Hoe voorkom je (eenvoudig) een blaasontsteking?

door Teun
2 reacties

Een blaasontsteking is erg vervelend en kan een terugkerend probleem zijn. Liever de volgende keer een blaasontsteking voorkomen? Lees door voor een uniek 3-stappenplan en voorkom de volgende keer een blaasontsteking.

Stap 1: Veel drinken en veel plassen

De eerste stap, veel drinken en veel plassen. Dit is veruit het makkelijkste wat je kan doen en ook nog eens het meest effectieve.

Waarom werkt dit zo goed?

Dan moet ik je eerst kort iets uitleggen over een blaasontsteking zelf.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas namelijk ontstoken door bacteriën. Deze bacteriën (meestal E. coli bacteriën) komen via de plasbuis in de blaas terecht. In de blaas hechten ze aan de blaaswand en veroorzaken daar een blaasontsteking.

Door veel te plassen spoel je de bacteriën letterlijk weg uit je blaas. Het eenvoudigste en effectiefste is daarom om veel te drinken en bij aandrang direct naar de wc te gaan.

Daarnaast is een volle blaas een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Ga daarom dus naar de wc zodra je het gevoel krijgt dat je moet! Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.

Natuurlijk is veel drinken een beetje vaag. Hoeveel is “veel” precies?

Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Daarnaast kan je de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen op basis van je lichaamsgewicht. Hiervoor kan je de volgende formule gebruiken: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.

“Veel drinken en veel plassen is dé manier om een blaasontsteking te voorkomen.”

Stap 2: Specifieke tips (7 stuks)

Lees 7 tips die je net dat beetje extra kunnen helpen.

Leeg je blaas na seks

Door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. Als je eenmaal op de wc zit is de kans groot dat er toch wat uitkomt.

Douchen in plaats van een bad

Door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking.

Draag luchtig ondergoed

Strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.

Vrouwen: van voren naar achter vegen

Bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je het andersom doet veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.

Vrouwen: niet teveel zepen gebruiken

Er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.

Vrouwen: gebruik geen pessarium of zaaddodende middelen

Een pessarium verhoogt de kans op een blaasontsteking, net als het gebruik van zaaddodende middelen.

Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.

Vrouwen: condooms

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van condooms de kans op een blaasontsteking vergroot. Toch een condoom gebruiken? Gebruik dan condooms met glijmiddel, maar zonder zaaddodende middelen.

Stap 3: Middelen om een blaasontsteking te voorkomen (4 stuks)

Wanneer je wat op internet zoekt, lees je over allerlei middelen waarmee je een blaasontsteking kan voorkomen. Veel middelen zijn simpelweg onzin en zijn helemaal niet wetenschappelijk onderzocht.

Gelukkig zijn er wel een aantal middelen onderzocht. Onderstaand heb ik vier middelen opgenomen die op basis van wetenschappelijk onderzoek werken tegen een blaasontsteking.

Cranberries

Een cranberry bevat proanthocyanidinen (PAC). Deze stof komt terecht in de blaas en voorkomt daar dat bacteriën hechten aan de blaaswand. Daarnaast zorgt het PAC ervoor dat reeds gehechte bacteriën worden losgeweekt.

Om een blaasontsteking te behandelen en/of voorkomen is een relatief hoge dosering van PAC nodig. Het is lastig om deze hoeveelheid binnen te krijgen door enkel cranberries te eten.

Een medisch hulpmiddel met cranberries dat specifiek tegen blaasontstekingen is ontwikkeld zijn de Arkopharma cys-control capsules.

Cranberry in bakjesProbiotica

Probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Dit versterkt de algehele afweer en kan hierdoor de kans op een blaasontsteking verminderen. Let op, voor probiotica is er (nog) geen hard wetenschappelijk bewijs dat het een blaasontsteking voorkomt.

Voor vrouwen kan het innemen van probiotica zorgen voor goede vaginale bacteriën. Deze goede bacteriën werken als een schild tegen het binnendringen van de E. coli bacterie.

D-mannose

D-Mannose is een suiker die voorkomt in planten en wordt nauwelijks verteerd in het menselijk lichaam.

Dit is belangrijk, want hierdoor komt het uiteindelijk in dezelfde vorm in de blaas terecht. Eenmaal in de blaas aangekomen, hechten bacteriën zich aan de D-mannose. Uiteindelijk wordt de D-mannose inclusief de aangehechte bacteriën uitgeplast.

Wil je D-mannose uitproberen? Dan kan je de Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten eens proberen.

Vitamine D

Vitamine D krijg je binnen via de voeding en maak je zelf aan door in de zon te komen.

Een hoog vitamine D gehalte is extreem belangrijk voor je afweer. Hierdoor kan je lichaam de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken beter aanpakken. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hoog vitamine D gehalte minder vaak last hebben van een blaasontsteking.

