Hoe lang duurt een blaasontsteking?

door Teun
0 reacties

Vraag je je af hoe lang een blaasontsteking duurt? Ik leg je uit hoe lang een blaasontsteking duurt bij antibiotica en wachten. Vergeet daarnaast niet om de bruikbare tips om een blaasontsteking te voorkomen toe te passen (lees verder).

Hoe lang duurt een blaasontsteking bij antibiotica?

Wanneer je een blaasontsteking hebt, zal de huisarts antibiotica voorschrijven. De klachten van de blaasontsteking nemen na 2-3 dagen af.

Denk eraan dat je de antibiotica kuur helemaal afmaakt, ook als je geen klachten meer hebt. Je hebt een grote kans dat de blaasontsteking terugkomt als je dit niet doet.

nitrofurantoïne-capsules

Capsules van het antibioticum nitrofurantoïne (dit antibioticum is de 1e keus bij een blaasontsteking)

Hoe lang duurt een blaasontsteking als je wacht?

Ook al zeggen sommigen van niet, een blaasontsteking kan wel degelijk vanzelf overgaan.

In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar hoe vaak blaasontsteking vanzelf over gaan. Tussen de 25% en 83% van de gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf over.

Een blaasontsteking kan vanzelf over gaan. Tussen de 25% en 83% van de gevallen nemen klachten af na een week wachten.

Benieuwd naar hoe dit precies zit?

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over de vraag of een blaasontsteking vanzelf over kan gaan. Hier lees je hoe lang je kan wachten, hoe je de kans dat wachten werkt vergroot en wanneer je direct naar de huisarts moet (en wachten dus geen optie is). Deze info lees je hier.

Oorzaak en voorkomen

Wanneer je dit leest heb je waarschijnlijk al een blaasontsteking te pakken. Voorkom de volgende keer een blaasontsteking. Lees onderstaand diverse oorzaken en hoe je een blaasontsteking voorkomt.

OorzaakVoorkomen
Niet vaak genoeg plassenVeel drinken (minstens 2 liter op een dag)
Ga direct naar de wc bij aandrang
Blaas niet helemaal leegplassenBlaas helemaal leegplassen
SeksPlassen na het seksen
Warm en vochtig kruisLuchtig ondergoed dragen
In bad zittenMinder vaak in bad zitten. Neem een douche
Vrouwen, van achter naar voor vegenVeeg van voor naar achter
Vrouwen, veel zeep gebruikenMinder zeep gebruiken bij de vagina

Natuurlijke middelen tegen blaasontsteking

Daarnaast kunnen de onderstaande natuurlijke producten een blaasontsteking verminderen en voorkomen.

Let op: achter ieder product onderstaand zit een geheel artikel gekoppeld waar je alle ins en outs kan lezen over het product. Nieuwsgierig? Klik dan dus verder!

  • Cranberry’s: in cranberry’s zitten proanthocyanidinen (PAC). Deze stof zorgt ervoor dat bacteriën niet aan de blaaswand kunnen hechten. Hierdoor wordt een blaasontsteking voorkomen. Cranberry’s werken pas als je een relatief hoge dosering PAC binnenkrijgt. Om deze reden zijn cranberry pillen een betere keuze dan losse cranberry’s eten. Alfytal Cranberry Power Capsules zijn gunstig geprijsd en hoog gedoseerd.
  • Probiotica: probiotica is een voedingsmiddel dat micro-organismen bevat. Probiotica kunnen de afweer versterken en vermindert hierdoor de kans op een blaasontsteking. Voor vrouwen kunnen probiotica gebruikt worden om de vaginale balans te versterken. Onderzoeksresultaten hierbij zijn veelbelovend. Kies hierbij voor de Microbiol intiem.
  • Vitamine D: als je lichaam een hoog vitamine D gehalte heeft, kan het goed vechten tegen bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek. Met vitamine D kan je daarom een blaasontsteking voorkomen. Dit hoge gehalte kan je praktisch alleen bereiken met behulp van vitamine D tabletten.
  • D-mannose: dit is een suiker dat voorkomt in planten en wordt in het menselijk lichaam nauwelijks verteerd. Daarom komt D-mannose voor het grootste deel onaangetast in de blaas terecht. Hier doet het haar werk. D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën (die een blaasontsteking veroorzaken), waarna je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uitplast. Hoog gedoseerde en laag geprijsde D-mannose vind je in de vorm van Nutrivian D-mannose capsules.

Hoe lang duurt het aantonen van een blaasontsteking?

De dokter toont een blaasontsteking aan middels urineonderzoek. Wanneer je plas inlevert bij de huisarts is de uitslag doorgaans dezelfde dag of binnen enkele dagen bekend.

Interessant is dat de tests die de huisarts uitvoert niet beter zijn dan tests die je zelf op het internet kan verkrijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Zelftests voor blaasontsteking zijn daarom een prima keuze.

“Tests van de huisarts zijn niet beter dan zelftests.”

Meer informatie over zelftests vind je hier.

Blaasontsteking zelftest - Blaas Check

Klik op de foto voor meer info.

Mocht de Blaas-Check uitverkocht zijn dan duurt het vaak erg lang voordat ‘ie weer op voorraad is. Het beste alternatief is dan de Mylan Mytest. Deze test bevat drie teststrips en test op dezelfde zaken als de Blaas-Check.

Ik denk dat je dit ook interessant vindt:

Reageren? Leuk!