Blaasontsteking behandeling

Er zijn mensen die keer op keer blaasontsteking krijgen. Niks lijkt te werken (ook antibiotica niet), maar toch hebben sommigen blaasontsteking onder de duim weten te krijgen. Deze mensen hebben vaak het volgende goed gedaan:

Ze hebben verschillende behandelingen tegen blaasontsteking geprobeerd. Wat werkt tegen een blaasontsteking kan helaas van persoon tot persoon verschillen. De enige manier om erachter te komen of iets werkt is door het te proberen.

Voor de behandeling van een blaasontsteking wordt door de huisarts vaak antibiotica voorgeschreven. Alhoewel dit vaak een effectieve behandelingsmethode is, heeft het een aantal duidelijke nadelen. Zo heeft antibiotica verschillende negatieve bijwerkingen en de resistentie van bacteriën voor antibiotica neemt toe. Antibiotica is daarom geen garantie voor succes. Ondanks het gebruik van antibiotica gebeurt het vaak genoeg dat een blaasontsteking aanhoudt.

Gelukkig zijn er genoeg andere methoden om blaasontsteking mee te voorkomen of te behandelen. Op internet lees je veel verschillende informatie over behandelingsmethoden voor een blaasontsteking. De kans dat je ergens tegenstrijdige informatie hebt gelezen is groot. Helaas worden vaak dingen beweerd die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Infoblaasontsteking maakt hier verandering in. We hebben onderstaand de belangrijkste behandelingsmethoden op een rij gezet. Aan elke behandelingsmethode is een artikel gekoppeld waar alle details (inclusief wetenschappelijke onderbouwing) in zijn opgenomen:

  1. Antibiotica: de meest gebruikte behandeling tegen blaasontsteking. Effectief tegen een blaasontsteking is antibiotica zeker. Echter, helaas heeft antibiotica ook veel negatieve gevolgen. Lees precies waarom antibiotica écht je laatste keuze zou moeten zijn. Lees verder over antibiotica »
  2. Cranberries: een bekend middel tegen blaasonststeking. Op internet lees je er veel over. Volgens sommigen is het onzin en volgens anderen is het een wondermiddel. Zoals vaker gezegd wordt: de waarheid ligt in het midden. Dat is hier ook het geval. Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat cranberries werken tegen blaasontsteking. Lees verder over cranberries »
  3. Vitamine C: hier zijn een handvol onderzoeken naar gedaan. Erg veel vitamine C nuttigen helpt niet. Het is echter wel belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hoeveel precies? Lees verder over vitamine C »
  4. Probiotica: vanuit een theoretisch perspectief kan probiotica sterk aangeraden worden. Helaas zijn er maar weinig onderzoeken naar het effect van probiotica gedaan en de kwaliteit van deze onderzoeken laat te wensen over. Over de gehele breedte kan op basis van onderzoek niet gesteld worden dat probiotica werkt bij de behandeling van een blaasontsteking. Tóch kan de werking van probiotica niet worden uitgesloten. Lees verder over probiotica »
  5. D-mannose: dit is een relatief nieuwe behandelingsmethode. Er is een onderzoek dat aantoont dat het d-mannose effectief is in het behandelen van een blaasontsteking. Het aantal wetenschappelijke onderzoeken is gering, dus er mogen niet te harde conclusies getrokken worden. Echter, d-mannose is zeer veelbelovend en zeker de moeite waard om te proberen. Lees verder over d-mannose »

 

Onderstaand een weergave van alle artikelen binnen deze categorie:


Vitamine D bij blaasontsteking: onderschat het niet

Een ontzettend lastig onderwerp, dat vitamine D. Voor dit artikel heb ik letterlijk honderden, zo niet duizenden pagina’s gelezen. Van rapporten van de Nederlandse Gezondheidsraad tot onderzoeken specifiek over blaasontsteking. Na het lezen van dit artikel weet je alles over vitamine D. …en of vitamine D werkt tegen een blaasontsteking. In dit artikel: Wat is… Lees verder »

Baking soda bij blaasontsteking – zinvol of onzin?

Baking soda kan gebruikt worden als middel tegen blaasontsteking. Werkt baking soda tegen een blaasontsteking? Of is baking soda het zoveelste “natuurlijke middel” dat geen bewezen effect heeft? Na het lezen van dit artikel weet je precies of baking soda werkt tegen een blaasontsteking. In dit artikel: Wat is baking soda / zuiveringszout? Algemene gezondheidsvoordelen… Lees verder »

D-mannose: briljant middel tegen blaasontsteking

Over middelen tegen blaasontsteking lees je van alles, maar bijna niks is wetenschappelijk onderbouwd. D-mannose behoort tot 1 van die middelen waar weinig over bekend is. Hoe goed werkt D-mannose bij een blaasontsteking? D-mannose is een suiker en komt in zeer geringe hoeveelheid voor in fruit. Meerdere onderzoeken tonen aan dat 2-3 gram D-mannose per… Lees verder »

Probiotica bij blaasontsteking: hoe werkt het?

Het gebruik van probiotica is relatief nieuw. Waar probiotica ooit begon in yoghurt drankjes, heb je nu complete probiotica behandelingen voor allerlei kwaaltjes. Maar hoe effectief is probiotica in het behandelen van een blaasontsteking? Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora en kunnen hierdoor helpen bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Er is… Lees verder »

Waarom geen antibiotica bij blaasontsteking

Antibiotica worden bij een blaasontsteking voorgeschreven door de huisarts. Hoe goed werken antibiotica en welke antibiotica worden gebruikt? Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe goed antibiotica werken tegen een blaasontsteking en waarom je antibiotica zoveel mogelijk moet vermijden. Ontdek 5 andere middelen die kunnen werken tegen een blaasontsteking. Samenvatting Bij een blaasontsteking wordt meestal… Lees verder »