen van een blaasontsteking? Huidig onderzoek toont niet hard aan dat probiotica werken tegen een blaasontsteking. Onderzoekers benadrukken echter dat probiotica wel zouden kunnen werken, maar dat er… Lees verder »

Vitamine C bij Blaasontsteking: Werkt het?

Iedereen heeft wel eens gehoord van vitamine C. Zo zou vitamine C goed zijn tegen verkoudheid en verbetert het de weerstand. Hoe werkt vitamine C en helpt vitamine C bij een blaasontsteking? Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van vitamine C op een blaasontsteking. Het verrichte onderzoek laat zien dat het belangrijk is… Lees verder »