Na een bevalling voelt je hele lichaam gek aan. Een blaasontsteking kan ontstaan. Wil je precies weten hoe dit zit? In dit artikel leg ik je alles uit. Hoe een blaasontsteking ontstaat en of de kans op een blaasontsteking toeneemt na een bevalling. Én natuurlijk wat je moet doen als je denkt dat je een blaasontsteking hebt.
In dit artikel lees je over:
Blaasontsteking na bevalling
Na de bevalling kan een blaasontsteking ontstaan. Echter, het is helemaal niet zo dat de kans op een blaasontsteking extreem veel groter wordt na een bevalling. Dit verbaasde mij ook enigszins, maar het is echt waar.
Alleen het gebruik van een katheter vergroot de kans op een blaasontsteking na de bevalling. Voornamelijk wanneer deze daar voor langere tijd zat.
Herken een blaasontsteking: de symptomen
Bij een blaasontsteking zijn vaak één of meerdere van onderstaande symptomen van toepassing.
- Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
- Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
- Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
- Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
- Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
- Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
- Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
- Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot een lichte verhoging. Let op: hoge koorts kan duiden op een nierbekkenontsteking.
Incontinentie
Nu denk je wellicht, hoe zit het dan met incontinentie?
Na de zwangerschap is incontinentie namelijk geen zeldzaamheid. De onopzettelijke passage van urine, zeker wanneer je moet lachen of hoesten, komt door het oprekken van de bekkenbodemspier door de bevalling.
In hoeverre heeft de incontinentie invloed op een blaasontsteking? Waarschijnlijk heeft incontinentie geen tot zeer beperkte invloed.
Wanneer incontinentie optreedt doe je er verstandig aan om het een en ander snel te verschonen. Een vochtig en warm gebied is namelijk een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. De bacteriën kunnen vervolgens via de plasbuis in de blaas terecht komen (en daar een blaasontsteking veroorzaken).
“Incontinentie heeft weinig invloed op een blaasontsteking. Je doet er wel verstandig aan snel te verschonen wanneer incontinentie optreedt.”
Tijd verhelpt in principe altijd de incontinentie. De bekkenbodemspier zal na verloop van tijd naar haar oude staat terugkeren. Blijf je langer last houden van incontinentie? Overleg dan met de dokter. Daarnaast kunnen de oefeningen in de onderstaande instructievideo de bekkenbodemspier versterken (overleg dit ook met de huisarts).
Lees de volgende paragraaf voor wat je kan doen als je denkt dat je een blaasontsteking hebt.
Wat te doen bij blaasontsteking
Als je denkt een blaasontsteking te hebben ga dan naar de dokter. De dokter zal een test uitvoeren om te onderzoeken of je daadwerkelijk een blaasontsteking hebt. De uitslag is doorgaans binnen een dag bekend.
Mocht je twijfelen of je blaasontsteking hebt, is het verstandig toch naar de huisarts te gaan. Eventueel kunnen zelftests ook een uitkomst bieden.
Een blaasontsteking wordt vervolgens behandeld met antibiotica. Het antibioticum nitrofurantoïne voor een duur van 5 dagen om precies te zijn.
Antibiotica hebben tal van negatieve bijwerkingen. Zie mijn antibiotica artikel voor meer details. Deze bijwerkingen zijn deels op te vangen door het gebruik van probiotica. Dit blijkt uit onderzoek van het TNO in Nederland1. Dit onderzoek geeft het advies om gedurende de hele antibiotica behandeling probiotica in te nemen (iedere keer 2 uur na inname antibiotica).
Blaasontsteking voorkomen
Natuurlijk voorkom je veel liever een blaasontsteking. Gelukkig zijn er best een aantal goede tips waarmee je een blaasontsteking de volgende keer kan voorkomen.
Voorkom een blaasontsteking met de onderstaande 11 tips.
- Veel drinken: door veel te drinken moet je vaak naar de wc om te plassen. Dit is positief. Door te plassen spoel je de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken uit je blaas. Probeer tenminste 2 liter water/vocht binnen te krijgen op een dag. Je kan ook de benodigde hoeveelheid liter drinkwater per dag berekenen. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en kan met de volgende formule: 0,03 * lichaamsgewicht (in kilogram) = aantal liter water/vocht.
- Ga vaak naar de wc en plas de blaas helemaal leeg: ga direct naar de wc als je aandrang hebt, hou het niet op! Een volle blaas is een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Plas je blaas zo ver mogelijk leeg.
- Leeg je blaas na seks: door seks kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je deze er weer uit plast. Zelfs zonder aandrang is het verstandig om naar de wc te gaan en je probeert te plassen. De kans is groot dat er toch wat uitkomt.
- Douchen in plaats van een bad: door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Daarnaast kan het gebruik van teveel zeep nadelige effecten hebben.
- Draag luchtig ondergoed: strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden. Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.
- Van voren naar achter vegen: bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je dit andersom doet, veeg je de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.
- Niet teveel zepen gebruiken: er zitten tal van goede bacteriën rond de vagina. Deze wil je behouden. Door veel zeep te gebruiken spoel je deze bacteriën weg. Dit vergroot de kans dat slechte bacteriën zich ongehinderd kunnen vermeerderen.
- Gebruik geen pessarium of spermicide: dit kan de kans op een blaasontsteking verhogen. Overleg met je dokter over mogelijke andere vormen van anticonceptie.
- Nuttig cranberry pillen: cranberry’s bevatten de stof PAC. Eenmaal in de blaas hecht PAC aan bacteriën, welke hierdoor worden losgeweekt van de blaaswand. Vervolgens plas je de PAC, inclusief aangehechte bacteriën uit. Gunstig geprijsd en hoog gedoseerd zijn de Arkopharma cys-control capsules. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier. Overleg dit altijd eerst met de huisarts.
- Nuttig D-mannose: D-mannose is een suiker die voorkomt in planten. Het werkt op eenzelfde manier als cranberry pillen. Het is lastig te zeggen wat beter werkt, D-mannose of cranberry’s. Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten zijn een goede keus. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier. Overleg dit altijd eerst met de huisarts.
- Nuttig (extra) vitamine D: er is onderzoek gedaan naar de werking van vitamine D om een blaasontsteking mee te voorkomen. Hieruit bleek dat een hoge dosis vitamine D helpt een blaasontsteking te voorkomen. Meer info, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je hier. Overleg dit altijd eerst met de huisarts.
Conclusie
Na de bevalling heb je niet meer kans op een blaasontsteking, tenzij tijdens de bevalling een katheter is gebruikt. Herken je de symptomen van een blaasontsteking, ga dan naar de huisarts.
De huisarts zal het antibioticum nitrofurantoïne voor een duur van 5 dagen voorschrijven. Voorkom negatieve effecten van antibiotica door de probiotica.
Gebruikte bronnen
- A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands – 2018