Blaasontsteking mannen: oorzaak, voorkomen en meer

door Teun
0 reacties

Ben je een man en wil je precies weten hoe het zit met een blaasontsteking bij mannen?

Ik leg je specifiek voor mannen uit wat de symptomen en oorzaken zijn van een blaasontsteking. Daarnaast lees je hoe je een blaasontsteking voorkomt en waarom je als man onder huisartsen gezien wordt als een risicogroep

De symptomen van een blaasontsteking bij mannen

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken door bacteriën. De symptomen van een blaasontsteking bij mannen verschillen niet veel vergeleken met vrouwen.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Vaak of weinig plassen: wanneer je een blaasontsteking hebt voel je vaker de drang om te plassen. Voor je gevoel kan dit continu zijn. Per keer is de hoeveelheid plas zeer weinig.
  • Brandend gevoel tijdens het plassen: door een blaasontsteking kan plassen een branderig en pijnlijk gevoel geven. De drang alleen kan al pijnlijk zijn.
  • Troebel urine: door een blaasontsteking kunnen er witte bloedcellen en pus in de urine komen. Dit maakt de urine troebel.
  • Bloedig urine: door de infectie in de blaas en plasbuis kan er bloed meekomen tijdens het plassen.
  • Sterker ruikend urine: de plas kan als gevolg van een blaasontsteking gaan stinken. Dit komt door de bacteriën die door de blaasontsteking aanwezig zijn in de urine.
  • Pijn rond je bekken of in de onderrug: een pijnlijk en drukkend gevoel in de bekken of onderrug kan een symptoom van blaasontsteking zijn.
  • Druk in de onderbuik: een drukkend of opgeblazen gevoel in de onderbuik kan een gevolg zijn van blaasontsteking.
  • Koorts: een blaasontsteking kan leiden tot koorts. Dit kan een teken zijn dat de infectie verspreid is naar de nieren.

Oorzaak en voorkomen van een blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door de E. coli bacterie.

Het gekke aan deze bacteriën is dat ze van nature voorkomen in de darmen, maar dat ze in de blaas zorgen voor problemen. Meestal dringen bacteriën binnen via de plasbuis. Omdat bij mannen de plasbuis langer is dan bij vrouwen komt een blaasontsteking bij een man veel minder vaak voor.

Toch kan het gebeuren dat bij een man de E. coli bacterie de blaas bereikt. Eenmaal in de blaas aangekomen kunnen de bacteriën een blaasontsteking veroorzaken. De belangrijkste oorzaken van blaasontstekingen bij mannen en hoe je deze vervolgens voorkomt zijn:

  • Niet vaak genoeg plassen: door onvoldoende te drinken of plas op te houden. Drink dus genoeg water!
  • Blaas niet helemaal leeg plassen: hierdoor blijft de E. coli bacterie achter in de blaas. Door de blaas helemaal leeg te plassen spoel je de meeste bacteriën weg. Voor mannen met prostaatproblemen is het aan te raden om zittend te plassen, omdat hierdoor de blaas beter leeg wordt geplast1.
  • Seks: door seks kunnen bacteriën in de urinebuis komen. Ga na de seks naar de wc om de bacteriën uit de urinebuis te plassen.
  • Anale seks: bij de anus zitten van nature meer E. coli bacteriën. Door anale seks komen deze bacteriën gemakkelijk in de plasbuis en de blaas. Al in 19862 is aangetoond dat homesexuele mannen veel vaker een blaasontsteking hebben. Dit komt door anale seks. Voorkom een blaasontsteking na anale seks door een condoom te gebruiken. Als je geen condoom gebruikt, ga dan in ieder geval na de seks naar de wc. Hiermee plas je de bacteriën uit de plasbuis.

Man drinkt water

Nierbekkenontsteking en prostaatontsteking bij mannen

Een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking en/of een prostaatontsteking. Dit komt omdat zowel de nieren als de prostaat in verbinding staan met de blaas. De bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken kunnen daarom bij de nieren en prostaat komen. Hier kunnen deze bacteriën vervolgens een nierbekkenontsteking en/of een prostaatontsteking veroorzaken.

Het onderscheid tussen prostaatontsteking en een nierbekkenontsteking is bij mannen moeilijk te maken3. Vaak komen symptomen overeen. Het onderscheid tussen een nierbekkenontsteking en prostaatontsteking is niet van belang voor de behandeling. Beide ziektebeelden worden behandeld met antibiotica.

De symptomen van nierbekkenontsteking en prostaatontsteking zijn:

  • Hoge koorts
  • Koude rillingen
  • Flankpijn
  • Misselijkheid
  • Pijn tussen de balzak en anus (perineum).
  • Delier
  • De pijn kan erger worden wanneer je zit of fietst
  • De pijn is vaak zeurend en soms heftig

Ga direct naar de huisarts wanneer je blaasontsteking denkt te hebben in combinatie met één of meerdere bovenstaande symptomen. Ga ook naar de huisarts bij bloed in de urine. Dit kan duiden op een blaasontsteking, maar ook op andere ziektebeelden zoals kanker.

De plaats en samenstelling van de nieren.

De plaats en samenstelling van de nieren.

Diagnose van een blaasontsteking bij mannen

Het kan zijn dat enkel de symptomen van een blaasontsteking van toepassing zijn. Ook in dit geval geldt: direct naar de huisarts.

Eenmaal bij de huisarts zal er een urineonderzoek uitgevoerd worden. Als de uitslag positief is, schrijft de huisarts antibiotica voor.

Mannen zijn namelijk een zogeheten risicogroep bij een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt relatief weinig voor bij mannen en het risico op complicaties is relatief groot.

Omdat mannen een risicogroep zijn, zal de huisarts ook gelijk een kweek willen uitzetten van de urine bij een laboratorium. Hiermee kan precies worden achterhaald welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt. Op basis hiervan kan indien nodig de antibiotica worden aangepast.

Behandeling van een blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de behandeling van urineweginfecties bij mannen. De ervaring leert dat wanneer er alleen sprake is van een blaasontsteking de behandeling dezelfde is als bij vrouwen.

De eerste keus voor antibiotica behandeling in Nederland is een 7-daagse kuur met het antibioticum nitrofurantoïne4. Dit antibioticum moet vervolgens tweemaal of viermaal daags genuttigd worden.

nitrofurantoïne-capsules

Tabletten van het antibioticum nitrofurantoïne

Herstel van een blaasontsteking bij mannen

Wanneer je behandeld wordt met antibiotica voel je je binnen enkele dagen beter. Raadpleeg de huisarts wanneer je na de derde dag geen verbetering voelt.

Conclusie

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking kan zelfs leiden tot een prostaatontsteking of een nierbekkenontsteking.

Mannen zijn een risicogroep bij blaasontstekingen. Daarom is het van groot belang om direct naar de huisarts te gaan wanneer je symptomen van een blaasontsteking herkent.

Wanneer de blaasontsteking met antibiotica wordt behandeld nemen de klachten binnen enkele dagen af.

Liever de volgende keer een blaasontsteking voorkomen?

Goed nieuws. In dit artikel heb ik een eenvoudig stappenplan opgenomen om een blaasontsteking in het vervolg te voorkomen.

Nog vragen? Laat het me in een reactie weten!


 

Gebruikte bronnen

  1. Urinating Standing versus Sitting: Position Is of Influence in Men with Prostate Enlargement. A Systematic Review and Meta-Analysis – 2014
  2. Urinary-tract infection in sexually active homosexual men – 1986
  3. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties#volledige-tekst
  4. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties#volledige-tekst

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!