Blaasontsteking Zelftest: Onderzoek in 2019

By |

Zelftest blaasontsteking teststripJe kan een blaasontsteking test doen wanneer één of meerdere symptomen van blaasontsteking van toepassing zijn. Een zelftest is snel en eenvoudig. Lees wat de voordelen zijn, maar let ook op de beperkingen. Ontdek welke blaasontsteking zelftest je het beste kan gebruiken en welke je juist links moet laten liggen.

Samenvatting
Uit onderzoekt blijkt dat een blaasontsteking zelftest doorgaans net zo betrouwbaar is als de test die een een huisarts gebruikt. Een test voor blaasontsteking toont bacteriën aan door naar nitriet en leukocyten in de urine te kijken. De beste zelftest is volgens onderzoek van de consumentenbond de “Blaas-check“.

Waarom een zelftest?

Met een zelftest kan je snel en gemakkelijk testen of je blaasontsteking hebt in je eigen vertrouwde omgeving. Dit kan handig zijn als je vaker last hebt van blaasontsteking, of twijfelt om naar de dokter te gaan. In minder dan 3 minuten zijn de resultaten af te lezen van de teststrip. Daarnaast kost het niet veel geld, 3 testen voor minder dan €10,-.

Ten aanzien van zelftesters zijn er soms (terecht) twijfels over de betrouwbaarheid. Voor sommige aandoeningen zijn zelftests simpelweg ongeschikt. Gelukkig zijn de tests voor blaasontsteking wél betrouwbaar. Dit blijkt uit onderzoek. Een onderzoek door de consumentenbond toont aan dat de meeste zelftests even goed scoren als professionele tests die de huisarts gebruikt.

Hoe werkt een blaasontsteking test?

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de blaas. Een blaasontsteking test onderzoekt de aanwezigheid van van nitriet en leukocyten in de urine om bacteriën in de blaas aan te tonen. Er is bijna altijd sprake van een blaasontsteking als de de uitslag ten aanzien van nitriet positief is. Nitriet ontstaat bij de omzetting van nitraat. In de urine komt normaal gesproken weinig nitriet voor. Bacteriën in de urine maken de omzetting van nitraat in nitriet mogelijk, waardoor de aanwezigheid van nitriet in de urine een belangrijke indicatie is voor een blaasontsteking.

Echter, niet alle bacteriën zijn gevoelig voor de nitriettest. Je kan dus blaasontsteking hebben terwijl er niet positief getest wordt voor nitriet. Daarom wordt ook de aanwezigheid van leukocyten getest. Leukocyten zijn witte bloedcellen. Deze horen niet in grote aantallen in de urine te zitten. Wanneer dit wel het geval is kan dit duiden op een blaasontsteking.

Hoe gebruik je een zelftest?

Bij de meeste sets die je koopt zitten drie teststrips. Er zijn twee manieren waarop je de teststrips kan gebruiken:

  1. De teststrip in de urinestraal houden; of
  2. In een (schoon) potje plassen en vervolgens de teststrip in de urine houden

Het maakt niet uit welke van de twee methoden je gebruikt. Na enkele minuten verandert de kleur van de teststrip. Het verschilt per merk welke kleur de teststrip krijgt. Bij ieder merk is een gebruiksaanwijzing opgenomen om het resultaat af te kunnen lezen.

Welke blaasontsteking test is aan te raden?

Ik raad de zelftest ‘Blaas-Check’ aan. Deze blaasontsteking test scoort het hoogste in het eerder genoemde onderzoek door de consumentenbond. Om drie redenen is deze zelftest te adviseren:

  1. De test is zeer betrouwbaar: naast de aanwezigheid nitriet en leukocyten stelt deze test ook vast of er bloed aanwezig is in de urine. De ‘Blaas-Check’ test op deze manier de urine op precies dezelfde stoffen als een test bij de dokter. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van de consumentenbond dat de ‘Blaas-Check’ net zo goed scoort als een standaard test van de dokter.
  2. De ‘Blaas-Check’ is zeer gebruiksvriendelijk: er wordt een duidelijke beschrijving gegeven hoe de test uitgevoerd moet worden. Ook het aflezen van het resultaat is helder weergegeven.
  3. De ‘Blaas-Check’ is goedkoop: ondanks de hoge kwaliteit is de ‘Blaas-Check’ goedkoper dan andere zelftests. De prijs-kwaliteit verhouding ligt dus erg gunstig. Je krijgt 3 teststrips voor minder dan €10,-.

De ‘Blaas-Check’ kun je hier bestellen. Let op: op deze pagina staat “1 stuk” – 1 stuk bevat echter 3 teststrips.

Beperkingen van een zelftest

Hoe handig en prettig een zelftest ook is, het is belangrijk om bij de beperkingen stil te staan. Gebruik de zelftest om voor jezelf zekerheid te krijgen. Wanneer de uitslag wijst op een blaasontsteking is het verstandig om direct naar de dokter te gaan. Belangrijk om hierbij op te merken is dat de uitslag van de zelftest niet gebruikt kan worden als bewijs voor een antibiotica voorschrijving.

Daarnaast kan een dokter om diverse redenen een extra laboratoriumonderzoek starten. Met een laboratoriumonderzoek kan worden onderzocht welke antibiotica het beste werken tegen de opgelopen blaasontsteking. Voorbeelden van redenen voor een laboratoriumonderzoek kunnen zijn: koorts, falen van eerder ingezette behandelingen, patiënten uit bepaalde risicogroepen of kinderen jonger dan 12 jaar.


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *