Blaasontsteking Voorkomen (Stappenplan en Tips)

By |

Een blaasontsteking kan een terugkerend probleem zijn. Je kan je machteloos voelen wanneer je voor de zoveelste keer een blaasontsteking hebt.

Dit is zonde, want je kan genoeg doen om een blaasontsteking te voorkomen.

Lees door voor een uniek 3-stappenplan. Begin bij de basis en vul dit eventueel aan met andere middelen.

Stap 1 – veel drinken, veel plassen

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Meestal is de E. coli bacterie de veroorzaker. Deze bacteriën hechten aan de wand van de blaas en veroorzaken daardoor een blaasontsteking.

De E. coli bacteriën komen via de plasbuis in de blaas terecht. Eenmaal in de blaas aangekomen hechten de bacteriën aan de wand van de blaas.

Het eenvoudigste en effectiefste is daarom om veel te drinken en bij aandrang direct naar de wc te gaan. Door veel te plassen spoel je de bacteriën uit de blaas weg.

Een volle blaas is een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Ga dus naar de wc zodra je het gevoel krijgt dat je moet gaan. Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.

Hoeveel moet je drinken?

Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Je kan daarnaast de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en kan met de volgende formule: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.

Blaasontsteking voorkomen - Veel drinken, veel plassen

Stap 2 – blaasontsteking voorkomen – 6 specifieke tips

Onderstaand zijn een aantal specifieke tips opgenomen. Deze tips hoeven niet per se van toepassing te zijn op jou.

 1. Leeg je blaas na seks: door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. De kans is groot dat er toch wat uitkomt.
 2. Douchen in plaats van een bad: door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Daarnaast kan het gebruik van teveel zeep nadelige effecten hebben.
 3. Draag luchtig ondergoed: strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.
 4. Vrouwen, van voren naar achter vegen: bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je het andersom doet veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.
 5. Vrouwen, niet teveel zepen gebruiken: er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.
 6. Vrouwen, gebruik geen pessarium of spermicide: dit kan de kans op een blaasontsteking verhogen. Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.

Stap 3 – 4 middelen om een blaasontsteking te voorkomen

Wanneer je wat op internet zoekt, lees je over allerlei middelen waarmee je een blaasontsteking kan voorkomen. Je kan het zo gek niet bedenken. Een mooi voorbeeld hiervan is baking soda. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt tegen een blaasontsteking, maar toch lees je het wel.

Onderstaand zijn 4 middelen beschreven die kunnen werken om een blaasontsteking te voorkomen. Deze middelen zijn wél wetenschappelijk onderbouwd. Op ieder van de middelen kan je klikken om meer details te lezen.

 1. Cranberry’s: een cranberry bevat proanthocyanidinen (PAC). Door deze stof kunnen bacteriën zoals E.Coli niet hechten aan de blaaswand. Daarnaast zorgt het ervoor dat reeds gehechte bacteriën worden losgeweekt. Om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen is er een relatief hoge dosering van proanthocyanidinen (PAC) nodig. Het is lastig om deze hoeveelheid binnen te krijgen door enkel cranberry’s te eten. Daarom raden wij capsules met een hoog gehalte proanthocyanidinen (PAC) aan. Capsules met een hoog gehalte proanthocyanidinen (PAC) en toch zeer gunstig geprijst, zijn de Cranmed Forte Capsules.
 2. Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Dit versterkt de algehele afweer en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Verder resulteert het slikken van probiotica in goede vaginale bacteriën. Deze goede bacteriën werken als een schild tegen het binnendringen van de E. coli bacterie.  Een hoog gedoseerde en gevarieerde probiotica is de Aadexil Probiotica.
 3. D-Mannosedit is een suiker die voorkomt in planten. D-mannose wordt nauwelijks omgezet in het menselijk lichaam. Hierdoor komt D-mannose uiteindelijk in dezelfde vorm in de blaas terecht. Eenmaal in de blaas aangekomen, hechten E-coli bacteriën zich aan de D-mannose. Uiteindelijk wordt de D-mannose inclusief de aangehechte E-coli bacteriën uitgeplast. Goed gedoseerde d-mannose capsules zijn de Nutrivian D-Mannose capsules.
 4. Vitamine D: een hoog vitamine D gehalte in je lichaam helpt het lichaam te vechten tegen de E. coli bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hoog vitamine D gehalte minder vaak last hebben van een blaasontsteking. Het hoge gehalte in dit onderzoek kan praktisch alleen bereikt worden met vitamine D tabletten.

Klik op de volgende link voor een overzicht van verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.

Moet je middelen gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen?

Je hoeft niet per se 1 van de bovenstaande 4 middelen te gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen. Echter, ook al pas je stap 1 en stap 2 toe, dan nog kan een blaasontsteking ontstaan. In dit geval kunnen deze middelen goed werken.

Hoe goed werken de middelen?

Over het algemeen werken deze middelen goed. Zo blijkt bijvoorbeeld dat antibiotica niet beter werken bij het voorkomen van een blaasontsteking dan cranberries of D-mannose.

Welke van de 4 middelen werkt het beste?

Dit is lastig te zeggen. Echter, voor D-mannose en cranberries is er het meest wetenschappelijk bewijs.

Waarom voorkomen beter is dan genezen

Door een blaasontsteking moet je vaak naar de wc en het doet pijn. Dit is op zichzelf eigenlijk al reden genoeg om het te willen voorkomen.

Daarnaast is er een ander argument, namelijk antibiotica. Wanneer een blaasontsteking wordt vastgesteld, schrijft de huisarts antibiotica voor. Hier kleven echter veel nadelen aan. Nadelige effecten van het gebruik van antibiotica zijn onder meer:

 1. Antibiotica doden óók goede bacteriën: dit kan leiden tot schimmelinfecties, alsook problemen in de spijsvertering zoals diarree. Om dit probleem voor een deel te ondervangen kunnen er probiotica geslikt worden.
 2. Allergische reactie: je immuunsysteem kan bij inname van antibiotica voor een allergische reactie zorgen. Milde symptomen hierbij zijn een jeukende en/of rode huid. Hevige symptomen kunnen onder meer zijn problemen met het kijken, duizeligheid of moeilijkheden met ademhalen. Allergische reacties zijn gelukkig zeldzaam.
 3. Antibiotica is geen garantie voor succes: door het wijde gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent geworden tegen antibiotica. Hierdoor neemt de effectiviteit van antibiotica af.

Conclusie – een blaasontsteking voorkomen

Wat werkt om een blaasontsteking te voorkomen verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn veel drinken en vaak naar de wc gaan de makkelijkste en meest effectieve dingen die je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen. Doe dit dus altijd.

Voor cranberries en D-mannose is er daarnaast sterk wetenschappelijk bewijs dat dit kan helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking. Het is zeker de moeite waard om dit te proberen. Schadelijk is het in ieder geval zeker niet.

Vragen? Laat een reactie achter!


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *