Zelftest Blaasontsteking: Waarom de “Blaas-Check” wint

By |

Bij één of meerdere symptomen kan je een blaasontsteking zelftest doen. Het is geen geheim dat deze snel en eenvoudig zijn.

Hoe zit het echter met de betrouwbaarheid? En wat is de beste zelftest voor blaasontsteking? Uit onderzoekt blijkt dat blaasontsteking zelftests doorgaans net zo betrouwbaar zijn als die van de huisarts. Een zelftest voor blaasontsteking toont bacteriën aan door naar nitriet en witte bloedcellen in de urine te kijken. De beste teststrips zijn volgens onderzoek van de consumentenbond van de “Blaas-check“.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is de ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Dit kan leiden tot de volgende symptomen:

 1. Vaak of weinig plassen
 2. Brandend gevoel tijdens het plassen
 3. Troebel urine
 4. Bloedig urine
 5. Sterk ruikend urine
 6. Pijn rond je bekken of onderrug
 7. Druk in de onderbuik
 8. Koorts

De nummer #1 zelftest voor blaasontsteking

Als je even op google zoekt kom je talloze teststrips voor blaasontsteking tegen. Welke is nou de beste? En zijn de betere zelftests niet veel duurder?

Er is een onderzoek gedaan door de consumentenbond waarbij blaasontsteking teststrips werden vergeleken. Hierbij kwam de ‘Blaas-Check‘ als beste uit de test.

Om drie redenen kwam de ‘Blaas-Check’ als beste uit de test:

 1. De test is zeer betrouwbaar: naast de aanwezigheid nitriet en witte bloedcellen stelt deze test vast of er bloed aanwezig is in de urine. De ‘Blaas-Check’ test op deze manier de urine op precies dezelfde stoffen als een test bij de dokter. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van de consumentenbond dat de ‘Blaas-Check’ net zo goed scoort als een standaard test van de dokter.
 2. De ‘Blaas-Check’ is zeer gebruiksvriendelijk: er wordt een duidelijke beschrijving gegeven hoe de test uitgevoerd moet worden. Ook het aflezen van het resultaat is helder weergegeven.
 3. De ‘Blaas-Check’ is goedkoop: ondanks de hoge kwaliteit is de ‘Blaas-Check’ goedkoper dan andere zelftests. De prijs-kwaliteit verhouding ligt dus erg gunstig. Je krijgt 3 teststrips voor minder dan €10,-.

De ‘Blaas-Check’ kun je hier bestellen. Let op: op deze pagina staat “1 stuk” – 1 stuk bevat echter 3 teststrips.

Zie de volgende paragraaf om erachter te komen hoe de blaasontsteking zelftest werkt.

Blaasontsteking zelftest - Blaas Check

Een foto van de “Blaas Check”

Klik op de foto voor meer info.

Hoe werkt een blaasontsteking zelftest?

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de blaas. Een zelftest onderzoekt de aanwezigheid van van nitriet en witte bloedcellen (leukocyten) in de urine.

Er is bijna altijd sprake van een blaasontsteking als de de uitslag ten aanzien van nitriet positief is. Nitriet ontstaat bij de omzetting van nitraat. In de urine komt normaal gesproken weinig nitriet voor. Bacteriën in de urine maken de omzetting van nitraat in nitriet mogelijk, waardoor de aanwezigheid van nitriet in de urine een belangrijke indicatie is voor een blaasontsteking.

Echter, niet alle bacteriën zijn gevoelig voor de nitriettest. Daarom wordt ook de aanwezigheid van witte bloedcellen getest. Deze horen niet in grote aantallen in de urine te zitten. Wanneer dit wel het geval is kan dit duiden op een blaasontsteking.

Hoe gebruik je een zelftest?

Bij de meeste sets die je koopt zitten drie teststrips. Er zijn twee manieren waarop je de teststrips kan gebruiken:

 1. De teststrip in de urinestraal houden; of
 2. In een (schoon) potje plassen en vervolgens de teststrip in de urine houden

Het maakt niet uit welke van de twee methoden je gebruikt. Na enkele minuten verandert de kleur van de teststrip. Het verschilt per merk welke kleur de teststrip krijgt. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de betreffende test.

Betrouwbaarheid zelftest

Ten aanzien van zelftesters zijn er soms (terecht) twijfels over de betrouwbaarheid. Voor sommige aandoeningen zijn zelftests simpelweg ongeschikt.

Gelukkig zijn de tests voor blaasontsteking wél betrouwbaar. Dit blijkt uit het eerdergenoemde onderzoek van de consumentenbond. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste teststrips even goed scoren als professionele teststrips die de huisarts gebruikt.

Daarnaast zijn zelftests voor blaasontsteking snel. In minder dan 3 minuten zijn de resultaten af te lezen van de teststrip

Beperkingen van een zelftest

Hoe handig en prettig een zelftest ook is, het is belangrijk om bij de beperkingen stil te staan. Gebruik de zelftest om voor jezelf zekerheid te krijgen. Wanneer de uitslag wijst op een blaasontsteking is het verstandig om direct naar de dokter te gaan. Belangrijk om hierbij op te merken is dat de uitslag van de zelftest niet gebruikt kan worden als bewijs voor een antibiotica voorschrijving.

Daarnaast kan een dokter om diverse redenen een extra laboratoriumonderzoek starten. Met een laboratoriumonderzoek kan worden onderzocht welke bacteriën de blaasontsteking veroorzaken. Op deze manier kan de ideale antibiotica worden uitgezocht om die specifieke bacterie te bestrijden.

Voorbeelden van redenen voor een laboratoriumonderzoek kunnen zijn: koorts, falen van eerder ingezette behandelingen, patiënten uit bepaalde risicogroepen of kinderen jonger dan 12 jaar.

Conclusie

Zelftests voor blaasontsteking zijn makkelijk in het gebruik, snel en niet duur. Daarnaast zijn ze in veel gevallen net zo betrouwbaar als de teststrips van de dokter.

Uit onderzoek van de consumentenbond komt op basis van gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en prijs de ‘Blaas-Check‘ als beste uit de test.

Een blaasontsteking wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Als de zelftest duidt op een blaasontsteking is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan.


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *