Blaasontsteking besmettelijk: Het effect van seks

By |

Je hebt vastBlaasontsteking besmettelijk wel eens iemand gehoord die stelt dat een blaasontsteking besmettelijk is. Maar in hoeverre is dit waar en kan een blaasontsteking door seks ontstaan?

Hieronder wordt een korte samenvatting gegeven. Daarnaast lees je verderop in het artikel 6 onmisbare tips om een blaasontsteking na seks te voorkomen.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Deze kun je niet overdragen. Echter, de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen door seks meer kans krijgen zich te vermeerderen. Seks vergroot dus de kans op een blaasontsteking. Je hoeft echter niet bang te zijn dat iemand je kan besmetten met een blaasontsteking.

Waarom een blaasontsteking niet besmettelijk is

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Maar hoe zit dit precies? Wat is bijvoorbeeld het verschil ten opzichte van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening)?

Bepaalde bacteriën die in de blaas komen kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Meestal is bij een blaasontsteking de E. coli bacterie verantwoordelijk voor de ontsteking. Een SOA wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Een voorbeeld van een bacterie die een SOA veroorzaakt, is de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie veroorzaakt chlamydia.

Een vergelijking tussen chlamydia en een blaasontsteking leert ons snel dat een blaasontsteking niet besmettelijk is:

  • Agressiviteit van de bacterie: de bacterie die chlamydia veroorzaakt is veel agressiever dan de E. coli bacterie. De chlamydia bacterie deelt veel sneller dan de E. coli bacterie.
  • Aanwezigheid van de bacterie in het lichaam: de E. coli bacterie komt veelvuldig voor in en rondom het menselijk lichaam. Van nature komt deze voor in de darmen. Hier beschermt de E. coli bacterie tegen andere schadelijke bacteriën. E. coli bacteriën in de blaas kunnen echter een blaasontsteking veroorzaken. Dit is anders bij de chlamydia bacterie – deze komt niet van nature voor in het lichaam. Als je geen chlamydia hebt zal je geen chlamydia bacteriën in je lichaam hebben. Echter, als je geen blaasontsteking hebt, heb je wél E. coli bacteriën in je lichaam.
  • Plek van de bacteriën: de chlamydia bacterie bevindt zich specifiek bij geslachtsdelen, zoals het slijm van de vagina en achter de voorhuid van de penis. Bij onveilige seks besmet je dus gemakkelijk de andere persoon met de bacterie. Dit is niet het geval bij een blaasontsteking. Deze bacteriën bevinden zich niet achter de voorhuid of in het slijm van de vagina. De E. coli bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken als ze in blaas komen. Dit zal niet snel door seks komen.

Conclusie: wat is het gevolg van deze verschillen?

Als iemand met de chlamydia bacterie onveilige seks heeft, is de kans zeer groot dat de andere persoon ook daadwerkelijk chlamydia krijgt. Er is dan sprake van een besmetting.

Seks met een blaasontsteking besmet de andere persoon niet. De E. coli bacteriën in de blaas van de persoon die blaasontsteking heeft, komen niet in contact met het geslachtsdeel van de andere persoon. De blaasontsteking wordt in die zin niet overgedragen en is dus niet besmettelijk.

Blaasontsteking door seks – het verband

We hebben hiervoor gelezen dat een blaasontsteking niet besmettelijk is. Dit in tegenstelling tot een SOA. Tóch is er een verband tussen een blaasontsteking en het hebben van seks. Dit heeft alleen niets te maken met besmettelijkheid.

Het hebben van seks vergroot de kans op het ontstaan van een blaasontsteking. Dit staat geheel los van of één, beide of geen van beide al een blaasontsteking heeft. Seks terwijl één van beide een blaasontsteking heeft is dus niet extra schadelijk.

Door seks kunnen E. coli bacteriën, die vaak rond de anus en schaamstreek voorkomen in de plasbuis terechtkomen. Via de plasbuis komen deze bacteriën vervolgens in de blaas, waar deze bacteriën dan een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Meer informatie vind je hier over de oorzaak en ontstaan van een blaasontsteking.

Voorkomen van een blaasontsteking na seks

Net heb je gelezen dat het hebben van seks de kans op een blaasontsteking vergroot. De volgende 6 tips moet je weten om een blaasontsteking te voorkomen na het hebben van seks:

  1. Plassen: ga zowel voor als na de seks naar de wc en probeer te plassen. Dit leegt de plasbuis. De E. coli bacteriën die mogelijk in de plasbuis zitten worden er zo uitgespoeld. Dit is écht de manier om een blaasontsteking na seks te voorkomen.
  2. Schoonmaken: maak bij de vrouw en man het gebied rondom de geslachtsdelen en ook de anus schoon. Dit vermindert de E. coli bacteriën die zich rondom deze plekken bevinden.
  3. Zaaddodende middelen of spermicide: bij de vrouw vergroot het gebruik van zaaddodende middelen de kans op een blaasontsteking na seks. Let vooral op condooms die worden gebruikt. Deze kunnen een coating van zaaddodend middel hebben. Deze zaaddodende middelen vergroten de kans op een blaasontsteking.
  4. Condoom: voor mannen is dit de belangrijkste manier om een blaasontsteking te voorkomen. Door het gebruik van een condoom kunnen de E. coli bacteriën niet in de plasbuis van de man komen. Net als hiervoor genoemd – gebruik liever geen condooms met zaaddodend middel want dit vergroot de kans op een blaasontsteking bij de vrouw.
  5. Anale seks: mits geen condoom wordt gebruikt vergroot anale seks bij de man de kans op een blaasontsteking, omdat er rondom de anus veel E. coli bacteriën aanwezig zijn.
  6. Pessarium of diafragma: gebruik deze voorbehoedsmiddelen bij voorkeur niet.

Verminder de kans op een blaasontsteking na seks met deze 6 tips. Een blaasontsteking kan ondanks het toepassen van deze tips nog steeds ontstaan. De oorzaak van een blaasontsteking kan net zo goed iets anders zijn, dus ook als je geen seks hebt kan een blaasontsteking ontstaan. Lees daarom hier nog meer algemene tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Afsluitend – blaasontsteking besmettelijk

We weten inmiddels (1) dat een blaasontsteking in de meeste gevallen wordt veroorzaakt doordat de E. coli bacterie via de plasbuis in de blaas komt, (2) een blaasontsteking niet besmettelijk is, maar (3) dat seks de kans op een blaasontsteking vergroot.

Je kan gelukkig genoeg zaken doen om een blaasontsteking te voorkomen. Neem daarnaast eens een kijkje naar de verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.


Verder lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *