Blaasontsteking vanzelf over: 2 redenen waarom dat kan

By |

Het is altijd een optie om te wachten met de behandeling van een blaasontsteking.

Kan een blaasontsteking vanzelf over gaan? En is dit gevaarlijk, of juist wel veilig om te doen? Ik leg het je snel uit op basis van 2 onderzoeken. Daarnaast geef ik je aan hoe lang je het beste kan wachten (de effectieve “wachtstrategie”).

Kan een blaasontsteking vanzelf over gaan?

Een blaasontsteking kan vanzelf over gaan. De blaasontsteking kan vanzelf over gaan om de volgende 2 redenen:

 1. De bacteriën in de blaas die een blaasontsteking veroorzaken worden deels uitgeplast. Dit vermindert vervolgens de blaasontsteking. Bepaalde stoffen als cranberries en D-mannose kunnen dit proces positief beïnvloeden.
 2. Het immuunsysteem komt in actie en vecht tegen de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Dit is ook de reden waarom gedacht wordt dat vitamine D kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.

Zie onderstaande video voor de werking van het immuunsysteem. De volgende paragraaf geeft antwoord op de vraag hoe vaak een blaasontsteking vanzelf over gaat.

Hoe vaak gaat een blaasontsteking vanzelf over?

Voor deze vraag zijn 2 onderzoeken relevant.

 • Onderzoek #11: na 7 dagen wachten is er bij 71% van de patiënten verbetering of genezing opgetreden
 • Onderzoek #22: na 7 dagen wachten zijn 26% van de patiënten genezen. Na 35-49 dagen is dit 51%.

Waarom is er een verschil tussen beide onderzoeken? De reden hiervoor is dat er iets anders wordt gemeten: onderzoek #1 meet verbetering of genezing, terwijl onderzoek #2 alleen genezing meet.

Het is in ieder geval waarschijnlijk dat wachten in 26-71% van de gevallen werkt. Dit ligt natuurlijk vrij ver uit elkaar. Helaas zijn mij niet meer onderzoeken bekend die aanknopingspunten geven. Hierdoor kan ik geen schatting geven die nauwkeuriger is.

In de volgende paragraaf lees je hoe lang je het beste kan wachten en hoe je je kans op succes vergroot.

Possible

Een effectieve “wachtstrategie”

Wachten kan leiden tot een vermindering van de symptomen van een blaasontsteking. Hoe vaak een blaasontsteking vanzelf over gaat blijft echter onduidelijk. Het is waarschijnlijk dat dit percentage ergens tussen de 26% en 71% ligt.

Hoe lang is het slim om te wachten? 

Op basis van onderzoek #1 lijkt een periode van 7 dagen wachten een goede te zijn. Na 7 dagen waren de klachten van 71% van de patiënten verminderd of volledig weg.

Onderzoek #2 laat per dag een sterke toename in genezing zien tot en met 7 dagen. Na 7 dagen geen behandeling is 26% genezen. Vervolgens vlakt deze toename af. Uiteindelijk is na 35-49 dagen 51% van de patiënten genezen.

Op basis van deze twee onderzoeken lijkt 7 dagen wachten een goede keuze. Is er een vermindering in de klachten dan kan je ervoor kiezen nog langer te wachten. Wellicht gaat de blaasontsteking vervolgens helemaal over. Echter, voel je na 7 dagen geen verbetering dan is een behandeling met antibiotica verstandig.

Hoe vergroot je met wachten je kans op succes?

In meerdere artikelen geef ik tips over het tegengaan van een blaasontsteking. Vergroot je kans op succes met deze aanwijzingen:

De risico’s en nadelen van wachten

Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan, maar hoe veilig is het om hierop te wachten? Belangrijk om te weten is dat het onbehandeld laten van een blaasontsteking zelden leidt tot problemen.

Tóch moet er een nuance gemaakt worden.

Er is namelijk een kleine toename op de kans op een nierbekkenontsteking. Bij een nierbekkenontsteking is, zoals de naam al zegt, het nierbekken ontstoken. Dit is een minder onschuldige aandoening dan een blaasontsteking en moet direct worden behandeld met antibiotica. Meer informatie hier.

De kans op een nierbekkenontsteking door te wachten is alsnog zeer klein:

 • Onderzoek #1: bij geen van de patiënten met klachten van een blaasontsteking is een nierbekkenontsteking ontstaan.
 • Bij onderzoek #2 kregen van de 884 patiënten 2 personen een nierbekkenontsteking. Één van de twee werd behandeld met antibiotica en de ander niet (placebo). Dit komt neer op een kans van 0,23% op het ontstaan van nierbekkenontsteking.

Daarnaast is er nog een derde onderzoek3 relevant:

 • De kans op een nierbekkenontsteking blijkt niet groter te worden als je wacht ten opzichte van als je antibiotica gebruikt.
 • Een terugkerende blaasontsteking (herinfectie) komt ongeveer twee keer minder vaak voor na genezing door antibiotica (vergeleken met genezing door wachten).

De conclusie: het is veilig om te wachten met behandeling bij een blaasontsteking. De kans dat je blaasontsteking toch weer terugkomt na wachten is groter dan als je antibiotica had gebruikt. Overleg wachten altijd met je huisarts (verderop meer uitleg hierover).

De rol van de huisarts

Als je naar de huisarts gaat met de klachten van een blaasontsteking wordt er een blaasontsteking test gedaan. Vervolgens krijg je vaak direct antibiotica mee.

Op basis van 3 onderzoeken is in dit artikel beschreven dat het een optie is om te wachten met het behandelen van een blaasontsteking. Hierbij is belangrijk om te noemen dat in deze onderzoeken patiënten nauw werden gevolgd. Daarom is het aan te raden om te overleggen met je huisarts als je wil wachten met de behandeling van een blaasontsteking.

Ga direct naar de huisarts als je naast de klachten van een blaasontsteking ook koorts, koude rillingen, flankpijn of misselijkheid krijgt. Dit kan namelijk duiden op een nierbekkenontsteking en moet direct met antibiotica worden behandeld.

Daarnaast kan bloed in de urine duiden op een ander ziektebeeld. Ook in dit geval is het verstandig direct naar de huisarts te gaan.

Tenslotte voor de mannen: pijn tussen balzak en anus (perineum) kan duiden op een prostaatontsteking. Ook dan geldt: direct naar de huisarts!

Hoe lang duurt een blaasontsteking bij behandeling?

Wanneer je start met het gebruik van antibiotica treedt er snel verbetering op. Doorgaans nemen de symptomen van de blaasontsteking binnen 2-3 dagen af. Als dit niet het geval is doe je er verstandig aan om weer naar de huisarts te gaan.

nitrofurantoïne-capsules

Capsules van het antibioticum nitrofurantoïne (dit antibioticum wordt gebruikt bij de behandeling van een blaasontsteking)

Conclusie – blaasontsteking vanzelf over

Samenvattend kan worden gesteld dat een blaasontsteking vanzelf over kan gaan en dat de risico’s van wachten zeer beperkt zijn. Een week wachten met antibiotica nemen kan zinvol zijn. Zeker omdat het gebruik van antibiotica schadelijk is. Overleg wachten met behandeling altijd met de huisarts.

Lees daarnaast de beste tips om een blaasontsteking mee te voorkomen en te behandelen.

Tenslotte is de conclusie in het artikel van de Universiteit van Amsterdam pakkend: “…antibiotica gebruik zou substantieel verminderd kunnen worden zonder het klinisch herstel negatief te beïnvloeden.”


Verder lezen:

Gebruikte bronnen

 1. Knottnerus, B. J., Geerlings, S. E., van Charante, E. P. M., & ter Riet, G. (2013). Women with symptoms of uncomplicated urinary tract infection are often willing to delay antibiotic treatment: a prospective cohort study. BMC family practice, 14(1), 71.
 2. Ferry, S. A., Holm, S. E., Stenlund, H., Lundholm, R., & Monsen, T. J. (2007). Clinical and bacteriological outcome of different doses and duration of pivmecillinam compared with placebo therapy of uncomplicated lower urinary tract infection in women: the LUTIW project. Scandinavian journal of primary health care, 25(1), 49-57.
 3. Falagas, M. E., Kotsantis, I. K., Vouloumanou, E. K., & Rafailidis, P. I. (2009). Antibiotics versus placebo in the treatment of women with uncomplicated cystitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Infection58(2), 91-102.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *