Symptomen Blaasontsteking (volledige lijst)

door Teun
0 reacties

Benieuwd naar de symptomen van een blaasontsteking? Lees dan verder. Gezien een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking (zeer ernstige aandoening), is het extreem belangrijk om ook bij de symptomen van een nierbekkenontsteking stil te staan. Mis geen belangrijke informatie, lees door!

Blaasontsteking symptomen

Laten we gelijk beginnen waarom je hier bent gekomen, namelijk voor de symptomen van een blaasontsteking.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit kan leiden tot allerlei klachten.

Onderstaand een lijst met de meest voorkomende symptomen bij een blaasontsteking, waarbij de eerste 2 veruit het meeste voorkomen. Let op: niet alle symptomen zullen dus altijd aanwezig zijn.

 1. Vaak of weinig plassen: er is loze drang. Je moet naar de wc maar er komt weinig tot niks uit.
 2. Brandend gevoel tijdens het plassen: plassen kan pijnlijk zijn. Sterker nog, de drang alleen kan al pijnlijk zijn.
 3. Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
 4. Bloedig urine: door de ontsteking in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
 5. Sterker ruikend urine: de plas kan gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
 6. Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
 7. Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
 8. Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking. Zie volgende paragraaf.

Symptomen nierbekkenontsteking

Als je het over de symptomen van een blaasontsteking hebt, moet je ook de symptomen van een nierbekkenontsteking overwegen. Waar een blaasontsteking een vrij milde aandoening is, geldt dit absoluut niet voor een nierbekkenontsteking.

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Dit kan in één of beide nieren zijn. De kans bestaat dat een blaasontsteking zich ontwikkelt tot een nierbekkenontsteking.

Een nierbekkenontsteking moet zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica.

Ga daarom direct naar de huisarts wanneer je naast één of meerdere symptomen van een blaasontsteking, één of meerdere van de volgende symptomen herkent.

 1. Hoge koorts
 2. Misselijkheid
 3. Rillingen
 4. Pijn in rug of zij (aan één of beide kanten)
 5. Perineumpijn
 6. Bloed in urine of troebel urine
 7. Delier

“Ga direct naar de huisarts als je naast symptomen van een blaasontsteking, symptomen van een nierbekkenontsteking herkent.”

De plaats en samenstelling van de nieren.

De plaats en samenstelling van de nieren (bij een man)

Risico op nierbekkenontsteking

In het vorige stukje tekst noemde ik dat een blaasontsteking kan overgaan tot een nierbekkenontsteking.

Om je niet onnodig bang te maken, de kans is zeer klein dat een blaasontsteking uitmondt in een nierbekkenontsteking. In dit artikel heb ik meer geschreven over de optie om te wachten met behandeling bij een blaasontsteking.

“De kans dat een blaasontsteking leidt tot een nierbekkenontsteking is klein.”

Symptomen prostaatontsteking (mannen)

Vrouwen kunnen deze paragraaf uiteraard overslaan. De mannen zeker niet.

Bij een prostaatontsteking is zoals de naam al zegt de prostaat ontstoken. Naarmate iemand ouder is, komt een prostaatontsteking vaker voor1.

De prostaat ligt onder de blaas. De plasbuis loopt vanuit de blaas door de prostaat. Hierdoor kunnen de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken bij de prostaat komen.

Het lastige bij een prostaatontsteking is dat het onderscheid met een nierbekkenontsteking moeilijk te maken is2. Vaak komen de symptomen overeen. Het onderscheid tussen een nierbekkenontsteking en prostaatontsteking is niet van belang voor de behandeling. In beide gevallen moet je zo snel mogelijk naar de dokter en zal je worden behandeld met antibiotica.

De volgende symptomen zijn doorgaans kenmerkend voor een prostaatontsteking:

 1. Pijn tussen de balzak en anus (perineum).
 2. De pijn kan erger worden wanneer je zit of fietst
 3. De pijn is vaak zeurend en soms heftig

Blaasontsteking met bloed

Een bijzonder symptoom bij een blaasontsteking is dat er bloed kan meekomen met de urine.

Het lastige aan dit symptoom is dat er ontzettend veel verklaringen voor het bloed in de urine kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: menstruatie, zware fysieke inspanning en seksueel contact (hierdoor kunnen wondjes ontstaan).

Daarnaast kan bloed in de urine duiden op een ernstiger ziektebeeld. Bijvoorbeeld kanker. Daarom is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan wanneer er sprake is van bloed in de urine.

Let op, rode urine betekent niet altijd dat het om bloed gaat. Het nuttigen van bessen, rode bieten, rabarber, kleurstoffen of bepaalde medicijnen kan leiden tot een roze/rode verkleuring van de urine. Dit verdwijnt meestal binnen een aantal uren tot dagen.

“Bloed bij de urine kan duiden op allerlei ziektebeelden en daarom is het verstandig om contact met de dokter op te nemen.”

Wat te doen bij vermoeden van blaasontsteking

Bij een vermoeden van nierbekkenontsteking of prostaatontsteking heb je al gelezen wat je moet doen: zo snel mogelijk naar de dokter.

Wat moet je doen bij een vermoeden van een blaasontsteking?

Ook in dit geval wordt een doktersbezoek aangeraden. De dokter zal een urineonderzoek uitvoeren. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, zal dit worden behandeld met antibiotica. Vaak nemen klachten dan binnen enkele dagen af. Is dit niet het geval? Neem dan wederom contact op met de huisarts.

Voor sommige groepen mensen (niet iedereen) kan wachten een optie zijn. Overleg dit uiteraard ook met de huisarts. Voor meer info hierover, zie dit artikel.

De volgende keer toch liever een blaasontsteking voorkomen?

Vind hier de allerbeste tips om een blaasontsteking te voorkomen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat middelen als D-mannose en cranberries werken tegen een blaasontsteking.

Nog vragen?

Laat het me weten!


 

Gebruikte bronnen

 1. https://nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/jaarcijfers-aandoeningen-incidenties-en-prevalenties
 2. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!