Blaasontsteking besmettelijk? Nee. 3 redenen waarom

By |

Je hebt vast wel eens iemand gehoord die stelt dat een blaasontsteking besmettelijk is. In hoeverre is dit waar? Kan een blaasontsteking door seks ontstaan?

Is een blaasontsteking besmettelijk? Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Deze kun je niet overdragen. Echter, de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen door seks meer kans krijgen zich te vermeerderen. Seks vergroot dus de kans op een blaasontsteking. Je hoeft echter niet bang te zijn dat iemand je kan besmetten met een blaasontsteking.

Waarom een blaasontsteking niet besmettelijk is

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Als we een blaasontsteking vergelijken met een SOA als chlamyida begrijp je direct waarom dit zo is.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Meestal is de E. coli bacterie verantwoordelijk voor die ontsteking. De bacterie Chlamydia trachomatis veroorzaakt chlamydia. Deze bacteriën werken op een verschillende manier. 3 redenen waarom een blaasontsteking niet besmettelijk is.

  1. Agressiviteit van de bacterie. De bacterie die chlamydia veroorzaakt is veel agressiever dan de E. coli bacterie. De chlamydia bacterie deelt veel sneller dan de E. coli bacterie.
  2. Aanwezigheid van de bacterie in het lichaam. De E. coli bacterie komt veelvuldig voor in en rondom het menselijk lichaam. Van nature komt deze voor in de darmen. Hier beschermt de E. coli bacterie tegen andere schadelijke bacteriën. E. coli bacteriën in de blaas kunnen echter een blaasontsteking veroorzaken. Dit is anders bij de chlamydia bacterie – deze komt niet van nature voor in het lichaam. Als je geen chlamydia hebt zal je geen chlamydia bacteriën in je lichaam hebben.
  3. Plek van de bacteriën. De chlamydia bacterie bevindt zich specifiek bij geslachtsdelen, zoals het slijm van de vagina en achter de voorhuid van de penis. Bij onveilige seks besmet je dus gemakkelijk de andere persoon met de bacterie. Dit is niet het geval bij een blaasontsteking.

Wat is het gevolg van deze verschillen?

Als iemand met de chlamydia bacterie onveilige seks heeft, wordt de bacterie via het geslachtsdeel doorgegeven. Hierdoor is er sprake van een besmetting.

Seks met een blaasontsteking besmet de andere persoon niet. De E. coli bacteriën in de blaas van de persoon die blaasontsteking heeft, komen niet in contact met het geslachtsdeel van de andere persoon. De blaasontsteking wordt in die zin niet overgedragen en is dus niet besmettelijk.

Blaasontsteking door seks – het verband

We hebben hiervoor gelezen dat een blaasontsteking niet besmettelijk is. Dit in tegenstelling tot een SOA. Tóch vergoot seks de kans op een blaasontsteking. Dit heeft alleen niets te maken met besmettelijkheid.

Door seks kunnen E. coli bacteriën, die vaak rond de anus en schaamstreek voorkomen in de plasbuis terechtkomen. Via de plasbuis komen deze bacteriën vervolgens in de blaas, waar deze bacteriën een blaasontsteking kunnen veroorzaken.

Of je door seks een blaasontsteking krijgt staat dus geheel los van of één, beide of geen van beide al een blaasontsteking heeft.

Meer informatie vind je hier over de oorzaak en ontstaan van een blaasontsteking.

Voorkomen van een blaasontsteking na seks

Net heb je gelezen dat het hebben van seks de kans op een blaasontsteking vergroot. De volgende 6 tips helpen om een blaasontsteking te voorkomen na het hebben van seks:

  1. Plassen. Ga zowel voor als na de seks naar de wc en probeer te plassen. Dit leegt de plasbuis. De E. coli bacteriën die mogelijk in de plasbuis zitten worden er zo uitgespoeld. Dit is écht de manier om een blaasontsteking na seks te voorkomen.
  2. Schoonmaken. Maak bij de vrouw en man het gebied rondom de geslachtsdelen en ook de anus schoon. Dit vermindert de E. coli bacteriën die zich rondom deze plekken bevinden.
  3. Zaaddodende middelen of spermicide. Bij de vrouw vergroot het gebruik van zaaddodende middelen de kans op een blaasontsteking na seks. Let vooral op condooms die worden gebruikt. Deze kunnen een coating van zaaddodend middel hebben. Deze zaaddodende middelen vergroten de kans op een blaasontsteking.
  4. Gebruik van een condoom. Voor mannen is dit de belangrijkste manier om een blaasontsteking te voorkomen. Door het gebruik van een condoom kunnen de E. coli bacteriën niet in de plasbuis van de man komen. Net als hiervoor genoemd – gebruik liever geen condooms met zaaddodend middel want dit vergroot de kans op een blaasontsteking bij de vrouw.
  5. Anale seks. Mits geen condoom wordt gebruikt vergroot anale seks bij de man de kans op een blaasontsteking, omdat er rondom de anus veel E. coli bacteriën aanwezig zijn.
  6. Pessarium of diafragma. Gebruik deze voorbehoedsmiddelen bij voorkeur niet.

Let op: een blaasontsteking kan ondanks het toepassen van deze tips nog steeds ontstaan. De oorzaak van een blaasontsteking kan net zo goed iets anders dan seks zijn. Lees daarom hier nog meer algemene tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Afsluitend – blaasontsteking besmettelijk

We weten inmiddels (1) dat een blaasontsteking in de meeste gevallen wordt veroorzaakt doordat de E. coli bacterie via de plasbuis in de blaas komt, (2) een blaasontsteking niet besmettelijk is, maar (3) dat seks de kans op een blaasontsteking vergroot.

Je kan gelukkig genoeg zaken doen om een blaasontsteking te voorkomen. Neem daarnaast eens een kijkje naar de verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *