Is een blaasontsteking besmettelijk? Waarom seks tóch riskant is

door Teun
0 reacties

Is een blaasontsteking besmettelijk? Is er een verband met seks? Als je je dit afvraagt, lees dan verder. Daarnaast leg ik je uit hoe je een blaasontsteking door seks kan voorkomen door het toepassen van een paar simpele tips.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Zo, die fabel is nu ook weer de wereld uit.

Laten we nog kort even stil staan bij de vraag waarom een blaasontsteking niet besmettelijk is.

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord over SOA’s. Net zoals bij een blaasontsteking wordt een SOA veroorzaakt door bacteriën. Heb je seks met een besmet persoon, dan krijg jij het ook. Dit is dus anders bij een blaasontsteking.

Waarom?

Met name door de volgende twee factoren:

  1. Agressiviteit van de bacterie. De bacteriën die een SOA veroorzaken zijn veel agressiever dan de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken.
  2. Plek van de bacteriën. Bacteriën die SOA’s veroorzaken bevinden zich specifiek bij de geslachtsdelen, zoals het slijm van de vagina en achter de voorhuid van de penis. Dit is niet het geval bij de bacteriën de leiden tot een blaasontsteking.

“Een blaasontsteking is niet besmettelijk.”

Blaasontsteking door seks: het verband

Je zou kunnen denken dat we nu klaar zijn. Immers, een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Toch is er helaas een verband tussen blaasontstekingen en seks.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken door bacteriën (meestal de E. coli bacterie). Deze bacteriën moeten dus eerst in de blaas zien te komen.

Hoe komen deze bacteriën in de blaas?

Van nature komen E. coli bacteriën bij iedereen in het gebied rond de anus voor. Door seks kunnen deze bacteriën in de richting van de plasbuis verplaatst worden. Via de plasbuis komen deze bacteriën vervolgens in de blaas. Eenmaal in de blaas aangekomen kunnen ze een blaasontsteking veroorzaken.

Conclusie: door seks kan je een blaasontsteking krijgen. Hierbij maakt het niks uit of één, beide of geen van beide al een blaasontsteking heeft.

Meer informatie vind je hier over de oorzaak en ontstaan van een blaasontsteking.

Voorkom een blaasontsteking na seks

Gelukkig betekent dit alles niet dat je geen seks meer kan hebben. Integendeel, want met een aantal slimme tips voorkom je een blaasontsteking na seks.

  1. Plassen. Ga voor, maar vooral NA de seks naar de wc en probeer te plassen. Dit leegt de plasbuis. De bacteriën die mogelijk in de plasbuis zitten worden er zo uitgespoeld. Dit is écht de manier om een blaasontsteking na seks te voorkomen.
  2. Schoonmaken. Maak bij de vrouw en man het gebied rondom de geslachtsdelen en ook de anus schoon. Dit vermindert de E. coli bacteriën rondom deze plekken.
  3. Gebruik van een condoom voor vrouwen: uit meerdere onderzoeken blijkt het gebruik van condooms een verhoogd risico op een blaasontsteking met zich mee te brengen1. Als je condooms gebruikt, dan is een condoom met glijmiddel, maar zonder zaaddodende middelen of spermicide de beste keus.
  4. Zaaddodende middelen of spermicide. Ook nog als los punt, bij de vrouw vergroot het gebruik van zaaddodende middelen de kans op een blaasontsteking na seks.
  5. Pessarium of diafragma. Gebruik deze voorbehoedsmiddelen bij voorkeur ook niet, want dit verhoogt bij vrouwen de kans op een blaasontsteking.
  6. Gebruik van een condoom voor mannen. Voor mannen is een condoom de belangrijkste manier om een blaasontsteking te voorkomen. Door het gebruik van een condoom kunnen de E. coli bacteriën niet in de plasbuis van de man komen. Net als hiervoor genoemd – gebruik liever geen condooms met zaaddodend middel want dit vergroot de kans op een blaasontsteking bij de vrouw.
  7. Anale seks voor mannen. Als er geen condoom wordt gebruikt, vergroot anale seks bij de man de kans op een blaasontsteking, omdat er rondom de anus veel E. coli bacteriën aanwezig zijn.

Let op: een blaasontsteking kan ondanks het toepassen van deze tips nog steeds ontstaan. De oorzaak van een blaasontsteking kan net zo goed iets anders zijn dan seks. Lees daarom hier nog meer algemene tips om een blaasontsteking te voorkomen.

“Met een aantal slimme tips voorkom je een blaasontsteking na seks.”

Conclusie

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Toch vergoot seks de kans op een blaasontsteking.

Met een aantal slimme tips kan een blaasontsteking door seks voorkomen worden. Hierbij is het meest belangrijk dat na de seks geplast wordt.

Je kan gelukkig genoeg zaken doen om een blaasontsteking te voorkomen. Neem daarnaast eens een kijkje naar de verschillende behandelingen voor een blaasontsteking.


 

Gebruikte bronnen

  1. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties#volledige-tekst-achtergronden

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!