Mannen en pijn bij het plassen: is blaasontsteking de oorzaak?

door Teun
0 reacties

Pijn bij het plassen of vaak plassen is een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere mannen. Duidt dit op een blaasontsteking? Wat moet je doen? Lees verder om dit én meer te lezen.

Komt de pijn bij het plassen door een blaasontsteking?

Pijn bij het plassen bij een man kan duiden op een blaasontsteking, maar het kan ook heel iets anders zijn. Zo kan de pijn bijvoorbeeld ook duiden op een seksueel overdraagbare aandoening of op een prostaataandoening.

Andere symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
  • Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
  • Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
  • Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van een blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
  • Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
  • Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
  • Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot koorts. Dit kan een teken zijn dat de infectie verspreid is naar de nieren.

Wat te doen?

Ga direct naar de huisarts als het plassen pijn doet of je een vermoeden hebt van een blaasontsteking. Een blaasontsteking bij mannen is in vergelijking met vrouwen risicovoller. De kans dat een blaasontsteking leidt tot een nierbekkenontsteking is namelijk groot bij mannen. Daarom wordt een blaasontsteking altijd gelijk behandeld met antibiotica. Afwachten tot een blaasontsteking vanzelf over gaat is bij mannen dus geen optie.

Heb je een vermoeden van een blaasontsteking? Als je slim bent, bel je even met de huisarts en neem je dezelfde dag nog een potje met urine mee. De huisarts kan dan dezelfde dag nog testen of het inderdaad om een blaasontsteking gaat. Hoe sneller je de antibiotica krijgt hoe beter!

Het beste kan je hiervoor ochtendurine gebruiken. Breng de plas daarnaast binnen 2 uur naar de huisarts. Lukt dit laatste niet? Zet de urine dan in de koelkast.

Tenslotte zal de huisarts de bacteriën op kweek zetten. Hiermee kan de huisarts bepalen welke specifieke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt. De antibiotica kan hier vervolgens op worden aangepast.

“Een blaasontsteking bij mannen is risicovol, ga daarom direct naar de huisarts bij een vermoeden van een blaasontsteking.”

Oorzaak en voorkomen van een blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door de E. coli bacterie.

Het gekke aan deze bacteriën is dat ze van nature voorkomen in de darmen, maar dat ze in de blaas zorgen voor problemen. Meestal dringen bacteriën binnen via de plasbuis. Omdat bij mannen de plasbuis langer is dan bij vrouwen komt een blaasontsteking bij een man veel minder vaak voor.

Toch kan het gebeuren dat bij een man de E. coli bacterie de blaas bereikt. Eenmaal in de blaas aangekomen kunnen de bacteriën een blaasontsteking veroorzaken. De belangrijkste oorzaken van blaasontstekingen bij mannen en hoe je deze vervolgens voorkomt zijn:

  • Niet vaak genoeg plassen: door onvoldoende te drinken of plas op te houden. Drink dus genoeg water!
  • Blaas niet helemaal leeg plassen: hierdoor blijft de E. coli bacterie achter in de blaas. Door de blaas helemaal leeg te plassen spoel je de meeste bacteriën weg. Voor mannen met prostaatproblemen is het aan te raden om zittend te plassen, omdat hierdoor de blaas beter leeg wordt geplast1.
  • Seks: door seks kunnen bacteriën in de urinebuis komen. Ga na de seks naar de wc om de bacteriën uit de urinebuis te plassen.
  • Anale seks: bij de anus zitten van nature meer E. coli bacteriën. Door anale seks komen deze bacteriën gemakkelijk in de plasbuis en de blaas. Al in 19862 is aangetoond dat homesexuele mannen veel vaker een blaasontsteking hebben. Dit komt door anale seks. Voorkom een blaasontsteking na anale seks door een condoom te gebruiken. Als je geen condoom gebruikt, ga dan in ieder geval na de seks naar de wc. Hiermee plas je de bacteriën uit de plasbuis.

Conclusie

Pijn bij het plassen of vaak moeten plassen kan duiden op een blaasontsteking. In ieder geval dien je als man naar de huisarts te gaan om verdere behandeling mogelijk te maken.

Meer weten over blaasontstekingen bij een man? Lees in dit artikel alles wat je moet weten.

Nog vragen? Laat het me in een reactie weten!


 

Gebruikte bronnen

  1. Urinating Standing versus Sitting: Position Is of Influence in Men with Prostate Enlargement. A Systematic Review and Meta-Analysis – 2014
  2. Urinary-tract infection in sexually active homosexual men – 1986

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!