Moet je middelen gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen?

Je hoeft niet per se één van de bovenstaande middelen te gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen. Echter, ook al pas je stap 1 en stap 2 toe, dan nog kan een blaasontsteking toeslaan. In dit geval kunnen deze middelen goed werken.

Hoe goed werken deze middelen?

Over het algemeen werken deze middelen uitstekend. Zo blijkt bijvoorbeeld dat antibiotica niet beter werken bij het voorkomen van een blaasontsteking dan cranberries of D-mannose. Dit is een vrij verrassend resultaat, omdat antibiotica zeer goed werken tegen een blaasontsteking (blijkt uit vele onderzoeken en wordt daarom door de huisarts voorgeschreven bij een blaasontsteking).

Welke van de 4 middelen werkt het beste?

Dit is lastig te zeggen. Echter, voor D-mannose en cranberries is er het meest wetenschappelijk bewijs. Als ik zelf een blaasontsteking zou hebben zou ik waarschijnlijk voor D-mannose kiezen.

“Extra middelen om een blaasontsteking te voorkomen zijn niet altijd nodig, maar kunnen wel erg goed werken bij het voorkomen van een blaasontsteking.”

Waarom voorkomen beter is dan genezen

Een blaasontsteking is hartstikke vervelend. In principe is dat alleen al reden genoeg om een blaasontsteking proberen te voorkomen. Er is echter nog een belangrijk argument.

Wanneer je namelijk een blaasontsteking hebt en ermee naar de huisarts gaat, zal dit behandeld worden met antibiotica. Antibiotica werken doorgaans erg goed en binnen een paar dagen heb je geen last meer van de blaasontsteking.

Simpel, effectief en werkt snel. Perfect toch..?

Nee, aan antibiotica gebruik kleven een aantal grote nadelen. Onder meer het volgende:

  1. Antibiotica doden óók goede bacteriën: dit kan leiden tot schimmelinfecties, alsook problemen in de spijsvertering zoals diarree. Om dit probleem voor een deel te ondervangen kunnen er probiotica geslikt worden.
  2. Allergische reactie: je immuunsysteem kan bij inname van antibiotica voor een allergische reactie zorgen. Milde symptomen hierbij zijn een jeukende en/of rode huid. Hevige symptomen kunnen onder meer zijn problemen met het kijken, duizeligheid of moeilijkheden met ademhalen. Allergische reacties zijn gelukkig zeldzaam.
  3. Antibiotica is geen garantie voor succes: door het wijde gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent geworden tegen antibiotica. Hierdoor neemt de effectiviteit van antibiotica af.

“Probeer altijd een blaasontsteking te voorkomen. Dit scheelt schadelijk antibiotica gebruik.”

Conclusie: een blaasontsteking voorkomen

Wat werkt om een blaasontsteking te voorkomen verschilt van persoon tot persoon. Veel drinken en vaak naar de wc gaan is het beste en makkelijkste wat je kan doen. Doe dit dus altijd! Daarnaast is het erg belangrijk om na het hebben van seks naar de wc te gaan om te plassen.

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat D-mannose en cranberries werken bij het voorkomen van een blaasontsteking. Schadelijk is het in ieder geval zeker niet.

Vragen? Laat het me onderstaand in een reactie weten!


 

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

2 reacties

Elka juli 31, 2019

Hallo
Welke vit.D is het nuttigst of gebruiken we het beste een vit D complex.?
Is er ook nog een verband met de PH waarden van de urine? Bij mij is die extreem laag en heb ik heeeel vaak blaasontsteking en wat bijna nog erger is; een candida infectie
Bedankt voor het antwoord. ELKA

Beantwoorden
Avatar foto
Teun juli 31, 2019

Hi Elka! Leuk dat je reageert! Uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 effectiever is in het verhogen van het “25OHD-gehalte” dan vitamine D2. Uiteindelijk is het om dit gehalte te doen en daarom kan je dus beter vitamine D3 nemen dan D2.

Verder, het verband met de PH waarden van de urine. Ik weet niet of er een verband is tussen vitamine D en de PH graad van de urine. Heb daar nooit onderzoek over gelezen. Wat ik wel weet is dat er te pas en te onpas beweerd wordt van allerlei middelen dat dit invloed kan hebben op de zuurgraad van de urine en dat dit vervolgens een blaasontsteking tegengaat. Dit wordt bijvoorbeeld bij baking soda beweerd. Echter, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat baking soda echt werkt tegen een blaasontsteking.

Als je vaak last hebt van blaasontstekingen is dit artikel ook interessant voor je om te lezen!

Groet,
Teun

Beantwoorden

Reageren? Leuk!