Hoe herken je een beginnende blaasontsteking en belangrijker nog: wat kan je er zelf aan doen? Ik leg je uit wat de eerste symptomen zijn en hoe je de beginnende blaasontsteking vervolgens onder de duim krijgt.
In dit artikel lees je over:
Hoe herken je een beginnende blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Bacteriën veroorzaken deze ontsteking. Voordat de wand volledig is ontstoken zijn er dus eerst bacteriën aanwezig in de blaas. Wat zijn de eerste signalen van bacteriën die zich vermeerderen in je blaas?
1. Je urine is troebel of ruikt sterk
Als je plas normaal helder of lichtgeel is, zie het dan als een signaal als je plas opeens donkerder of troebeler is. Troebel urine is namelijk één van de eerste symptomen van een blaasontsteking.
Let ook op de geur van de urine. Als het plotseling veel sterker of anders ruikt, kan dit op een blaasontsteking duiden.
2. Vaker plassen en sterkere aandrang
Een ander symptoom van een beginnende blaasontsteking is het gevoel dat je vaker moet plassen dan normaal. Je lichaam kan vanuit de ontstekingsreactie die de bacteriën veroorzaken het signaal geven om te plassen, zodat de bacteriën uit je lichaam gewerkt worden.
Daarnaast kan een sterkere aandrang om te moeten plassen ontstaan bij een beginnende blaasontsteking. De ontsteking legt druk op de receptoren in de blaas die signaleren dat je moet plassen.
3. Loze drang
In het verlengde van het vorige symptoom, loze drang kan ook het resultaat zijn van een (beginnende) blaasontsteking. Dit kan je het gevoel geven dat het je niet lukt om je blaas te legen.
4. Brandend gevoel bij het plassen
Één van de meest voorkomende klachten bij een blaasontsteking: een brandend gevoel bij het plassen. Ook dit kan één van de eerste symptomen zijn van een beginnende blaasontsteking.
5. Druk in de onderbuik
Een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
Voor verdere info en alle symptomen van een blaasontsteking, zie dit artikel.
Wat kan je zelf doen aan een beginnende blaasontsteking?
Het makkelijkste en meest effectieve wat je kan doen is veel drinken en gelijk naar de wc gaan als de drang daartoe ontstaat. Dit is niet voor niks stap 1 in het voorkomen van een blaasontsteking. Elke keer als je namelijk plast, plas je een deel van de bacteriën weer uit. Veel plassen in combinatie met de natuurlijke afweer die je bezit kan een blaasontsteking terugdringen.
Ook een aantal natuurlijke middelen kunnen je net dat beetje extra helpen. Onderstaand een lijstje met 4 middelen (allen wetenschappelijk onderbouwd). Let op: achter ieder product is een artikel gekoppeld waar je alle ins en outs kan lezen over het product. Nieuwsgierig? Klik dan dus verder!
- Cranberry’s: in cranberry’s zitten proanthocyanidinen (PAC). Deze stof zorgt ervoor dat bacteriën niet aan de blaaswand kunnen hechten. Hierdoor wordt een blaasontsteking voorkomen. Cranberry’s werken pas als je een relatief hoge dosering PAC binnenkrijgt. Om deze reden zijn cranberry pillen een betere keuze dan losse cranberry’s eten. Arkopharma cys-control capsules zijn gunstig geprijsd en hoog gedoseerd.
- Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Probiotica kunnen de afweer versterken en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Voor vrouwen kunnen probiotica gebruikt worden om de vaginale balans te versterken. Onderzoeksresultaten hierbij zijn veelbelovend.
- Vitamine D: als je lichaam een hoog vitamine D gehalte heeft, kan het goed vechten tegen bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek. Met vitamine D kan je daarom een blaasontsteking voorkomen.
- D-mannose: dit is een suiker dat voorkomt in planten en wordt in het menselijk lichaam nauwelijks verteerd. Daarom komt D-mannose voor het grootste deel onaangetast in de blaas terecht. Hier doet het haar werk. D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën (die een blaasontsteking veroorzaken), waarna je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uitplast. Hoog gedoseerde en laag geprijsde D-mannose vind je in de vorm van Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten.
Is het veilig om te wachten met behandeling?
Een beginnende blaasontsteking kan vanzelf over gaan na verloop van tijd, waardoor behandeling met antibiotica niet nodig is. Als je bovenstaande tips toepast is de kans hierop nog groter. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat dit heel goed mogelijk is. Voor de details hieromtrent, zie dit artikel. Bespreek dit natuurlijk altijd even met je huisarts.
Het risico van wachten met directe behandeling als je daadwerkelijk een blaasontsteking hebt, is beperkt. Op basis van de verschillende onderzoeken blijkt dat er een hele kleine toename op de kans op een nierbekkenontsteking is.
Bij een nierbekkenontsteking is, zoals de naam al zegt, het nierbekken ontstoken. Dit is een minder onschuldige aandoening dan een blaasontsteking en moet direct worden behandeld met antibiotica.
Aantonen van een blaasontsteking
De dokter toont een blaasontsteking aan middels urineonderzoek. Wanneer je plas inlevert bij de huisarts is de uitslag doorgaans dezelfde dag of binnen enkele dagen bekend.
Interessant is dat de tests die de huisarts uitvoert niet beter zijn dan tests die je zelf op het internet kan verkrijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Zelftests voor blaasontsteking zijn daarom een prima keuze.
Deze tests werken op basis van bacteriën in de blaas (en dus in de plas). Deze tests laten dus ook een positieve uitslag zien als je een blaasontsteking hebt met weinig of geen symptomen.
“Tests van de huisarts zijn niet beter dan zelftests.”
Meer informatie over zelftests vind je hier.