Symptomen Blaasontsteking (volledige lijst)

By |

Blaasontstekingen zijn vaak eerder vervelend dan dat ze schadelijk zijn. Belangrijk is om een blaasontsteking tijdig te herkennen. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de symptomen van een blaasontsteking zijn.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking? Naast algemene symptomen van een blaasontsteking (zie lijst volgende paragraaf) kunnen additionele klachten van toepassing zijn. Dit kan duiden op een nierbekkenontsteking, of een prostaatontsteking (bij mannen).

Om deze reden is het belangrijk om symptomen te onderscheidenIn dit artikel worden alle belangrijke symptomen die te maken hebben met een blaasontsteking gegeven. Lees daarnaast bij welke symptomen je direct naar de huisarts moet gaan.

Blaasontsteking symptomen

Een blaasontsteking kan zich op meerdere manieren manifesteren. Niet alle symptomen zullen altijd aanwezig zijn. De 8 meest voorkomende symptomen van blaasontsteking zijn:

 1. Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
 2. Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
 3. Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
 4. Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
 5. Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
 6. Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
 7. Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
 8. Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking. Zie volgende paragraaf.

Symptomen nierbekkenontsteking

Een blaasontsteking kan zich ontwikkelen tot een nierbekkenontsteking. Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Dit kan in één of beide nieren zijn. Een nierbekkenontsteking moet behandeld worden met antibiotica. Ga direct naar de huisarts wanneer je één of meerdere symptomen van een nierbekkenontsteking herkent.

Vanuit het nierbekken stroomt de urine via de urineleider naar de blaas. Omdat het nierbekken in verbinding staat met de blaas kunnen de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken bij het nierbekken terechtkomen. Hier kunnen deze bacteriën vervolgens een nierbekkenontsteking veroorzaken.

De 4 belangrijkste symptomen van nierbekkenontsteking zijn:

 1. Hoge koorts
 2. Koude rillingen
 3. Flankpijn
 4. Misselijkheid

De kans is zeer klein dat een blaasontsteking uitmondt in een nierbekkenontsteking. Een studie1 laat zien dat de kans op de ontwikkeling van een nierbekkenontsteking 0,23% is wanneer je een blaasontsteking hebt. Een ander onderzoek toont aan dat het hierbij niet uitmaakt of je voor de blaasontsteking al behandeld wordt met antibiotica of niet2.

Conclusie: ook als je wacht met behandeling van de blaasontsteking is de kans dat een blaasontsteking leidt tot een nierbekkenontsteking zeer klein.

De plaats en samenstelling van de nieren.

De plaats en samenstelling van de nieren

Symptomen prostaatontsteking (mannen)

De prostaat ligt onder de blaas. De plasbuis loopt vanuit de blaas door de prostaat. De bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen op deze manier bij de prostaat komen.

Het onderscheid tussen prostaatontsteking en een nierbekkenontsteking is bij mannen moeilijk te maken3. Vaak komen symptomen overeen. Het onderscheid tussen een nierbekkenontsteking en prostaatontsteking is niet van belang voor de behandeling. Beide ziektebeelden worden behandeld met antibiotica.

De volgende symptomen zijn doorgaans kenmerkend voor een prostaatontsteking:

 1. Pijn tussen de balzak en anus (perineum).
 2. De pijn kan erger worden wanneer je zit of fietst
 3. De pijn is vaak zeurend en soms heftig

Blaasontsteking met bloed

Door een blaasontsteking kan er bloed meekomen met de urine. Daarnaast zijn er andere onschuldige verklaringen voor bloed in de urine. Voorbeelden hiervan zijn: menstruatie, zware fysieke inspanning en seksueel contact (hierdoor kunnen wondjes ontstaan).

Bloed in de urine kan ook duiden op een ernstiger ziektebeeld. Bijvoorbeeld kanker. Daarom is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan wanneer er sprake is van bloed in de urine.

Let op, rode urine betekent niet altijd dat het om bloed gaat. Het nuttigen van bessen, rode bieten, rabarber, kleurstoffen of bepaalde medicijnen kan leiden tot een roze/rode verkleuring van de urine. Dit verdwijnt meestal binnen een aantal uren tot dagen.

Enkel symptomen blaasontsteking – Wat te doen

Het kan zijn dat enkel de symptomen van een blaasontsteking van toepassing zijn. Ook in dit geval wordt een doktersbezoek aangeraden. De dokter zal een urineonderzoek uitvoeren en vervolgens antibiotica voorschrijven. Een doktersbezoek is in dit geval echter minder dringend. Een blaasontsteking kan namelijk vanzelf overgaan en het wachten met behandeling leidt zelden tot problemen.

Met wachten voorkom je schadelijk antibiotica gebruik en in combinatie met de beste tips om een blaasontsteking te voorkomen kunnen de klachten binnen een week afnemen. Overleg eventueel wachten met behandeling eerst met de huisarts.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. Ferry, S. A., Holm, S. E., Stenlund, H., Lundholm, R., & Monsen, T. J. (2007). Clinical and bacteriological outcome of different doses and duration of pivmecillinam compared with placebo therapy of uncomplicated lower urinary tract infection in women: the LUTIW project. Scandinavian journal of primary health care, 25(1), 49-57.
 2. Falagas, M. E., Kotsantis, I. K., Vouloumanou, E. K., & Rafailidis, P. I. (2009). Antibiotics versus placebo in the treatment of women with uncomplicated cystitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Infection58(2), 91-102.
 3. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#note-24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *