Blaasontsteking Voorkomen: 11 bruikbare tips

By |

Blaasonsteking voorkomen is beter dan genezen

Een blaasontsteking kan een terugkerend probleem zijn. Je kan je machteloos voelen wanneer je voor de zoveelste keer een blaasontsteking hebt. Dit is zonde, want je kan genoeg doen om een blaasontsteking te voorkomen.

Lees door voor 8 unieke tips die je vandaag nog kan toepassen en 3 middelen die je net dat extra beetje kunnen helpen.

Waarom voorkomen beter is dan genezen

Door een blaasontsteking moet je vaak naar de wc en het doet pijn. Dit is op zichzelf eigenlijk al reden genoeg om het te willen voorkomen. Daarnaast is er een ander argument, namelijk antibiotica. Wanneer een blaasontsteking wordt vastgesteld, worden antibiotica voorgeschreven voor de behandeling. Nadelige effecten van het gebruik van antibiotica zijn onder meer:

 1. Antibiotica doden óók goede bacteriën: dit kan leiden tot schimmelinfecties, alsook problemen in de spijsvertering zoals diarree. Om dit probleem voor een deel te ondervangen kunnen er probiotica geslikt worden. Meer uitleg hierover vind je in de de laatste paragraaf.
 2. Allergische reactie: je immuunsysteem kan bij inname van antibiotica voor een allergische reactie zorgen. Milde symptomen hierbij zijn een jeukende en/of rode huid. Hevige symptomen kunnen onder meer zijn problemen met het kijken, duizeligheid of moeilijkheden met ademhalen. Allergische reacties zijn gelukkig zeldzaam.
 3. Antibiotica is geen garantie voor succes: door het wijde gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent geworden tegen antibiotica.

8 tips om een blaasontsteking te voorkomen

Een blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën (meestal de E. coli bacterie) in de blaas komen en hier hechten aan de blaaswand. De blaaswand raakt hierdoor ontstoken. Als de blaaswand ontstoken is, is er sprake van een blaasontsteking.

De meeste dingen die je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen zien erop toe om dit proces te verstoren. Wat werkt kan echter van persoon tot persoon verschillen. Varieer met de onderstaande tips om te ontdekken wat voor jou werkt.

De 8 belangrijkste algemene tips om een blaasontsteking te voorkomen zijn:

 1. Veel drinken: door veel te drinken moet je vaak naar de wc om te plassen. Dit is positief. Door te plassen spoel je de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken uit je blaas. Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Je kan ook de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en kan met de volgende formule: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.
 2. Ga vaak naar de wc en plas de blaas helemaal leeg: ga direct naar de wc als je aandrang hebt, hou het niet op! Een volle blaas is een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Ga dus naar de wc zodra je het gevoel krijgt dat je moet gaan. Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.
 3. Leeg je blaas na seks: door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. De kans is groot dat er toch wat uitkomt.
 4. Douchen in plaats van een bad: door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Daarnaast kan het gebruik van teveel zeep nadelige effecten hebben.
 5. Draag luchtig ondergoed: strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.
 6. Vrouwen, van voren naar achter vegen: bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je het andersom doet veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.
 7. Vrouwen, niet teveel zepen gebruiken: er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.
 8. Vrouwen, gebruik geen pessarium of spermicide: dit kan de kans op een blaasontsteking verhogen. Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.

Blaasontsteking voorkomen – voedingsmiddelen

Naast deze algemene tips kan het innemen van de juiste voedingsstoffen helpen. Met de onderstaande 3 middelen kan een blaasontsteking eenvoudig voorkomen worden:

 1. Cranberry’s: een cranberry bevat proanthocyanidinen (PAC). Door deze stof kunnen bacteriën zoals E.Coli niet hechten aan de blaaswand. Daarnaast zorgt het ervoor dat reeds gehechte bacteriën worden losgeweekt. Om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen is er een relatief hoge dosering van proanthocyanidinen (PAC) nodig. Het is lastig om deze hoeveelheid binnen te krijgen door enkel cranberry’s te eten. Daarom raden wij capsules met een hoog gehalte proanthocyanidinen (PAC) aan. Capsules met een hoog gehalte proanthocyanidinen (PAC) en toch zeer gunstig geprijst, zijn de Cranmed Forte Capsules.
 2. Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel die micro-organismen bevatten. Dit versterkt de algehele afweer en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Verder resulteert het slikken van probiotica in goede vaginale bacteriën. Deze goede bacteriën werken als een schild tegen het binnendringen van de E. coli bacterie. Daarnaast is het verstandig om probiotica in te nemen als je antibiotica slikt. Antibiotica doden goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën worden hersteld met probiotica. Probiotica ondervangen in dit geval dus een nadelig effect van antibiotica. Een veel geprezen probiotica is de Aadexil Probiotica.
 3. D-Mannosedit is een suiker die voorkomt in planten. D-mannose wordt nauwelijks omgezet in het menselijk lichaam. Daardoor komt D-mannose uiteindelijk in dezelfde vorm in de blaas terecht. Eenmaal in de blaas aangekomen, hechten E-coli bacteriën zich aan de D-mannose (en dus minder aan de blaaswand waardoor deze bacteriën een blaasontsteking veroorzaken). Uiteindelijk wordt de D-mannose inclusief de aangehechte E-coli bacteriën uitgeplast. Specifiek raden wij aan de Nutrivian D-Mannose capsules.

Klik op de volgende link voor een overzicht van verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.

Tot slot – een blaasontsteking voorkomen

Wat werkt om een blaasontsteking te voorkomen verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn veel drinken en vaak naar de wc gaan de makkelijkste en meest effectieve dingen die je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen. Doe dit dus altijd.

Voor cranberries en D-mannose is er daarnaast sterk wetenschappelijk bewijs dat dit kan helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking. Het is zeker de moeite waard om dit te proberen. Schadelijk is het in ieder geval zeker niet.

Vragen? Laat een reactie achter!


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *