Pijn blaasontsteking verzachten: Hoe doe je dat? 9 tips

door Teun
4 reacties

Door een blaasontsteking kan pijn ontstaan bij het plassen. Hoe verzacht je deze pijn? In deze blog geef ik je 9 tips om pijn bij een blaasontsteking te verzachten. Daarnaast leg ik je uit waarom deze pijn ontstaat en hoe je in het vervolg een blaasontsteking voorkomt.

Waarom pijn bij plassen?

Bij een blaasontsteking zitten veel bacteriën in de blaas en de urinebuis, waardoor pijn ontstaat bij het plassen. Deze bacteriën bevinden zich van nature rondom de anus en komen vanuit daar in de plasbuis terecht. Eenmaal in de plasbuis vinden ze hun weg omhoog naar de blaas, waar een blaasontsteking veroorzaakt kan worden.

Hoe kan je de pijn bij een blaasontsteking verzachten?

De huisarts behandelt je blaasontsteking met antibiotica, waardoor de klachten en dus ook de pijn binnen 1 á 2 dagen sterk verminderen.

Voor de eerste dagen en voor als je geen antibiotica neemt kunnen onderstaande 9 tips helpen om het brandende gevoel bij het plassen te verzachten.

1. Veel drinken en gelijk plassen bij aandrang

Dit klinkt misschien gek, want plassen doet juist pijn?

Door te plassen, plas je een deel van de bacteriën uit die zich bevinden in de blaas en urinebuis. Het aantal bacteriën vermindert en na verloop van tijd dus ook de pijn. De pijn zal alleen maar toenemen als je blijft wachten met plassen.

Veel drinken om pijn blaasontsteking te verzachten2. Pijnstillers kunnen helpen de pijn te verzachten

Simpel en effectief: een paracetamol of ibuprofen helpt de pijn te verminderen.

3. Cranberry en D-mannose verminderen een blaasontsteking

Cranberries en D-mannose (een bijzondere suiker) danken hun effect tegen een blaasontsteking aan hun loswekende effect op bacteriën in de blaas. Hiermee kan je een blaasontsteking voorkomen en verminderen.

Bij een blaasontsteking zitten bacteriën deels in de urine, maar ook deels gekleefd aan de blaaswand. Dit is een fijne plek voor ze, want hierdoor worden ze niet uitgeplast en kunnen ze zich makkelijk vermenigvuldigen.

Het vermenigvuldigen van bacteriën doorbreken bepaalde stoffen in cranberries (proanthocyanidinen) en D-mannose. Allereerst komen deze stoffen onafgebroken in de blaas, omdat je lichaam ze niet of beperkt verteert. Vervolgens hechten de proanthocyanidinen en/of D-mannose aan bacteriën. Hierdoor worden de bacteriën van de blaaswand losgeweekt en plas je ze uit.

Voor als je denkt dat dit onzin is, beide middelen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Zie de bovenstaande links naar het cranberry en D-mannose artikel op Infoblaasontsteking.

Hoog gedoseerde en goed geprijsde cranberry en D-mannose producten zijn de volgende:

“Cranberry en D-mannose zijn bewezen effectief bij een blaasontsteking.”

4. Een warme kruik

Soms kan een warme kruik geplaatst bij de blaas en buik de pijn verzachten of de druk verminderen.

5. Voor vrouwen: plassen na seks

Door seks worden bacteriën rondom de anus (natuurlijke plek voor bacteriën) naar de plasbuis verplaatst. Vanwege de korte plasbuis van een vrouw komen ze vervolgens gemakkelijk in de blaas.

Eigenlijk is het daarom het beste om helemaal geen seks te hebben als je een blaasontsteking hebt. Als je het toch doet, plas dan in ieder geval na de seks. Dan plas je een deel van de bacteriën weer uit.

6. Voor vrouwen: neem geen bad

Door het zitten in bad kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen in de urinebuis en daarna de blaas. Bij mannen is dit minder van toepassing vanwege de langere plasbuis.

7. Voor vrouwen: gebruik geen zeep bij de vagina

Zeep gebruiken om de vagina te wassen is ook een slecht idee. Allerlei goede bacteriën zitten van nature in en rondom de vagina. Deze goede bacteriën vormen een natuurlijk schild tegen ongewenste bacteriën. Door zeep te gebruiken spoel je al deze goede bacteriën weg. Zonde! Een vagina reinigt zichzelf.

8. Voor vrouwen: draag luchtig ondergoed

Strak ondergoed kan een vochtig gebied creëren. Dit is een fijne omgeving voor bacteriën om te groeien. Strakke broeken kunnen ook beter vermeden worden.

Luchtig ondergoed is vaak van katoen en niet van kunststoffen.

9. Voor vrouwen: van voren naar achter vegen

Bij het afvegen is het verstandig om van voren naar achter te vegen. Als je het andersom doet veeg je namelijk de bacteriën die rond de anus zitten richting de vagina en urinebuis.

Voorkomen van een blaasontsteking

In het vervolg voorkom je natuurlijk liever een blaasontsteking. Met bovenstaande tips kom je hiermee al een heel eind.

Veel drinken en plassen is het eenvoudigste en effectiefste wat je kan doen om een blaasontsteking te voorkomen. Daarnaast zijn cranberries en D-mannose bewezen effectief bij een blaasontsteking. Dit zijn de twee beste tips om een blaasontsteking in het vervolg te voorkomen.

Daarnaast kunnen onderstaande twee middelen helpen een blaasontsteking te voorkomen. Deze middelen werken niet direct, maar na verloop van tijd:

  • Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Probiotica kunnen de afweer versterken en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Voor vrouwen kunnen probiotica gebruikt worden om de vaginale balans te versterken. Onderzoeksresultaten hierbij zijn veelbelovend.
  • Vitamine D: als je lichaam een hoog vitamine D gehalte heeft, kan het goed vechten tegen bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek. Met vitamine D kan je daarom een blaasontsteking voorkomen. Dit hoge gehalte kan je praktisch alleen bereiken met behulp van.

Conclusie

Diverse simpele tips kunnen de pijn bij een blaasontsteking verzachten. Daarnaast kunnen natuurlijke middelen als cranberries en D-mannose de blaasontsteking verminderen en daarmee ook de pijn verzachten.

Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, ga dan altijd naar de huisarts. Uiteindelijk is antibiotica de snelste manier om van een blaasontsteking en daarmee de pijn af te komen.

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

4 reacties

Jennifer juni 12, 2021

Blaasontsteking ih weekend….
Huisarts zit niet….
Wachten tot maandag?

Beantwoorden
Avatar foto
Teun juni 17, 2021

Hi Jennifer, ik ben wat laat met de reactie, maar je had de huisartsenpost voor de zekerheid even kunnen bellen! Beterschap gewenst!

Beantwoorden
Madelon september 30, 2021

Geweldig informatieve website, complimenten. Ik heb sinds gisteren een blaasontsteking; kuurtje al in huis, maar ik kijk het eerst een paar dagen aan en slik D-mannose in de hoop dat dat iets doet. De vorige AB-kuur heeft mijn darmflora overhoop gegooid dus ik ben er niet zo happig op. Ik las ergens dat menstruatie een blaasontsteking kan uitlokken (en dat vrouwen die de pil dóórslikken dus minder risico lopen). Fact or fiction?

Beantwoorden
Avatar foto
Teun oktober 2, 2021

Hi Madelon, dank voor de complimenten! Ik heb nog nooit iets gelezen over dat menstruatie een blaasontsteking kan veroorzaken. Een snelle check op wetenschappelijke artikelen leverde ook niks op. Je kan natuurlijk zelf testen of dat voor jou specifiek werkt, maar ik zou er niet teveel hoop op vestigen. Trouwens, het is wel verstandig even met de huisarts te overleggen als je besluit te wachten met de antibiotica kuur. Lees ook vooral even de “rol van de huisarts” paragraaf in dit artikel voor meer info hierover.

Beantwoorden

Reageren? Leuk!