Blaasontsteking Mannen: Symptomen & Behandeling

By |

Waar 50-60% van de vrouwen in hun leven minstens één keer blaasontsteking krijgen, is dit percentage bij mannen een stuk lager. De reden hiervoor is een langere plasbuis bij de man. Desondanks kunnen ook mannen te maken krijgen met een blaasontsteking.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat kenmerkend is voor een blaasontsteking bij een man en waar dit verschilt van een blaasontsteking bij een vrouw. Na het lezen van dit artikel weet je alles van de symptomen tot aan de diagnose en behandeling van een blaasontsteking bij een man.

De symptomen van een blaasontsteking bij mannen

De symptomen van een blaasontsteking bij een man verschilt niet veel vergeleken met een vrouw. Belangrijke symptomen zijn:

 • Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas minder.
 • Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
 • Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
 • Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
 • Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van een blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
 • Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
 • Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
 • Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot koorts. Dit kan een teken zijn dat de infectie verspreid is naar de nieren.

De oorzaak van een blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door de bacterie E. coli. Deze bacteriën komen van nature voor in de darmen, maar in de blaas kunnen ze een blaasontsteking veroorzaken. Meestal dringt deze bacterie binnen via plasbuis. Omdat bij mannen de plasbuis langer is dan bij vrouwen komt een blaasontsteking bij een man veel minder vaak voor.

Toch kan het gebeuren dat bij een man de E. coli bacterie de blaas bereikt. Hier kunnen deze bacteriën vervolgens tot een blaasontsteking leiden. De belangrijkste oorzaken van blaasontstekingen bij mannen en hoe je deze vervolgens voorkomt zijn:

 • Niet vaak genoeg plassen: door onvoldoende te drinken of plas op te houden. Drink dus genoeg water!
 • Blaas niet helemaal leeg plassen: hierdoor blijft de E. coli bacterie achter in de blaas. Door de blaas helemaal leeg te plassen spoel je de meeste bacteriën weg. Voor mannen met prostaatproblemen is het aan te raden om zittend te plassen, omdat hierdoor de blaas beter leeg wordt geplast1.
 • Seks: door seks kunnen bacteriën in de urinebuis komen. Ga na de seks naar de wc om de bacteriën uit de urinebuis te plassen.
 • Anale seks: bij de anus zitten van nature meer E. coli bacteriën. Door anale seks komen deze bacteriën gemakkelijk in de plasbuis en de blaas. Al in 19862 is aangetoond dat homesexuele mannen veel vaker een blaasontsteking hebben. Dit komt door anale seks. Voorkom een blaasontsteking na anale seks door een condoom te gebruiken. Als je geen condoom gebruikt, ga dan in ieder geval na de seks naar de wc. Hiermee plas je de bacteriën uit de plasbuis.

Nierbekkenontsteking en prostaatontsteking bij mannen

Een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking en/of een prostaatontsteking. Dit komt omdat zowel de nieren als de prostaat in verbinding staan met de blaas. De bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen daarom bij de nieren en prostaat komen. Hier kunnen deze bacteriën vervolgens een nierbekkenontsteking en/of een prostaatontsteking veroorzaken.

Het onderscheid tussen prostaatontsteking en een nierbekkenontsteking is bij mannen moeilijk te maken3. Vaak komen symptomen overeen. Het onderscheid tussen een nierbekkenontsteking en prostaatontsteking is niet van belang voor de behandeling. Beide ziektebeelden worden behandeld met antibiotica.

De symptomen van nierbekkenontsteking en prostaatontsteking zijn:

 • Hoge koorts
 • Koude rillingen
 • Flankpijn
 • Misselijkheid
 • Pijn tussen de balzak en anus (perineum).
 • De pijn kan erger worden wanneer je zit of fietst
 • De pijn is vaak zeurend en soms heftig

Ga direct naar de huisarts wanneer je blaasontsteking denkt te hebben in combinatie met één of meerdere bovenstaande symptomen. Ga ook naar de huisarts bij bloed in de urine. Dit kan duiden op een blaasontsteking, maar ook op andere ziektebeelden zoals kanker.

De plaats en samenstelling van de nieren.

De plaats en samenstelling van de nieren.

Diagnose van een blaasontsteking bij mannen

Het kan zijn dat enkel de symptomen van een blaasontsteking van toepassing zijn. Ook in dit geval wordt een doktersbezoek aangeraden. De dokter zal een urineonderzoek doen en vervolgens antibiotica voorschrijven. Een doktersbezoek is in dit geval echter minder dringend. Een blaasontsteking kan namelijk vanzelf overgaan en het wachten met behandeling leidt zelden tot problemen.

In sommige gevallen kan de huisarts het nodig achten om daarnaast de achterliggende oorzaak van de eventuele blaasontsteking te onderzoeken. In dit geval wordt er in het laboratorium een kweek van de urine gemaakt. Uit dit laboratoriumonderzoek blijkt welke bacterie de blaasontsteking heeft veroorzaakt.

Of je een blaasontsteking hebt kan je ook testen door middel van zelftesters. Hiermee is de uitslag binnen enkele minuten voor jezelf bekend.

Behandeling van een blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de behandeling van urineweginfecties bij mannen. De ervaring leert dat wanneer er alleen sprake is van een blaasontsteking de behandeling dezelfde is als bij vrouwen.

De eerste keus voor antibiotica behandeling in Nederland is een 7-daagse kuur met het antibioticum nitrofurantoïne4. Dit antibioticum moet vervolgens tweemaal of viermaal daags genuttigd worden.

Zoals eerder gesteld kan je ook wachten met het behandelen van een blaasontsteking (overleg dit wel met de huisarts). Met wachten voorkom je schadelijk antibiotica gebruik en in combinatie met de beste tips om een blaasontsteking te voorkomen kunnen de klachten binnen een week afnemen. Ook kan het nuttigen van cranberries en D-mannose werken tegen een blaasontsteking.

nitrofurantoïne-capsules

Tabletten van het antibioticum nitrofurantoïne

Herstel van een blaasontsteking bij mannen

Wanneer je behandeld wordt met antibiotica voel je je binnen enkele dagen beter. Raadpleeg de huisarts wanneer je na de derde dag geen verbetering voelt.

Wacht niet te lang met het behandelen van een blaasontsteking. Ga naar de huisarts als er na een aantal dagen geen vermindering van de klachten is.


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. de Jong, Y., Pinckaers, J. H. F. M., ten Brinck, R. M., à Nijeholt, A. A. B. L., & Dekkers, O. M. (2014). Urinating standing versus sitting: position is of influence in men with prostate enlargement. A systematic review and meta-analysis. PloS one9(7), e101320.
 2. Barnes, R., Roddy, R., Daifuku, R., & Stamm, W. (1986). Urinary-tract infection in sexually active homosexual men. The Lancet, 327(8474), 171-173.
 3. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#note-24
 4. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-urineweginfecties#idp12015040

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *