Betrouwbaarheid blaasontsteking zelftest (Onderzoek 2022)

door Teun
2 reacties

Heb jij symptomen van blaasontsteking, en wil je zeker weten of je het hebt? Dan heb ik goed nieuws voor je: er zijn veel betrouwbare zelftests voor mogelijke blaasontstekingen op de markt. Maar welke blaasontsteking zelftest is de beste?

Heb jij symptomen van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking of urineweginfectie is, heel kort gezegd, de ontsteking van het slijmvlies bij je blaas. Vervelend, want dit kan ervoor zorgen dat je één of meerdere van onderstaande symptomen hebt:

  • Vaak, of juist weinig plassen
  • Brandend gevoel tijdens het plassen
  • Troebele urine
  • Bloed in je urine
  • Sterk ruikende urine
  • Pijn bij je bekken of onderrug
  • Druk in de onderbuik
  • Koorts

Hoe betrouwbaar is een blaasontsteking zelftest?

Wil jij testen of je een blaasontsteking hebt?

Hoewel zelftests niet voor alle aandoeningen geschikt zijn, is de een blaasontsteking zelftest zeker aan te bevelen. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de meeste teststrips even goed scoren als de professionele teststrips die de huisarts gebruikt. Bovendien zijn jouw resultaten binnen 3 minuten zelf af te lezen van de strip.

“Op basis van onderzoek door de consumentenbond zijn zelftest voor blaasontsteking net zo goed als die van de huisarts.”

Hoe werkt een blaasontsteking zelftest?

Bij een blaasontsteking heb je te maken met ongewenste bacteriën in je blaas. Kortom, als je wilt weten of je daadwerkelijk een blaasontsteking hebt, dan moet je erachter komen of deze vervelende organismen in jouw blaas voorkomen. Een zelftest doet dit door op twee zaken te testen: op nitriet en op witte bloedcellen.

  • Nitriet: De bacteriën die ongewenst in je blaas zitten, zetten de stof nitraat (die van nature in je eten, en dus in je lichaam zit) om in nitriet (een stof die weinig hoort voor te komen in urine). Hierdoor is bij een positieve uitslag van nitriet in de urine, bijna altijd sprake van een blaasontsteking.
  • Witte bloedcellen (leukocyten): Omdat niet alle bacteriën gevoelig zijn voor de nitriettest, wordt ook de aanwezigheid van witte bloedcellen getest. Dit is als het ware de natuurlijke afweer van je lichaam die reageert op de bacteriën. Ook de witte bloedcellen horen niet in grote getalen in je blaas te zitten, dus wanneer dit wel het geval is, kan het zijn dat je inderdaad een blaasontsteking hebt.

Wat is de beste blaasontsteking zelftest?

Als je even op google zoekt, kom je talloze teststrips voor blaasontsteking tegen. Maar welke blaasontsteking test is de beste? Maakt de prijs nog iets uit?

Gelukkig, er is duidelijkheid. Volgens het onderzoek van de consumentenbond is er één test die met kop en schouders boven de andere testen uitsteekt: de ‘Blaas-Check’. Om wel drie redenen:

  • Betrouwbaarheid: Naast de aanwezigheid van nitriet en witte bloedcellen, stelt de test óók vast of er bloed aanwezig is in de urine. De ‘Blaas-Check’ test op deze manier de urine op precies dezelfde stoffen als een test bij de dokter. Sterker nog, hij scoort (volgens de consumentenbond) evengoed als een standaard dokterstest!
  • Gebruiksvriendelijkheid: De ‘Blaas-Check’ geeft een duidelijke beschrijving van hoe je de test moet uitvoeren en je ziet ook duidelijk wat het resultaat is. Dat is fijn: geen verwarring met kleuren of streepjes.
  • Prijs-kwaliteit: Ondanks de hoge kwaliteit van de ‘Blaas-Check’, is deze goedkoper dan andere zelftests. Je krijgt al drie teststrips voor minder dan een tientje.

Wil jij hem direct bestellen? Ik heb een linkje voor je opgezocht. De ‘Blaas-Check’ kun je hier bestellen. (Eén stuk, betekent dus drie teststrips – ik hoop dat je ze niet allemaal nodig hebt …)

Hoe gebruik je deze (en andere) blaasontsteking zelftests?

In de meeste tests die je kunt kopen, zitten meerdere teststrips. In de Blaas-Check zitten drie teststrips. Die hoef je natuurlijk niet allemaal in één keer te gebruiken: eentje is genoeg. Er zijn twee manieren waarop je met de teststrips je urine kunt controleren.

  • Je kunt de teststrip onder je urinestraal houden; of
  • Je kunt in een (schoon) potje plassen om vervolgens de teststrip in de urine te houden. Deze urinecontainers kunnen eventueel ook handig zijn.

Welke manier jouw voorkeur heeft, mag je helemaal zelf weten. Allebei geeft een goed resultaat. Binnen drie minuten verandert de kleur van de teststrip. Aan de hand van de kleurenkaart in de bijsluiter, ontdek je wat jouw uitslag is.

Wat ik je nog wil meegeven

Hoe handig en prettig een zelftest ook is, gebruik altijd je logische verstand. Ik weet dat je dat doet, anders had je dit artikel nooit gelezen, maar toch.

Gebruik de zelftest om voor jezelf zekerheid te krijgen. Wijst de uitslag op een blaasontsteking? Ga dan ook naar de dokter. De uitslag van jouw eigen test kun je namelijk niet gebruiken als bewijs voor een antibiotica voorschrijving. Ga ook naar de huisarts als de zelftest niet wijst op een blaasontsteking, maar je toch denkt een blaasontsteking te hebben.

Tenslotte kan een dokter om verschillende redenen ook een extra laboratoriumonderzoek willen starten. Bijvoorbeeld bij koorts, falen van eerder ingezette behandelingen, patiënten uit bepaalde risicogroepen (mannen, zwangere vrouwen, diabetici en nog meer) of kinderen jonger dan 12 jaar. Met zo’n laboratoriumonderzoek weet je wélke bacteriën de blaasontsteking precies veroorzaken, om zo de ideale antibiotica voor het bestrijden van die specifieke bacterie uit te zoeken.

Conclusie

Oké, dan nu een lang verhaal kort: zelftests voor blaasontsteking zijn makkelijk in het gebruik, snel en niet duur. Daarnaast zijn ze in veel gevallen net zo betrouwbaar als de teststrips van de dokter.

Uit onderzoek van de consumentenbond komt op basis van gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en prijs de ‘Blaas-Check’ als beste uit de test.

Dus … Twijfel je of je blaasontsteking hebt? Ga de test dan zeker proberen. Krijg je een positief resultaat? Ga daarna dan ook altijd even naar de huisarts, zodat jouw blaasontsteking behandeld kan worden met antibiotica. Ik wens je veel succes!

Nog vragen?

Laat het me weten!


 

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

2 reacties

Mari Arentshorst februari 24, 2021

Ik meen dat antibiotica vaak niet helpen, hetzij door resistentie van de betreffende bacterie, hetzij door verkeerd type antibioticumkuur?

Ik bedoel, moet er nog niet een waarschuwing bij

Beantwoorden
Avatar foto
Teun april 6, 2021

Beste Mari, bedankt voor je reactie! Antibiotica werken over het algemeen heel goed en worden niet voor niets voorgeschreven door de huisarts bij een blaasontsteking. Wat je zegt over ‘vaak niet werken’ is absoluut onjuist zoals te lezen is in dit artikel

Beantwoorden

Reageren? Leuk!